Close
Egyedülálló divatkiállítás foglalja el a párizsi múzeumokat január végén

Egyedülálló divatkiállítás foglalja el a párizsi múzeumokat január végén

Hat párizsi múzeumot is meghódít idén az Yves Saint Laurent, hogy megünnepeljék debütáló kollekciójuk hatvanadik évfordulóját.

1962-ben az akkor huszonhat éves Yves Saint Laurent saját neve alatt mutatta be első kollekcióját, hogy aztán egycsapásra megváltoztassa a női divatot. Eltávolodva az 1950-es évek strukturált ruháitól és ultranőies megjelenésétől, a legendás francia tervező az androgün stílus mellett tette le a voksát azáltal, hogy a nőket olyan férfias stílusban öltöztette fel,

amilyenre korábban még nem volt példa a kifutókon.

Hatvan évvel később Párizs a tervező előtt egy hatalmas kiállítással tiszteleg, amely a város hat legnagyobb múzeumát foglalja el.

Az Yves Saint Laurent ikonikus darabjai a Louvre-ban, a Musée d’Orsay-ban, a Centre Pompidou-ban, a Modern Művészetek Múzeumában, a Picasso Múzeumban és természetesen az Yves Saint Laurent Múzeumban lesznek kiállítva.

A január 29. és május 15. között rendezendő kiállítás a márka leghíresebb ruhadarabjait mutatja be

az őket inspiráló világhírű művészek, így Picasso, Matisse és Mondarin alkotásai mellett.

A kiállítás kurátora, Mouna Mekouar a Guardiannek nyilatkozva elmondta, hogy ilyen léptékű kiállítás még soha nem volt Párizsban, ráadásul az együttműködő múzeumok is igazán lelkesek voltak kezdettől fogva.

Ez az első alkalom, hogy mindannyian együtt dolgoznak egy projekten.

A Louvre-ban megtekinthetjük, hogy az arany és a drágakövek milyen hatással voltak Yves Saint Lauren hímzésére. A Pompidou Központban a híres Mondrians ruha kerül kiállításra amellett a festmény mellett, amelyből inspirációt merített.

Az Yves Saint Laurent Múzeumban pedig mindezt gondosan megőrzött archív anyagok koronázzák meg azáltal, hogy betekintést nyújtanak a tervező kreatív folyamataiba.

(Forrás: Lonely Planet, fotók: Musée Yves Saint Laurent hivatalos Facebook oldala)

múzeum | kiállítás | divat | párizs | ysl

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a közel hatvanmilliós órával villog Lionel Messi Katarban

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram