Close
Soha ennyi útlevelet nem igényeltek korábban a magyarok, pánikhangulat lett úrrá az országon

Soha ennyi útlevelet nem igényeltek korábban a magyarok, pánikhangulat lett úrrá az országon

Az ukrajnai háború kirobbanását követő hónapokban kimagaslóan megugrott a kiadott útlevelek száma Magyarországon.

2022-ben a járvány enyhülése, a kötelező időpontfoglalás megszüntetése, valamint a korábbi időszakokban lejárt igazolványok egyidejű megújítása miatt egyes okmányok tekintetében rekordszintű emelkedés volt tapasztalható – írja az Index.hu.

Az útlevéligénylések kiugró adataihoz az előbbiek mellett hozzájárult az is, hogy 2022. február 24-én kezdetét vette az orosz–ukrán háború, és az emberek aggódni kezdtek a konfliktus eszkalációja miatt.

2021-ben összesen 318 672 darab útlevelet bocsátottak ki, míg ezzel szemben 2022-ben ez a szám felugrott 720 823 darabra, azaz több mint 126,2 százalékkal nőtt az igénylések száma az előző év adataihoz képest.

Míg békeidőben átlagosan havonta 40 ezer útlevelet adtak ki a hatóságok, addig a háború kirobbanását követő hónapban már majdnem 150 ezret. Ez a kiugróan magas szám pedig egyetlen korábbi adathoz sem ér fel.

A következő hónapokban is még magas számokat ért el az útlevélkiadás: áprilisban 93 ezer, májusban 78 ezer és júniusban 76 ezer útlevelet bocsátottak ki a hatóságok. Ugyan nyártól már látványosan csökkenni kezdett a mennyiség, de egész évben magasabbak maradtak az előző év azonos hónapjainak átlagánál.

Gondolkodtál már azon, vajon hogyan választja meg egy ország az útlevele színét? És, hogy mennyibe kerül a világ legdrágább útlevele?

(Forrás: Index, képek: Getty Images)

háború | útlevél | útlevéligénylés | magyarország

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram