Close
A legismertebb magyar kortárs művészek példátlan összefogásával nyílik kiállítás

A legismertebb magyar kortárs művészek példátlan összefogásával nyílik kiállítás

Szeptember 16-án Johannes K. Haindl, Németország nagykövete fővédnökségével nyílik meg a tárlat, melyet gyermekvédelmi gondoskodásban élők inspiráltak.

Magyarországon 24 ezer gyerekről a saját szülei helyett az állam gondoskodik. A gyerekek nehéz körülményei, sorsa a többség számára szinte láthatatlan, sokszor csak az írók, alkotók, művészek közvetítésében van módunk megérteni, átérezni egy-egy hasonló élethelyzet mélységeit.

Wirtz Ágnes (Fotó: Turós Balázs)

Wirtz Ágnes és Alföldi Róbert kurátorok különleges eseményre gondoltak, amikor felkérték a magyar kortárs képzőművészet húsz élvonalbeli alakját, hogy ismerjenek meg egy-egy gondoskodásban élő gyereket. A találkozókat a Világszép Alapítvány szervezte meg, mely alkalmakra minden alkotó a saját egyedi módján készült. Az így létrejött alkotások nem csak a magyar kortárs képzőművészet jelentős alkotóinak reflexiói. Az akció során létrejött munkák a párok egymás iránti nyitottságáról és kapcsolódásáról tanúskodnak. A gyerekek a találkozók során úgy érezték, hogy történetük érdekes, jelenlétük fontos, miközben az ő életükben pont ebből jut a legkevesebb: figyelemből és megerősítő kötelékből.

Az alkotásokból szeptember 16-án nyílik kiállítás, majd később árverésre kerülnek. Az így befolyt teljes összeggel az idén tízéves Világszép Alapítvány munkáját támogatják, mely programjaival hosszú távon szervez támogató közösséget több mint száznegyven gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermek köré.

A kiállításon részt vevő művészek és a műveiket megvásárló gyűjtők és művészetrajongók ahhoz járulnak hozzá, hogy az alapítvány további harmincöt-negyven gyereket tudjon olyan módon felkarolni, hogy a bizalomvesztés, szeretethiány és otthontalanság ellenére is meg tudják élni, hogy helyük van a világban.

A kiállítás megtekinthető: 2021. szeptember 17–26. között a budapesti Létra Klubban.

Győri Márton

A Világszép Kapcsolódások központjában emberi kapcsolatok állnak: ismeretségek, megismerkedések, érzések és érzelmek. A projektre felkért húsz művész kiválasztásánál a cél egy olyan művészgárda mozgósítása volt, ahol a művészeti nyelv sokfélesége az alapítvány által gondozott gyerekek sokféleségét hivatott láttatni.

Alföldi Róbert

Így a felkért művészeket nem egy művészeti koncepció köti össze. Alföldi Róbert, a szervezőgárda oszlopos tagja, több mint öt éve támogatja a világszépeket. Nem véletlen tehát, hogy az ismert műgyűjtő tanácsai, ismeretségei nagyban inspirálták a művész listát. Alföldi Róbert és Wirtz Ágnes olyan művészeket kerestek meg, akiket személyes kapcsolatuk vagy intuitív tapasztálásuk mentén kapcsoltak az alapítvány munkájához és az általuk képviselt a gyerekekhez. A művészek a közös munka során egy-egy gondozottal ismerkedtek meg, és a találkozásaikból inspirálódó alkotásokat ajánlották fel az alapítvány számára.

Horváth Lóczi Judit

Izgalmas, hogy ez a nem szokványos kiállításrendezési módszer mégis mennyire telitalálat lett: hiszen a húsz főből álló névsorral a szervezők átfogó képet adnak a hazai kortárs művészeti színtérről. A felkért művészek vizuális nyelve és gondolkodása eltérő. Vannak köztük az absztrakció különböző stílusaival operáló alkotók – például Bánki Ákos, Barabás Zsófi, Horváth Lóczi Judit,  Megyik János, Nádler István –, de ugyanígy helyet kaptak a társadalmi kérdésekre fogékony művészek – Nemes Csaba, Bukta Imre, Esterházy Marcell – mellett a figuratív festészeti gyakorlatok ismert alkotói is, mint Soós Nóra, Szüts Miklós, Vojnich Erzsébet.

Soós Nóra

A művészek listája demográfiailag is széles merítéssel mutatja be a hazai kortárs művészeti közeget. Ezzel is a különböző attitűdök bemutatása volt a cél. Az idősebb generáció neves alkotói, mint például Bukta Imre, Lovas Ilona, Nádler István vagy Megyik János mellett jelen vannak olyan nemzetközileg is elismert fiatal és középgenerációs művészek, mint Csató József, Esterházy Marcell, Kristóf Gábor, Nemes Csaba és Nemes Márton.

Harvadtőy Sámuel

Nemcsak a művészek névsora példázza, hogy egy különleges kortárs művészeti akcióról van szó, hanem az is, hogy a hasonló kortárs művészeti jótékonysági aukciókkal ellenben a művészek a művük után befolyt összeg száz százalékát felajánlják a Világszép Alapítvány számára.

jótékonysági | gyerek | tárlat | kiállítás | wirtz ágnes

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram