Close
Két nagyágyú dolgozik együtt a jövő önvezető taxiján

Két nagyágyú dolgozik együtt a jövő önvezető taxiján

Ha valahol, akkor a városi taxik között lenne értelme az önvezető autóknak: mostantól ezen dolgozik együtt a Google leányvállalata és a kínai Geely.

A modern autóipar egyik legnagyobb kihívása, amit saját maga elé állított, az önvezető járművek fejlesztése. A legnagyobb autómárkák és techóriások dolgoznak rajta évek óta, hogy sofőr nélkül közlekedő járművekben utazhassunk, és ennek valóra váltása felé tett most egy hatalmas lépést két jelentős vállalat.

A Google önvezető autókat fejlesztő leányvállalata, a Waymo fogott össze az egyik legnagyobb kínai autógyártó Geely új márkájával. A Geely érdekeltségébe tartozik többek között a Volvo és a Polestar is, de nem ezeket, hanem a Zeekr néven nemrég létrehozott prémiummárkát szemelték ki az önvezető járművek felelősének.

A Waymo és a Zeekr pedig meg is mutatta a közösen fejlesztett jármű terveit.

A neve még nem ismert, de egy önvezető taxiról van szó, aminek egyterű formája rendkívül praktikus lenne a városi használatra. A letisztult stílusú, tágas utastérbe mind a két oldalt tolóajtón lehetne beszállni, az autót kormánykerékkel és nélküle is gyártanák.

A teljesen önjáró taxikra még jó néhány évet várnunk kell, de a Waymo mögött máris nagyon hosszú út áll. Még 2016-ban kezdték a közúti teszteket a Chrysler Pacifica egyterű speciálisan átalakított változatával, majd az elektromos Jaguar I-Pace-ből rendeltek nagyobb flottát. A Geely közreműködésével pedig még inkább a taxizásra szabott járművek születnek majd, amivel

akár pár éven belül sofőr nélkül utazhatunk a világ metropoliszaiban.

A taxizás jövője

Az önvezető járművek koncepcióját nemrég a Citroën is elővette, a francia autógyártó neves márkákkal fogott össze, hogy egészen új szintre emelje a városi közlekedést. A sofőr nélküli taxinál pedig csak a repülő taxi lehet különlegesebb, és ennek fejlesztése is rohamléptekben halad az utóbbi időben.

FOLYTASD EZZEL
Monte-Carlo ihlette ezt a cseh autóremeket
Az öt legdrágábban eladott autó az elmúlt évből
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom