Close
Ezért kell kigombolni az öltöny alsó gombját

Ezért kell kigombolni az öltöny alsó gombját

Az öltönyviselésnek legalább annyi íratlan szabálya van, mint a borkóstolásnak. Fontos, hogy meddig ér a nadrág és a nyakkendő, nem mindegy, milyen vastag az öv, vagy milyen színű a cipő, amit az öltönyhöz választunk. De mind közül a legizgalmasabb talán a “be-nem-gombolt” alsó gomb aranyszabálya a mellényen és a zakón.

Az öltönyviselésnek és en bloc, az öltözködésnek a legtöbb szabálya teljesen világosan érthető. Valahol mindegyik az esztétikumot szolgálja, az összhangot, a finomságot, a stílust. De a gombok esetében jogosan merül fel a kérdés: miért kerül egyáltalán a zakóra az a gomb, amit úgysem gombolunk be soha?

Mert bizony örökérvényű dogma, hogy háromgombos zakónál csak a középsőt (esetleg a felsőt), kétgombosnál csak a felsőt gomboljuk – ha eddig rosszul hordtad, itt az ideje javítani.

Az ok pedig kivételesen nem divatdiktátorok furcsa hóbortjai között, hanem VII. Edward walesi herceg és angol király szokásai között keresendő.

Ő volt ugyanis, aki elkezdte a mellényét kigombolt alsó gombbal hordani, egész egyszerűen azért, mert túlságosan elhízott, és szorította volna. Annak tudatában, hogy állítólag minden étkezése tizenkét fogásból állt, ez nem is olyan meglepő…

De ugyanúgy ő volt az is, aki nem gombolta be a zakója alsó gombját sem. Az első háromgombos öltönyök ugyanis a hagyományos lovaskabátokat helyettesítették, és mivel a harmadik, legalsó gombjuk mindig derék alá ért, a furcsa gyűrődések elkerülése végett ki kellett gombolni lovaglás közben. Ezeknek a kabátoknak állított emléket a különös szokással VII. Edward, az már csak ráadás, hogy sokkal ízlésesebbnek gondolta az öltönye felső gombját is kigombolva hagyni.

A király iránti tiszteletből hamarosan minden angol és angol gyarmatokon elő férfi így kezdte el hordani az öltönyét, ma pedig már ökölszabály a kigombolt alsó gomb az egész világon.

Don Draperről stílusügyileg mindig érdemes példát venni: ritkán hibázik
király | öltönyetikett | zakó | gomb | walesi herceg

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

A Chanel hihetetlenül elegáns új kollekcióját Kristen Stewart ragyogja be

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom