Close
Elképzelhető, hogy Velence végre meglépi azt, amit már régen meg kellett volna

Elképzelhető, hogy Velence végre meglépi azt, amit már régen meg kellett volna

A koronavírus megjelenése előtt rengeteget cikkeztünk a túlturistásodásról. Ennek a jelenségnek az egyik nagy vesztese Velence volt. Az egynapos turistahordák, a tengerjáró hajókról érkező tömegek élhetetlenné tették a történelmi jelentőségű és egyedi szépségű Velencét. Az újraindulás kapcsán azonban körültekintőbben és következetesebben gondolkoznak, a karantén ideje alatt sok dolgot megvizsgáltak, és változtatnak a hozzáálláson, szabályokon és a gazdasági modellen is. 

Soktényezős az a helyzet, ami Olaszország egyik legszebb városát jellemzi az elmúlt ötven évben, és különösen az elmúlt két évtizedben. Ezt a várost sokan kihasználták, sok szempontból megalázták, elvették a valódi értékeit, és egy dobogó szív nélküli Disneylandet csináltak belőle. Az irodák, amelyek potom pénzért kínálták a vendégéjszakák nélküli rapid városlátogatásokat, a kereskedők, akik a valódi értékek helyett az ázsiai tömegtermékeket árulták, a tengerjáró hajók, amelyek népes csoportokat hordtak párórás nézelődésre, a turisták, akik azt hitték, itt mindent lehet.

A városvezetés pedig lassan, kapkodva reagálgatott Velence amortizálására. Elodázták az azonnali intézkedéseket, egérutat adtak egyes szereplőknek, miközben a szabályrendszer nem volt konzekvens.

Aztán megérkezett a vírus. A város, amelyet évente többször sújt árvíz, amelyet már annyiszor ítéltek halálra a globális felmelegedés miatt, egyszerre elcsendesedett. A Canal Grandén ficánkoló delfinek híre persze csak annyira igaz, mint a nyolcvanas évek olajfalóinak megjelenése, de a csatornák kitisztultak, a vizek élővilága valóban olyan képet mutat, mintha egy hosszú, krónikus betegségből gyógyult volna fel, új és erős immunrendszerrel.

Luigi Brugnaro polgármester és az egész városvezetés belátta, hogy Velencének arra van szüksége, hogy szeressék és tiszteljék, ez pedig csak úgy lehetséges, ha nem folytatódik az olyan mértékű tömegturizmus, amit a kétezres évek hoztak.

“Ez egy jó lehetőség, hogy az intelligens turizmus felé mozduljunk, olyan utazókkal és világjárókkal, akik már nem kérnek a vírus előtti éra pusztító, lélektelen turizmusából” – mondta Simone Venturini alpolgármester.

Meglehet, hogy az sok sebből vérző Velence az emberéletek tízezreit követelő világjárvány elvonultával vagy lecsendesedésével új időszámításba kezdhet. Ez rövidtávon további gazdasági veszteségekhez vezethet majd – boltok és vendéglátóhelyek szűnhetnek meg –, de hosszútávon akár vissza is térhet egy sokkal élhetőbb, eredetibb, szellősebb Velence.

Mi azt kívánjuk, hogy ne csak higiéniai szempontból változzanak meg az utazási szokásaink, hanem kicsit állítsuk át a túlpörgetett wanderluster-üzemmódot. Tiszteljük a minket fogadó országokat, városokat, falvakat, legyünk hálásak, hogy megtehetjük, hogy ismét egy kávézó teraszán süteményezünk! A változáshoz mi is kellünk.

A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotók: Unsplash)

nagy sztori | olaszország | tömegturizmus | post covid | turisztika

FOLYTASD EZZEL

Így alakul idén az utazási kedv a járvány előttihez képest

Erre a tengerpartra vágynak most a legtöbben

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom