Négy remek tipp a New York-i őszre

New Yorkba is beszökött az ősz. Lassan kúszott felénk szeptemberben, amikor még javában forróság van, hogy október elején egyszer csak ránk rúgja az ajtót: helló! Azóta méltóságteljesen baktat velünk az évszak, amit az amerikaiak egyszerűen csak úgy hívnak: Fall. Az óceán közel van, ezért sokat esik, párás a levegő, de viszonylag sokat is süt a nap. Derűs az idő. Napközben rövidujjas, esténként kiskabátos. A legjobb időszak a felfedezésre, merengésre, emlékezésre, új utak keresésére. Merre menjünk, mit csináljunk a fények városában? New Yorkban élő szerzőnk ad néhány tippet.

Irány az óceánpart!

Igen, elsőként nyomban hagyjuk el a várost, amíg még tehetjük. Cáfoljunk rá arra a tévhitre, hogy a tengerpart a nyáron a legjobb. New Yorkból Long Island mérföldekre nyúló partjai autóval és vonattal is egy óra alatt elérhetők, ilyen tájt a beach kifejezetten nyugodt képét mutatja. A Long Beachen lévő boardwalkon hosszan sétálhatunk, kocoghatunk, akár biciklizhetünk, s akiben buzog a lelkesedés, szörföt is bérelhet.

A naplementére érdemes átruccani a Jones Beach végtelen homokdűnéihez. A part ilyenkor kihalt, a hullámok monoton morajlásának a hangját csak a sirályok sivítása töri meg, miközben a nap vörösessárgás kísérőfényben bukik le a nyugati horizonton, és tart valamerre a messzi Kalifornia felé.

Házasodj meg!

Húzz váratlant, lépj a tettek mezejére! Tökéletes pillanat sohasem lesz, minek tovább várni? New York államban viszonylag könnyű házasodni, ha nem is annyira könnyen, mint Las Vegasban egy átmulatott éjszaka után. Először is szükséges egy úgynevezett marriage license, amelyet a városi jegyzőnél lehet igényelni, útlevél, és harmincöt dollár. A dokumentumot azon nyomban kiállítják, huszonnégy óra elteltével az államon belül bárhol lehet esküdni. A szertartás huszonöt dollárba kerül. Az ember megfogja a párja kezét, besétál a nagy napon a városházára, sorszámot húz, s ha sorra kerül, össze is adják. Nincs tanú, virágcsokor? Nincs, aki fényképezzen? Semmi gond: mindent lehet bérelni, venni helyben, egy alap fotócsomag díja kétszáz dollár körül mozog, a fotós szolgál tanúként is, benne van az árban.

A szertartás után átnyújtott marriage certificate igazolja a házasságkötés tényét, ezt azonban Magyarországon (figyelem!) anyakönyveztetni szükséges, ami korántsem olyan bonyolult folyamat, amilyennek hangzik. Ha a lánykérés nem történt még meg, mindenképpen valamelyik torony kilátóját javasoljuk, az Empire State Building, a Rockefeller Center vagy a World Trade One tetején, amikor a város (és a világ!) az ember lába előtt hever, kevesen mondanak nemet.

Rémüldözz az Álmosvölgyben!

Hol lehetne autentikusabb a Halloween, mint a fej nélküli lovas otthonában, az Álmosvölgyben? A Sleepy Hollow nevű település tényleg létezik, New Yorktól mintegy órányira, északra található, leginkább arról ismert, hogy egy Washington Irving nevű figura ott írogatott, megteremtve az Álmosvölgy legendájá-t (The Legend of Sleepy Hollow) a fejnélküli lovassal – főszerepben Johnny Depp. Irving ráadásul ott is nyugszik a helyi temetőben, sírja zarándokhely. Nem messze található egy volt holland rabszolgakereskedő háza, aki az annaleszek szerint sok gonoszságot művelt, ellenben rossz pókerjátékos volt.

A függetlenségi háborúban a brit uralkodót támogatta, hogy aztán az amerikai hazafiak kiebrudalják a birtokáról. A ház mai napig áll, látogatható, a régi tulajdonos szelleme azonban töretlenül kísért az épületben. A kisvárosban és a szomszédos Terrytownban egy egész iparág épült a legendára, Irvingre, no és a Halloweenre. Ilyentájt mindenhol jelmezes alakok kísértenek, a helyiek tököt faragnak, díszítik az otthonaikat. A közeli Croton-on-Hudson településen fényszínházszerű világító tökshow-val (ez komoly) várják a látogatókat. A Hudson folyó völgye egyébként kicsit hasonlít a Dunakanyarhoz. A folyam kígyóként kacskaringózik át az Appalache vonulatai közt, hogy ilyenkor késő ősszel a Természet nevű művésznő az okker végtelen árnyalataival fesse telis-tele a tájat.

Menj meccsre!

New York és környéke az Egyesült Államok egyik legnagyobb sportpiaca, elképesztő hírű, és immár hagyományosan, stabilan hullámzó teljesítményű klubokkal. A világhír adott, a siker, az viszont korántsem garantált. A két amerikaifutball-csapat, a Giants és a Jets tovább botladozik az egyébként már javában dübörgő NFL-ben. Fanyarul megjegyezhetnénk, hogy a Jets-rajongóknak ismét az örök reménytelenség, a Giants-híveknek pedig az örök reménykedés jutott osztályrészül. Ennek ellenére érdemes kilátogatni egy-egy mérkőzésükre, már csak az ellenfelek miatt is. A hangulat, legyen bármi az eredmény, garantált.

Elstartolt az NBA, olyan helyi csapatokkal, mint a brooklyni Nets vagy a Madison Square Gardenben játszó Knicks, de pörög már az NHL, itt mindig jó választás a helyi Rangers, vagy a tavaly nagyot menő Long Island-i Islanders. A baseballszezon New Yorknak véget ért, már ha valakit lázba hoz a pocakos férfiak kislabdahajítása, a Yankees a hétvégén bukta el a World Seriesbe jutást. A legforróbb sportesemény a napokban mindenképpen az MLS (Major League Soccer) rájátszása, ahol a történetének eddigi legjobb eredményével menetelő New York City FC-re érdemes figyelni. A rivális Red Bulls a hétvégén őrült meccsen esett ki a rájátszásból, és így járt az NYCFC is, de jövőre minden folytatódik elölről.

(A szerző fotóival.)

meccs | álmosvölgy | házasság | new york | madison square garden

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom