Jó eséllyel néhány év múlva ebben a szépséges országban is megadóztatják a turistákat

A walesi kormány tervei szerint 2027-től adót kell fizetniük a turistáknak egy hosszabb walesi nyaralásért.

Az egyes városvezetések dönthetnének majd arról, hogy bevezetik-e. Az önkormányzatok szabadon megválaszthatják azt is, mire költik a befolyó pénzt – vélhetően alapvető szolgáltatásokra vagy fenntarthatósági projektekre fogják. A konkrét összeg még nem ismert.

A kormány célja, hogy "elősegítse a lakosok és a látogatók közös felelősségérzetét a helyi területek védelme és a helyi beruházások érdekében". A tervet a walesi konzervatívok hevesen ellenzik, mivel szerintük ez egy "mérgező idegenforgalmi adó".

Az egynapos kirándulásra érkezőket egyébként nem terhelné az új adó, ami a döntéshozók reményei szerint segítene "megőrizni Wales szépségét a jövő generációi számára".

A walesi kormány azzal érvelt még mellette, hogy "a látogatók teljes költésének csak egy kis részét" teszi ki.

Az ilyen jellegű adó nem mondható túl gyakorinak az Egyesült Királyságban, számos európai országban viszont előszeretettel alkalmazzák. Manchester lett az első angol város, amely az év elején idegenforgalmi adót vetett ki, aminek értelmében a vendégéjszakákra érkező látogatóknak némi pluszdíjat kell fizetniük.

Eközben az amszterdami idegenforgalmi adó 2024-ben várhatóan a legmagasabb lesz egész Európában, miután 12,5 százalékkal emelik. És hamarosan valamivel többe fog kerülni egy izlandi utazás, de a megnövekedett kiadások jó célt szolgálnak.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

 

idegenforgalmi | utazás | adó | bevezetés | wales

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom