Close
Lakható szobor egy orosz erdőben – Elkészült Zaha Hadid utolsó varázslata

Lakható szobor egy orosz erdőben – Elkészült Zaha Hadid utolsó varázslata

Ez az egyetlen magánlakás, amit Zaha Hadid tervezett. 140 millió dollárba került, félig a földbe süllyesztették, és elképesztően néz ki.

Az iraki származású Zaha Hadid évtizedeken át elkápráztatta a világot a feltűnő, környezetükből kitűnő épületekkel, amelyek legalább annyira természeti tüneményeknek tűntek, mint emberi alkotásoknak.

Stadion Dohában, színház Rabatban (Fotó: Zaha Hadid Architects)

Az ívek királynőjének is nevezett Hadid volt az első nő, aki elnyerte az építészet Oscarjának tartott Pritzker-díjat, de megkapta a Royal Institute of British Architects arany medálját is. Két évvel a halála után lassan elkészülnek az utolsó, még általa tervezett épületek.

Az egyetlen magánlakást, amit a páratlan karrierje során tervezett, a napokban adták át Oroszországban, ahol Hadid egykor átvette a Pritzker-díjat.

Igaz, a pontos helyszín akkor Szentpétervár volt, míg a frissen átadott épület a Moszkva melletti Barvikha erdő közepén áll.

Hadid városi épületeihez képest szokatlan környezetbe került a Capital Hill (Fotó: OKO Group)

A tulajdonos egy nemzetközi ingatlanfejlesztő, Vlagyiszlav Doronyin, aki egy megvalósult álomnak tartja a 3300 négyzetméteres neofuturista épületet.

A tervek meglepő pontossággal ültek a valóságban is (Fotó: OKO Group)

Tíz éve találkoztak először egy rendezvényen, ahol hamar kiderült, mennyire hasonló az ízlésük. Már akkor felmerült, hogy Doronyin dácsáját Hadid tervezze majd, ebből lett végül a Capital Hill Residence. Először persze Hadid néhány alapkoncepciót küldött az ügyfele számára.

„Kivételesen részletes terveket készített. Arra gondoltam, kizárt, hogy ez a valóságban is így nézzen ki

– emlékezett Doronyin, akit később komoly meglepetés ért. – A teljes ingatlanos pályafutásom során nem láttam a megrendelthez ennyire hű végterméket.”

Első pillantásra a Capital Hill egy űrhajóra emlékeztet, ami éppen leszállt az erdőben, és álcázásképpen félig a talajba süllyesztette magát. Ugyanez az érzés második pillantásra is. Hadid épületeit viszont hosszabban érdemes vizsgálni, hogy feltárulkozzanak a finom részletek.

Igazi Hadid-dizájn: eleven, minden szögből érdekes (Fotó: OKO Group)

Doronyin szerette volna, ha a hálószobából kitekinthet a fák fölött, Hadid pedig teljesítette a kérést: a háló 36 méterrel a talajszint fölött tornyosul, mint az otthon legmagasabb része. Egy kecses oszlop köti össze a hálót a rezidencia többi, jellemzően a föld alatti részével.

Erdő van idelent (Fotó: Zaha Hadid Architects)
A hálószoba a lombkoronaszint fölé magasodik (Fotó: OKO Gruop)

Unatkozni biztosan nem fog a tulajdonos: japánkert, nightclub, konditerem, szauna és egy húszméteres medence is található a házban, érthetően még Doronyin is ledöbbent, amikor először látta.

Belülről sem kevésbé izgalmas, mint kívülről (Fotó: Zaha Hadid Architects)

Igazi Hadid-épülethez méltón a Capital Hill Residence is tartogat valami érdekességet, ha körüljárják. Mind a 360 fokban történik valami, így ad mozgásérzetet egy statikus épületnek, így teszi élővé. Ahogy Doronyin fogalmaz:

„Ez az erőteljes, ambiciózus épület Hadid zsenialitásának a bizonyítéka. Egy tökéletes, lakható szobrot teremtett”.

Zaha Hadid irodája mára a saját jogán is sikeres lett, folyamatosan dolgozik a világ különböző pontjain, ám még mindig akad néhány befejezetlen épület, amit személyesen az iraki–brit alapító tervezett.

Várhatóan idén év végén adják majd át a Peking nyugati részén épülő, 207 méter magas felhőkarcolót, amelybe a világ legmagasabb átriuma kerül majd, Katarban pedig a 2022-es focivébére épül egy igen jellegzetes stadionja Doha mellett.

Ez is érdekelhet:

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom