Close
Váratlan helyen nyílt meg az ország talán legszebb borbárja

Váratlan helyen nyílt meg az ország talán legszebb borbárja

Miután Budapestet az elmúlt öt-tíz évben szinte ellepték a borbárok, meglehetősen erős felütésre van szükség ahhoz, hogy egy-egy új nyitásra felkapjuk a fejünket. A Balatonfüreden néhány hete megnyílt Zelna Borbár és Vinotéka viszont belső dizájnban, koncepcióban és konyhában is hozott valami újszerűt, ráadásul mindezt kedvenc nyaralóhelyünk – és egyben az egyik legnépszerűbb hazai borvidék – központjában tette.

Egész évben működő borbárt nyitni a még mindig erősen szezonálisan működő Balatonnál merész húzásnak tűnik, különösen egy néhány éve alapított pincétől. A füredi Zelna Borászat ugyanis a 2014-es évjárattal debütált, azóta folyamatosan építkeznek, tanulnak, és elég látványosan fejlődnek.

Boraikkal a Gourmet Fesztiváltól a Balatonfüredi Borhetekig sok helyen találkozhatunk, ott vannak a Veritas Borkereskedés palettáján, sőt, két boruk a Spar üzletek organikus boros részlegén is hamarosan feltűnik. No meg Füred legfrekventáltabb részén, a Zákonyi Ferenc utcában.

A borászat egyik gyönyörű dűlője Balatonszőlősön

Hiába fiatal, családi borászatról van szó, az alapok a kezdetektől fogva sziklaszilárdak: kizárólag vegyszerek és felesleges adalékanyagok nélkül, organikusan készítenek borokat, a birtok teljes egészében bio. A balatonfüredi pincénél elsősorban a borvidékre jellemző olaszrizlingből, valamint szürkebarátból, furmintból, zweigeltből, merlot-ból és cabernet sauvignon-ból készülnek borok, három dűlőből, összesen tizenöt hektárról.

A borász, Barabás Barna, és a legnagyobb, Tihanyra panorámás dűlő, a Farkó-kő

Bár a legtöbb borászatnál az a bevett gyakorlat, hogy a pince mellett nyitnak borteraszt vagy fogadnak csoportokat, a Zelna feldolgozójában a hangulat helyett inkább a technológián van a hangsúly. Ezért is döntöttek úgy, hogy boraikat inkább egy parthoz közeli vendéglátóhelyen mutatják meg, ami a nyári szezonban klasszikus bor- és tapasbárként, azonkívül pedig csoportok és cégek fogadására is alkalmas kóstolótérként üzemel.

A neves dizájnerekből álló 81 font építésziroda segítségével összerakott belső tér már önmagában impozáns – megkockáztatjuk, ez az egyik legszebb borbár, ahol itthon jártunk. A stílus tudatosan art decóba hajlik, a terrazzo és réz hol vajszínű, hol zöld vagy kék mozaikcsempékkel találkozik, a világítás átgondolt és stílusos, a hatalmas fafelületek és a bársony hatású székek melegséget adnak a helynek.

A borok

A borbár koncepciója kicsit hasonló, mint amit az egyik kedvenc pesti helyünkön, a St. Andrea Wine&Gourmet Barban láthatunk. Elsősorban a borászat saját tételeit, azaz Zelna borokat kóstolhatunk a bárban, mellette pedig más környékbeli termelőktől, a Rizling Generáció tagjaitól kóstolhatunk olyan fajtákat, amelyek a Zelna Borászat választékában nem találhatók meg.

Furcsa és érthetetlen, eddig miért nem nyílt olyan borbár a környéken, ahol a bovidék borait végig lehetne kóstolni anélkül, hogy napokig járnánk borászatról borászatra. Ezt az űrt a Zelna részben sikerrel tölti be, hiszen a borlapon így több mint tizenöt termelő harminc-negyven bora szerepel.

A konyha

A borozás nem magányos műfaj, és ez legalább annyira igaz az asztalon, mint az asztal körül. Az első pohár bor vagy pezsgő az étvágy legnagyobb katalizátora – és egyben minden fogyókúra legnagyobb ellensége –, ezért a Zelna Borbárban sem volt kérdés, hogy kell egy jó séf és néhány jó fogás a borok mellé.

A borbár konyháján elsösorban hideg fogások – mártogatósok, pástétomok, hús- és sajtválogatások – készülnek, és egy-egy izgalmas meleg tapast is kóstolhatunk – mint a pestóval és fonnyasztott paradicsommal kínált ricottagolyók.

Ha a legjobb kombinációra törekszünk, kóstoljuk meg a borászat első, száz százalékban furmintból készített pezsgőjét, és kérjünk mellé egy Bárka tálat, amelyen a marhatatártól a kacsatekercsen át a citrusos mangalicáig mindent megkóstolhatunk.

Ha borozás előtt, után vagy helyett kedvet kapnánk egy jó kávéhoz a füredi parton, a borbár feketéjében nem fogunk csalódni. Az újhullámos kávézókból jól ismert La Marzocco kávégép és a hazai pörkölésű Bagira Coffee kávéinak kombinációja garantáltan magas minőségben pótolja a koffeinhiányunkat.

Persze, a pezsgő mindig jó ötlet

A Zelna Borbár és Vinotéka a tervek szerint egész évben nyitva tart majd, és érdemes lesz figyelni a borozó közösségi oldalait, hiszen több remek programot – kvízestéket, élőzenés esteket és különleges kóstolókat – is ígérnek a tulajdonosok, ami talán többeket megerősít abban, hogy szezonon kívül, akár hétköznap is érdemes a füredi Balaton-part felé venni az irányt.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

Close