Ezerhétszáz éves a világ legöregebb bora, de még ma is iható

A délnyugat-németországi Speyer városában található Pfalzi Történeti Múzeum egészen különleges régészeti leletet őriz. Ott található ugyanis egy csaknem ezerhétszáz éves borosüveg, amelyet a világon a legrégebbinek tartanak.

A "Speyer borosüveget" a múzeum szakértői 325 körülire datálják, sőt, egy romantikus történetet is kötnek hozzá. Valamikor a 4. században egy római nemes párt együtt temettek el a mai Speyer városának közelében, a sírba pedig több, borral teli palackot tettek. Nyughelyüket 1867-ben fedezték fel, és

a többi palacktól eltérően ez az egy sértetlenül került ki onnan.

A múzeum szerint az ókori rómaiak fűszerekkel és mézzel ízesítették borukat, és olívaolajat öntöttek az alkohol tetejére, hogy a levegőt távol tartsák a nedűtől. Az ezerhétszáz év alatt az olaj megszilárdult és vékony réteget képezett a bor tetején, így továbbra is légmentesen tartja azt.

Úgy tudni, a palackot több mint egy évszázadon keresztül pontosan ugyanazon a helyen tartották a múzeumban, az egyetlen ember pedig, aki hozzáérhetett, az Ludger Tekampe gyűjteményvezető. Azt azonban még ő sem tudja, pontosan mi történne, ha valaki kinyitná.

Nem biztos ugyanis abban, hogy a levegő okozta sokkot kibírná-e.

A feltételezések szerint azonban a bor akár iható is lehet, azonban sem az íze, sem az állaga nem lenne kellemes,

valószínűleg egy íztelen rágógumihoz hasonlítana.

Te is rajongsz a borokért? Ebben a cikkünkben eláruljuk, mi az a trükk, amelyet tízből kilenc borfogyasztó nem ismer a palack kinyitása után.

(Forrás: Food&Wine, fotó: Getty, illusztráció és Historisches Museum der Pfalz)

iható | Legöregebb | bor | világ | régészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom