Close
Liszt Ferenc és Pilinszky János munkássága is főszerepben lesz a XVII. Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztiválon

Liszt Ferenc és Pilinszky János munkássága is főszerepben lesz a XVII. Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztiválon

Liszt Ferenc és Dukay Barnabás zeneszerzők munkásságát, valamint Pilinszky János költészetét állítja a középpontba a XVII. Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivál augusztus 27. és 29. között.

A Pannonhalmi Főapátság különleges tereiben Liszt Ferenctől olyan művek szólalnak meg, amelyek a klasszikus zeneszerzőt a modern, újító oldaláról ismertetik meg a közönséggel, párba állítva a Dukay Barnabás-életművel.

Liszt Ferenc a weimari otthonában, 1884-ben

A program gerincét öt hangverseny adja. Ezek a fesztivál zenei művészeti vezetőinek, Klukon Edit és Ránki Dezső, valamint fiuk, Ránki Fülöp zongoraművészek közreműködésével jönnek létre. Mellettük a programban Lantos István, Nemes László Norbert, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám lépnek fel.

Az irodalmi programok részeként a száz éve született és negyven éve elhunyt Pilinszky Jánost idézi meg a háromnapos rendezvény.

Dokumentumfilmekkel, költészetéről pedig összeművészeti előadással emlékezik meg a fesztivál, amelynek Marno János József Attila-díjas költő lesz a vendége. Krajcsovics Éva Munkácsy-díjas festőművész Diptichon című kiállítása a Bencés Gimnázium Galériában lesz látható.

A 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja száz napja látta meg a napvilágot

A Láthatatlan spektrumok című időszaki tárlat mellett pedig egy huszonnyolc fős, képzőművészeti hallgatókból álló alkotótábor is része lesz a fesztiválnak. A tájékoztató szerint az idei program követi a Pannonhalmi Főapátság 2021-es témáját, az „emlékezetet”. A látogatók előtt megnyílnak az ezeréves monostor azon terei is, amelyek a hétköznapokban zárva maradnak. Az érdeklődők a közös imádság mellett spirituális vezetésen is részt vehetnek – olvasható a tájékoztatóban.

Ez is érdekelhet:

művészet | költészet | irodalom | zene | liszt ferenc

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram