Close
Váratlan helyen nyílt meg az ország talán legszebb borbárja

Váratlan helyen nyílt meg az ország talán legszebb borbárja

Miután Budapestet az elmúlt öt-tíz évben szinte ellepték a borbárok, meglehetősen erős felütésre van szükség ahhoz, hogy egy-egy új nyitásra felkapjuk a fejünket. A Balatonfüreden néhány hete megnyílt Zelna Borbár és Vinotéka viszont belső dizájnban, koncepcióban és konyhában is hozott valami újszerűt, ráadásul mindezt kedvenc nyaralóhelyünk – és egyben az egyik legnépszerűbb hazai borvidék – központjában tette.

Egész évben működő borbárt nyitni a még mindig erősen szezonálisan működő Balatonnál merész húzásnak tűnik, különösen egy néhány éve alapított pincétől. A füredi Zelna Borászat ugyanis a 2014-es évjárattal debütált, azóta folyamatosan építkeznek, tanulnak, és elég látványosan fejlődnek.

Boraikkal a Gourmet Fesztiváltól a Balatonfüredi Borhetekig sok helyen találkozhatunk, ott vannak a Veritas Borkereskedés palettáján, sőt, két boruk a Spar üzletek organikus boros részlegén is hamarosan feltűnik. No meg Füred legfrekventáltabb részén, a Zákonyi Ferenc utcában.

A borászat egyik gyönyörű dűlője Balatonszőlősön

Hiába fiatal, családi borászatról van szó, az alapok a kezdetektől fogva sziklaszilárdak: kizárólag vegyszerek és felesleges adalékanyagok nélkül, organikusan készítenek borokat, a birtok teljes egészében bio. A balatonfüredi pincénél elsősorban a borvidékre jellemző olaszrizlingből, valamint szürkebarátból, furmintból, zweigeltből, merlot-ból és cabernet sauvignon-ból készülnek borok, három dűlőből, összesen tizenöt hektárról.

A borász, Barabás Barna, és a legnagyobb, Tihanyra panorámás dűlő, a Farkó-kő

Bár a legtöbb borászatnál az a bevett gyakorlat, hogy a pince mellett nyitnak borteraszt vagy fogadnak csoportokat, a Zelna feldolgozójában a hangulat helyett inkább a technológián van a hangsúly. Ezért is döntöttek úgy, hogy boraikat inkább egy parthoz közeli vendéglátóhelyen mutatják meg, ami a nyári szezonban klasszikus bor- és tapasbárként, azonkívül pedig csoportok és cégek fogadására is alkalmas kóstolótérként üzemel.

A neves dizájnerekből álló 81 font építésziroda segítségével összerakott belső tér már önmagában impozáns – megkockáztatjuk, ez az egyik legszebb borbár, ahol itthon jártunk. A stílus tudatosan art decóba hajlik, a terrazzo és réz hol vajszínű, hol zöld vagy kék mozaikcsempékkel találkozik, a világítás átgondolt és stílusos, a hatalmas fafelületek és a bársony hatású székek melegséget adnak a helynek.

A borok

A borbár koncepciója kicsit hasonló, mint amit az egyik kedvenc pesti helyünkön, a St. Andrea Wine&Gourmet Barban láthatunk. Elsősorban a borászat saját tételeit, azaz Zelna borokat kóstolhatunk a bárban, mellette pedig más környékbeli termelőktől, a Rizling Generáció tagjaitól kóstolhatunk olyan fajtákat, amelyek a Zelna Borászat választékában nem találhatók meg.

Furcsa és érthetetlen, eddig miért nem nyílt olyan borbár a környéken, ahol a bovidék borait végig lehetne kóstolni anélkül, hogy napokig járnánk borászatról borászatra. Ezt az űrt a Zelna részben sikerrel tölti be, hiszen a borlapon így több mint tizenöt termelő harminc-negyven bora szerepel.

A konyha

A borozás nem magányos műfaj, és ez legalább annyira igaz az asztalon, mint az asztal körül. Az első pohár bor vagy pezsgő az étvágy legnagyobb katalizátora – és egyben minden fogyókúra legnagyobb ellensége –, ezért a Zelna Borbárban sem volt kérdés, hogy kell egy jó séf és néhány jó fogás a borok mellé.

A borbár konyháján elsösorban hideg fogások – mártogatósok, pástétomok, hús- és sajtválogatások – készülnek, és egy-egy izgalmas meleg tapast is kóstolhatunk – mint a pestóval és fonnyasztott paradicsommal kínált ricottagolyók.

Ha a legjobb kombinációra törekszünk, kóstoljuk meg a borászat első, száz százalékban furmintból készített pezsgőjét, és kérjünk mellé egy Bárka tálat, amelyen a marhatatártól a kacsatekercsen át a citrusos mangalicáig mindent megkóstolhatunk.

Ha borozás előtt, után vagy helyett kedvet kapnánk egy jó kávéhoz a füredi parton, a borbár feketéjében nem fogunk csalódni. Az újhullámos kávézókból jól ismert La Marzocco kávégép és a hazai pörkölésű Bagira Coffee kávéinak kombinációja garantáltan magas minőségben pótolja a koffeinhiányunkat.

Persze, a pezsgő mindig jó ötlet

A Zelna Borbár és Vinotéka a tervek szerint egész évben nyitva tart majd, és érdemes lesz figyelni a borozó közösségi oldalait, hiszen több remek programot – kvízestéket, élőzenés esteket és különleges kóstolókat – is ígérnek a tulajdonosok, ami talán többeket megerősít abban, hogy szezonon kívül, akár hétköznap is érdemes a füredi Balaton-part felé venni az irányt.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Immár három Sfinx őrzi az Operát – Bemutatkozik a Sfinx Gin & Wine Bar
Hét aranyszabály a tökéletes sült hal elkészítéséhez
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom