Close
Kézi szövésű faliképek, melyeket hegyek, vulkánok és óceánok inspiráltak — What the Rug

Kézi szövésű faliképek, melyeket hegyek, vulkánok és óceánok inspiráltak — What the Rug

Mi történik, ha két, vizuális kultúrában (is) erős, kreatív hölgy elhatározza, hogy szeretne valami gyönyörűt és maradandót alkotni? Természetesen záros határidőn belül valóra váltják az álmokat. Bemutatkozik a What the Rug, Anna Katalin Lovrity és Glaser Eszter házibulit követő, spicces ötletéből kiforrott szőnyeg projektje.

Az animációtól nem éppen egy lépés a szövés. Régóta dédelgettetek egy “anaglóg”, kétkezi projektet, vagy hirtelen felindulásból jött létre a What the Rug?

Anna Katalin Lovrity: Nem egy logikus lépés az animációtól eljutni a szövésig, bár mint kiderült, nagyon hasonló hozzáállás kell mind a két műfajhoz: türelem, tervezés és precizitás. A What the Rug ötlete egy átmulatott házibuli után született meg, amikor már csak ketten maradtunk Eszterrel és eléggé spicces állapotban elhatároztuk, hogy csinálunk valami gyönyörűt. Például kézzel szövött szőnyegeket. Ráadásul úgy, hogy egyikünk sem ült még szövőszéknél, legfeljebb gyerekkori kézműves táborban. Valószínüleg ezért is mertünk belevágni. Sokáig keresgéltünk mire megtaláltuk azt az embert aki valóra tudta váltani a víziónkat. Ő Csobán Erika. Én nem szövök, csak tervezem a mintákat. Sokat konzultáltunk a lehetőségekről, egyeztettük a fonalszíneket, míg végül el tudott indulni a munka.

Menet közben az is kiderült, hogy annak ellenére, hogy a mintáim szögletes elemekből állnak, sokkal komplexebb folyamat megszőni ezeket a formákat, mint bármilyen hagyományos mintát.

Az ötlet hirtelen felindulásból született meg, de utána keményen dolgoztunk, mire eljutottunk az első kollekcióig.

Mi az, ami inspirál? 

Anna Katalin Lovrity:  Az utazás! Igazán drámai tájakkal először Srí Lankán és Dominikán találkoztam. Annyira monumentálisak voltak a hegyek, a sziklák, vulkánok, az óceán, a hihetetlenül magasra nyúló fák, hogy sokszor éreztem úgy, hogy felrobban a szívem. Megindító volt ott lenni és megtapasztani, hogy mennyire aprók vagyunk. Ezek az erős érzések inspirálták a filmemet, amelyben a főszereplő szinte eggyé válik az őt körülvevő természettel, ami egy nehéz helyzetben a segítségére is siet. Ezek a tájképek köszönnek vissza a faliszőnyegeken is.

Vannak aktuális kedvenc színeitek, formáitok?
Anna Katalin Lovrity: Mivel már több mint egy éve gondolokodom ezekben a sárgás-vöröses árnyalatokban amikor faliszőnyeget tervezek, most már nagyon izgatnak a kék és zöld árnyalatai. És a tájképek után szívesen csinálnék olyan képeket, amin van végre legalább egy élőlény!

El tudod különíteni az animációs látásmódod, vagy inkább nem is szeretnéd? 

Anna Katalin Lovrity: A grafikai világom, amire a szabálytalan, szögletes formák és telített színek jellemzőek meghatározóak a filmjeimben, a kollázsaimon, a printjeimen és végül a szőnyegeken is.  Azt remélem, hogy bármire ami az én “kezem alól” kerül ki, jellemző lesz ez az absztrakt látásmód. Talán egyszerűnek és letisztultnak tűnnek a képeim, de mivel körvonal nélküli foltokat használok, a formáknak és a színeknek sokkal átgondoltabban kell a képre kerüljenek, így rengeteg időt töltök a képek megkomponálásával.

Kevés eszközzel kommunikálni szerintem nagyobb tudást igényel mint valamit agyondíszíteni. Less is more.

Összességében mennyi időbe telik egy darab elkészítése?

Anna Katalin Lovrity: Teljesen manuálisan készülnek a szőnyegek, itt Magyarországon. Egyébként európai alapanyagokat használunk, azt reméljük, hogy a kontrolláltabb körülményeknek köszönhetően kissebb az ökológiai lábnyoma a termékeinknek. Ezek igazi slow design darabok, mivel körülbelül hetven óra egy faliszőnyeg elkészítése. Három-négy hét a várakozási idő, csak előrendelésre tudjuk vállalni őket. Cserébe örök darabok, nem törnek, nem szakadnak, ki lehet őket mosni és elmondható, hogy egyelőre kis szériásak, csak nagyon kevés embernek vannak What the Rug faliszőnyegei.

Annyi tehetséges alkotó van itthon, hogy egy ilyen projekt akár kollabokra is teret adhat. Megfordult már ilyen a fejetekben?

Anna Katalin Lovrity: Persze! Eszterrel készülünk egy olyan projekttel, ami abszolút kollaboráció- kompatibilis.
Hol találkozhatunk élőben az alkotásaitokkal?  

Anna Katalin Lovrity: A Garden Studioban. De természetesen Instagramon bármikor lehet nézegetni őket és lesznek ízelítők az új kollekcióból is. Annyi tervünk és ötletünk van, hogy nem győzzük feljegyezni őket!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Talabér Géza)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom