Close
Több mint tizenkétezer kerékpárt tárolnak a menő holland bicikliparkban

Több mint tizenkétezer kerékpárt tárolnak a menő holland bicikliparkban

Utrecht egy élhető város – legutóbb például arról számoltunk be, hogy több száz buszmegállója tetejére úgynevezett élő növényszőnyeget telepítettek, hogy ott méhek döngicsélhessenek, és javulhasson a levegő minősége. Körülbelül Debrecen méretű, de három felsőoktatási intézményt is találunk ott, így elég magas a népsűrűség, szorgalmi időszakban akárhova nézünk, diákokat látunk. Természetesen biciklis diákokat. Nekik és a város tudatos lakóinak készült a több mint 12 ezer bicikli tárolására alkalmas mélygarázs. 

Ahogy mi is megírtuk, Hollandia a minőségi turistákra lőne mostantól kezdve, ami annyit jelent, hogy nem a fapadosokkal érkező, költeni nem akaró instant városnézőket szeretnék elsődleges célcsoportuknak nevezni. Emellett pedig az is szerepel a stratégiájukban, hogy nemcsak Amszterdamot népszerűsítenék, hanem a többi holland várost is, hiszen az ország jóval több a fővárosi rendezett káosznál.

Itt van például Utrecht, ami a templomkocsmán, egyetemein és egy épületen hagyott ufón kívül is sokat adhat mindazoknak, akik Hollandia valós arcát szeretnék látni. Ebbe pedig beletartozik az erősen kerékpárhangsúlyos közlekedés is. A városban egy hétfői egyetemi napon simán kialakulhatnak biciklisdugók, és ha jártunk már a hollandoknál és láttunk vonatállomások melletti biciklitárolót, azt simán meg is szorozhatjuk kettővel.

Embertelenül sok bicaj mindenhol, hogy a tulajdonosok hogyan találják meg a sajátot, elképzelésünk sincs. Ráadásul a keresztül-kasul pakolt kerékpárok sokszor megkeserítik a mindennapokat, sokan késnek le vonatot a keresgélések miatt. Arról nem is beszélve, hogy az időjárási viszonyoknak is folyamatosan ki vannak téve.

A rotterdami Ector Hoogstad Architecten építészeti iroda 2011-ben nyerte meg a pályázatot a központi pályaudvarhoz csatolt biciklitároló kivitelezésére. 2017-ben már át is adták az első szakaszt, ahol körülbelül hatezer kerékpár pihenhet, mára pedig kész lett az egész komplexum.

Jócskán rálicitál az eddigi dobogósra, hiszen a tokiói bicikliparkoló csak kilencezer hellyel rendelkezik.

Három emeletet süllyesztettek a mélybe, mellesleg nemcsak funkciójában, építészetileg is jelentős a mélygarázs. Bringakölcsönzőt, szerelőállomást is találunk odalent, és már egy sima áthaladás is élmény lehet az egyedi kialakításnak köszönhetően. Természetes, hogy a parkoló mutatja a szabad helyeket, ezzel is pörget a folyamaton, amivel megkönnnyíti a tudatos városlakók mindennapjait.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Dezeen, Petra Appelhof)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom