Close
Megvan, melyik európai ország a turizmus legnagyobb nyertese és vesztese

Megvan, melyik európai ország a turizmus legnagyobb nyertese és vesztese

Egy friss felmérésből kiderült, mely európai országok támaszkodnak leginkább és legkevésbé a turizmusra.

Montenegróban minden a turizmus körül forog

Az Utazási és Turisztikai Világtanács, azaz a World Travel and Tourism Council jelentést adott ki arról, hogy mely európai országok gazdaságai támaszkodtak leginkább a turizmusra a világjárvány előtt – és melyek azok, ahol továbbra is nagy a kitettség.

A GDP alakulásán alapuló vizsgálat rámutatott: Montenegróban a turizmus az ország GDP-jének közel harmadát (30,8 százalékát) adta 2019-ben, ez

2020-ban valamivel több mint hét százalékra zuhant, de azóta 25,5 százalékra emelkedett.

Horvátországban 2019-ben a turizmus a GDP 24,8 százalékát adta, 2021-ben ez a szám 16,1 százalékra csökkent. Görögországban, Izlandon és Albániában a pandémia előtt ez az arány több mint egynegyed volt, most csupán kevesebb, mint egyhatodát teszi ki.

Alacsonyabb kitettség, kevesebb bevétel

Vannak azonban olyan országok is, amelyek gazdasága kevésbé kitett a turizmusnak. 2019-ben Írország GDP-jéhez 4,2 százalékkal járult hozzá az utazási ágazat, ugyanez Lengyelországban 4,8 százalék, Oroszországban pedig öt százalék volt. Ezek az arányok azonban 2021-ben még tovább csökkentek, Írországban 1,2 százalékra, Lengyelországban alig három százalékra, Oroszországban pedig 4,7 százalékra.

Míg Oroszországban az Ukrajna ellen indított háború miatt bezuhant a beutazó turizmus, Európa többi részén felpörgött. A turisták körében a legnépszerűbb úti cél Franciaország volt a járvány előtt, amely korábban évente kilencvenmillió látogatót vonzott köszönhetően csodálatos városainak, gyönyörű tájainak és finom ételeinek. A WTTC adatai szerint azonban az idegenforgalomból származó bevételek az ország GDP-jének csupán egytizedét tette ki a pandémia előtt, tavaly pedig 6,5 százalékkal tudott hozzájárulni.

Spanyolországba több mint nyolcvanmillió látogató érkezett 2019-ben. Ennek ellenére a turizmus a GDP mindössze 14,5 százalékát tette ki – ez a szám csaknem felére, 8,5 százalékra csökkent 2021-ben.

Budva, Kotor és a Črna Gora is tárt karokkal várja a turistákat

Látható tehát, hogy Montenegró gazdaságának van a legnagyobb szüksége a turistákra. Itt azonban szerencsére a kereslet és a kínálat tökéletesen tud találkozni, hiszen

bár az ország kicsi, látnivalókban nincsen hiány.

Montenegró 295 kilométeres tengerpartja több száz gyönyörű stranddal büszkélkedhet. Az egyik legnépszerűbb a Budvánál található. Érdemes ellátogatni az UNESCO Világörökség részeként számontartott Kotor városába is, ahol 12. századi római katedrálist és a Balkán egyik első színházát is megcsodálhatjuk. A természet szerelmeseinek érdemes egyet túrázniuk a Lovcen Nemzeti Parkban, melynek impozáns csúcsa, a Črna Gora.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

budva | turizmus | wttc | Európa | montenegró

FOLYTASD EZZEL

A Google Térkép négy új frissítése nagyon jól jöhet az utazáshoz

Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram