Egészséges, szép, és akár egy diétába is beleillik – Ajánlunk három smoothie bowl receptet

Ősszel kevesebb a napsütés, ezért csökkenhet szervezetünkben a boldogsághormon, valamint a szerotonin- és a dopaminszint, így testünket és kedvünket is érdemes színes és tápláló prés- és gyümölcslevekből készült smoothie bowlokkal feldobni.

A Funky Forest dietetikusból és food stylistokból álló csapata három olyan smoothie bowl receptet alkotott, amelyek akár egy színes és változatos őszi diétába is beilleszthetők.

A smoothie bowl folyadék (gyümölcs- vagy préslé, víz vagy növényi ital) és fagyasztott zöldség-gyümölcs krémesre turmixolt elegye, amit különböző feltétekkel díszítünk.

Elkészítése egyszerű és gyors, akár egy rohanós hétköznapba is könnyedén beilleszthető.

Gyümölcslevek diétázóknak is

Tápanyagtartalmuk szerint a gyümölcslevek felhasználásával készített smoothie bowlok elsősorban szénhidrátforrásnak számítanak, mégis beleférhetnek egy testtudatos életmódba is, sőt, kellő körültekintéssel akár cukorbetegek is fogyaszthatják, mondja Szabó Adrienn, a Funky Forest dietetikusa. "A testtömeg-karbantartás és a cukorbetegség egy életen át tartó, tudatos szemléletet igényel, melyet nem lehet kiegyensúlyozottan végezni, ha valamit teljesen megvonunk magunktól. Bár a betegségek kezelése egyéni konzultációt igényel, általánosságban elmondható, hogy a százszázalékos gyümölcslevek és smoothie-k egy szigorúbb diétába is beilleszthetőek, alkalmanként nagyjából két deciliter mennyiségben."

Smoothie bowl reggelire is

A szakemberek bevonásával megalkotott három smoothie bowl recept alkalmas arra, hogy a nap bármelyik szakaszához jól illeszkedjen. Ha reggelinek választjuk, csökkentsük a szénhidrátforrások (gyümölcsök, méz, szénhidráttartalmú növényi italok) mennyiségét, tehát a gyümölcslevet vagy smoothie-t fagyasztott zöldséggel (uborka, cukkini, spenót, karfiol, brokkoli) turmixoljuk, és egyszerűen csapvizet vagy akár zöld teát adjunk hozzá! Dúsítsuk a szénhidrát felszívódását lassító rostforrásokkal (lenmagliszt, lenmagpehely, zabkorpa)!

Használjunk teljes értékű (túró, ricotta) vagy növényi (csicseriborsó, fehérbab) fehérjeforrást, gondoskodjunk jó fajta zsiradékról (lenmagolaj, dióolaj), díszítsük olajosmagvakkal, például mákkal, mandulával, tökmaggal, napraforgómaggal vagy törökmogyoróval – ezeket használhatjuk natúran vagy fűszerekkel megpirítva.

Horny Hedgehoge smoothie bowl

Hozzávalók az alaphoz (egy személyre):

Hozzávalók a feltéthez:

  • 5 db almachips
  • 1 teáskanál kandírozott gyömbér apróra vágva
  • 1 evőkanál görög joghurt
  • 1 teáskanál méz
  • 1 evőkanál pirított, fűszeres dió 

Elkészítés:

  1. Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe, és 10-20 másodperc alatt aprítsuk csomómentes, lágyan krémes állagúra! Ha folyósabban szeretjük, adagoljunk még hozzá Funky Forest Horny Hedgehoge préslevet ízlésünk szerint!
  2. Öntsük a lágyan krémes smoothie-t egy magas falú, kisebb tálba!
  3. Osszuk ketté a tálat képzeletben, és dekoráljuk az egyik felét a feltétekkel!

Fűszeres dió:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra! Három evőkanál mézet keverjünk össze egy nagy csipet fahéjjal, egy csipet jó minőségű sóval és egy csipet őrölt szegfűszeggel!
  2. Keverjük össze egy nagy marék dióval a fűszeres mézet, helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és tizenöt perc alatt gyakori kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára! Hagyjuk hűlni kicsit! 

Metál Mole smoothie bowl

Hozzávalók az alaphoz (egy személyre):

  • 90 g fagyasztott banán 
  • 35 g fagyasztott meggy
  • 1 dl Funky Forest Metál Mole ital
  • 25 g alma (héjával együtt)
  • 30 g nyers cékla 
  • késhegynyi vanília kikapart belseje
  • 1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)
  • opcionális: céklapor, az erősebb bordó színhez

Hozzávalók a feltéthez:

  • 1 teáskanál pirított mák
  • 5 db céklachips 
  • 5 szem szeder/áfonya 
  • 1 evőkanál gránátalmamag
  • 1 teáskanál aszalt áfonya
  • 1 evőkanál ribizliszósz

Elkészítés:

  1. Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe, és 10-20 másodperc alatt aprítsuk csomómentes, lágyan krémes állagúra! Ha folyósabban szeretjük, adagoljunk még hozzá Funky Forest Metál Mole préslevet ízlésünk szerint!
  2. Öntsük a lágyan krémes smoothie-t egy magas falú, kisebb tálba!
  3. Osszuk ketté a tálat képzeletben, és dekoráljuk az egyik felét a feltétekkel!

Ribizliszósz:

25 dkg fagyasztott ribizlit tegyünk fel két kanál mézzel egy lábosba főzni, forraljuk fel! A főzés végén adjunk hozzá néhány mentalevelet. Kihűtve használjuk.

Tranquil Turtle smoothie bowl

Hozzávalók az alaphoz (egy személyre):

  • 135 g fagyasztott banán 
  • 30 g fagyasztott avokádó
  • 25 g körte (héjával együtt) 
  • 1 dl Funky Forest Tranquil Turtle ital 
  • 13 g finomszemű zabpehely 
  • 30 g baby spenót 
  • fél bio citrom leve és héja 
  • 1 csipet őrölt kardamommag 
  • 1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)

Hozzávalók a feltéthez:

  • 6 szem áfonya 
  • fél banán felszeletelve
  • fél kivi felszeletelve
  • 1 kávéskanál fekete szezám
  • 1 evőkanál darabos mogyoróvaj 
  • 1 szelet extrudált rozskenyér (díszítéshez csírák, virágok, tökmag, pici méz ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe, és 10-20 másodperc alatt aprítsuk csomómentes, lágyan krémes állagúra! Ha folyósabban szeretjük, adagoljunk még hozzá Funky Forest Tranquil Turtle préslevet ízlésünk szerint!
  2. Öntsük a lágyan krémes smoothie-t egy magas falú, kisebb tálba!
  3. Osszuk ketté a tálat képzeletben, és dekoráljuk az egyik felét a feltétekkel!

(Fotók: Mudra László)

recept | szénhidrát | reggeli | egészséges | smoothie bowl

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom