Close
Európában épül a világ első villamosított autópályája

Európában épül a világ első villamosított autópályája

Svédország az ország három nagyvárosát, Stockholmot, Göteborgot és Malmőt összekötő E20-as autópálya egy szakaszát szeretné villamosítani, így az úton a személy- és teherautók menet közben is töltődhetnek majd.

A projekt jelenleg a közbeszerzési szakasznál tart, de a tervek szerint 2025-re megépül az út.

Arról ugyanakkor még nem született döntés, hogy milyen legyen a töltési mód: felsővezetékes vagy földi konduktív illetve induktív rendszert építsenek.

A felsővezetékes rendszer úgy nézne ki, ahogyan azt az áramszedős közlekedési eszközöknél megszokhattuk, de csak nehézgépjárművekhez lenne használható. A konduktív töltést ezzel szemben a személygépkocsik is igénybe vehetnék: itt egy vezetőrendszerre lenne szükség, amilyen például a sín, amihez a járművek egy pálca segítségével érnének hozzá.

Ilyenre már van példa Svédországban, a stockholmi Arlanda repülőtér és egy rosersbergi logisztikai terület között, ahol két kilométer hosszan elektromos sínt fektettek az aszfaltba, amelyről a teherautók egy mozgó kar segítségével kaphatnak áramot. Szintén épült egy elektromos út Visby városában teherautóknak és buszoknak.

Az induktív töltőrendszer az út alá temetett speciális berendezésekre épülne, amelyek az elektromos járműben lévő tekercsre küldik az áramot, amely feltölti az akkumulátort.

Íme, három megnyerő elektromos autó, ami a jövő felé kanyarodik, és hat villámgyors szupersportautó.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

autó | autópálya | elektromos | villamosított | svédország

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram