Close
Lakható szobor egy orosz erdőben – Elkészült Zaha Hadid utolsó varázslata

Lakható szobor egy orosz erdőben – Elkészült Zaha Hadid utolsó varázslata

Ez az egyetlen magánlakás, amit Zaha Hadid tervezett. 140 millió dollárba került, félig a földbe süllyesztették, és elképesztően néz ki.

Az iraki származású Zaha Hadid évtizedeken át elkápráztatta a világot a feltűnő, környezetükből kitűnő épületekkel, amelyek legalább annyira természeti tüneményeknek tűntek, mint emberi alkotásoknak.

Stadion Dohában, színház Rabatban (Fotó: Zaha Hadid Architects)

Az ívek királynőjének is nevezett Hadid volt az első nő, aki elnyerte az építészet Oscarjának tartott Pritzker-díjat, de megkapta a Royal Institute of British Architects arany medálját is. Két évvel a halála után lassan elkészülnek az utolsó, még általa tervezett épületek.

Az egyetlen magánlakást, amit a páratlan karrierje során tervezett, a napokban adták át Oroszországban, ahol Hadid egykor átvette a Pritzker-díjat.

Igaz, a pontos helyszín akkor Szentpétervár volt, míg a frissen átadott épület a Moszkva melletti Barvikha erdő közepén áll.

Hadid városi épületeihez képest szokatlan környezetbe került a Capital Hill (Fotó: OKO Group)

A tulajdonos egy nemzetközi ingatlanfejlesztő, Vlagyiszlav Doronyin, aki egy megvalósult álomnak tartja a 3300 négyzetméteres neofuturista épületet.

A tervek meglepő pontossággal ültek a valóságban is (Fotó: OKO Group)

Tíz éve találkoztak először egy rendezvényen, ahol hamar kiderült, mennyire hasonló az ízlésük. Már akkor felmerült, hogy Doronyin dácsáját Hadid tervezze majd, ebből lett végül a Capital Hill Residence. Először persze Hadid néhány alapkoncepciót küldött az ügyfele számára.

„Kivételesen részletes terveket készített. Arra gondoltam, kizárt, hogy ez a valóságban is így nézzen ki

– emlékezett Doronyin, akit később komoly meglepetés ért. – A teljes ingatlanos pályafutásom során nem láttam a megrendelthez ennyire hű végterméket.”

Első pillantásra a Capital Hill egy űrhajóra emlékeztet, ami éppen leszállt az erdőben, és álcázásképpen félig a talajba süllyesztette magát. Ugyanez az érzés második pillantásra is. Hadid épületeit viszont hosszabban érdemes vizsgálni, hogy feltárulkozzanak a finom részletek.

Igazi Hadid-dizájn: eleven, minden szögből érdekes (Fotó: OKO Group)

Doronyin szerette volna, ha a hálószobából kitekinthet a fák fölött, Hadid pedig teljesítette a kérést: a háló 36 méterrel a talajszint fölött tornyosul, mint az otthon legmagasabb része. Egy kecses oszlop köti össze a hálót a rezidencia többi, jellemzően a föld alatti részével.

Erdő van idelent (Fotó: Zaha Hadid Architects)
A hálószoba a lombkoronaszint fölé magasodik (Fotó: OKO Gruop)

Unatkozni biztosan nem fog a tulajdonos: japánkert, nightclub, konditerem, szauna és egy húszméteres medence is található a házban, érthetően még Doronyin is ledöbbent, amikor először látta.

Belülről sem kevésbé izgalmas, mint kívülről (Fotó: Zaha Hadid Architects)

Igazi Hadid-épülethez méltón a Capital Hill Residence is tartogat valami érdekességet, ha körüljárják. Mind a 360 fokban történik valami, így ad mozgásérzetet egy statikus épületnek, így teszi élővé. Ahogy Doronyin fogalmaz:

„Ez az erőteljes, ambiciózus épület Hadid zsenialitásának a bizonyítéka. Egy tökéletes, lakható szobrot teremtett”.

Zaha Hadid irodája mára a saját jogán is sikeres lett, folyamatosan dolgozik a világ különböző pontjain, ám még mindig akad néhány befejezetlen épület, amit személyesen az iraki–brit alapító tervezett.

Várhatóan idén év végén adják majd át a Peking nyugati részén épülő, 207 méter magas felhőkarcolót, amelybe a világ legmagasabb átriuma kerül majd, Katarban pedig a 2022-es focivébére épül egy igen jellegzetes stadionja Doha mellett.

Ez is érdekelhet:

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom