Close
Két nagyágyú dolgozik együtt a jövő önvezető taxiján

Két nagyágyú dolgozik együtt a jövő önvezető taxiján

Ha valahol, akkor a városi taxik között lenne értelme az önvezető autóknak: mostantól ezen dolgozik együtt a Google leányvállalata és a kínai Geely.

A modern autóipar egyik legnagyobb kihívása, amit saját maga elé állított, az önvezető járművek fejlesztése. A legnagyobb autómárkák és techóriások dolgoznak rajta évek óta, hogy sofőr nélkül közlekedő járművekben utazhassunk, és ennek valóra váltása felé tett most egy hatalmas lépést két jelentős vállalat.

A Google önvezető autókat fejlesztő leányvállalata, a Waymo fogott össze az egyik legnagyobb kínai autógyártó Geely új márkájával. A Geely érdekeltségébe tartozik többek között a Volvo és a Polestar is, de nem ezeket, hanem a Zeekr néven nemrég létrehozott prémiummárkát szemelték ki az önvezető járművek felelősének.

A Waymo és a Zeekr pedig meg is mutatta a közösen fejlesztett jármű terveit.

A neve még nem ismert, de egy önvezető taxiról van szó, aminek egyterű formája rendkívül praktikus lenne a városi használatra. A letisztult stílusú, tágas utastérbe mind a két oldalt tolóajtón lehetne beszállni, az autót kormánykerékkel és nélküle is gyártanák.

A teljesen önjáró taxikra még jó néhány évet várnunk kell, de a Waymo mögött máris nagyon hosszú út áll. Még 2016-ban kezdték a közúti teszteket a Chrysler Pacifica egyterű speciálisan átalakított változatával, majd az elektromos Jaguar I-Pace-ből rendeltek nagyobb flottát. A Geely közreműködésével pedig még inkább a taxizásra szabott járművek születnek majd, amivel

akár pár éven belül sofőr nélkül utazhatunk a világ metropoliszaiban.

A taxizás jövője

Az önvezető járművek koncepcióját nemrég a Citroën is elővette, a francia autógyártó neves márkákkal fogott össze, hogy egészen új szintre emelje a városi közlekedést. A sofőr nélküli taxinál pedig csak a repülő taxi lehet különlegesebb, és ennek fejlesztése is rohamléptekben halad az utóbbi időben.

önvezető | önvezető autó | taxi | waymo

FOLYTASD EZZEL

Újra büszkén szárnyal a Bentley legendás orrdísze

Ezt a három lejátszási listát pörgesd a kocsiban!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram