Close
Ezért kell kigombolni az öltöny alsó gombját

Ezért kell kigombolni az öltöny alsó gombját

Az öltönyviselésnek legalább annyi íratlan szabálya van, mint a borkóstolásnak. Fontos, hogy meddig ér a nadrág és a nyakkendő, nem mindegy, milyen vastag az öv, vagy milyen színű a cipő, amit az öltönyhöz választunk. De mind közül a legizgalmasabb talán a “be-nem-gombolt” alsó gomb aranyszabálya a mellényen és a zakón.

Az öltönyviselésnek és en bloc, az öltözködésnek a legtöbb szabálya teljesen világosan érthető. Valahol mindegyik az esztétikumot szolgálja, az összhangot, a finomságot, a stílust. De a gombok esetében jogosan merül fel a kérdés: miért kerül egyáltalán a zakóra az a gomb, amit úgysem gombolunk be soha?

Mert bizony örökérvényű dogma, hogy háromgombos zakónál csak a középsőt (esetleg a felsőt), kétgombosnál csak a felsőt gomboljuk – ha eddig rosszul hordtad, itt az ideje javítani.

Az ok pedig kivételesen nem divatdiktátorok furcsa hóbortjai között, hanem VII. Edward walesi herceg és angol király szokásai között keresendő.

Ő volt ugyanis, aki elkezdte a mellényét kigombolt alsó gombbal hordani, egész egyszerűen azért, mert túlságosan elhízott, és szorította volna. Annak tudatában, hogy állítólag minden étkezése tizenkét fogásból állt, ez nem is olyan meglepő…

De ugyanúgy ő volt az is, aki nem gombolta be a zakója alsó gombját sem. Az első háromgombos öltönyök ugyanis a hagyományos lovaskabátokat helyettesítették, és mivel a harmadik, legalsó gombjuk mindig derék alá ért, a furcsa gyűrődések elkerülése végett ki kellett gombolni lovaglás közben. Ezeknek a kabátoknak állított emléket a különös szokással VII. Edward, az már csak ráadás, hogy sokkal ízlésesebbnek gondolta az öltönye felső gombját is kigombolva hagyni.

A király iránti tiszteletből hamarosan minden angol és angol gyarmatokon elő férfi így kezdte el hordani az öltönyét, ma pedig már ökölszabály a kigombolt alsó gomb az egész világon.

Don Draperről stílus ügyileg mindig érdemes példát venni: ritkán hibázik
Close