Close
Szebb környezetet el sem tudnánk képzelni a világ legdrágább fűszerének szüreteléséhez

Szebb környezetet el sem tudnánk képzelni a világ legdrágább fűszerének szüreteléséhez

Az évente mindösszesen két hétig virágzó sáfrány fő termőterülete a Kasmír-völgy, melyet minden oldalról a Himalája monumentális, egyben lélegzetelállító vonulatai ölelnek körbe.

Ősz végén, többnyire november első két hetében, a Kasmír-völgy környékén élők első számú feladata, hogy begyűjtsék a páratlan természeti környezetben növekvő növény virágait. A sáfrányt akár illatos aranyként is hívhatnánk, ugyanis a világ legdrágább fűszereként tartják számon, amelyet kilónként több mint háromezer euróért lehet értékesíteni.

A sáfrány központi eleme a perzsa, az indiai, az arab konyháknak, de az európai gasztronómiában is széles körben használják. Mindemellett előszeretettel nyúlnak hozzá a kozmetikai ipar szereplői, és az orvostudomány is gyakorta alkalmazza természetes alapú, gyógyhatású készítmények gyártásához.

A fűszer előállítása rendkívül aprólékos és munkaigényes folyamat. Elsőként kézzel szedik le a finom virágokat, melyeket fonott kosarakba gyűjtenek.

Egy kilogramm sáfrányhoz nagyjából 150 ezer virágot kell begyűjteni.

Ezután a virágokról szintén kézi munkával gondosan eltávolítják a szirmokat, hogy aztán vagy a napon, vagy speciális gépekkel kiszárítsák azokat.

A környéken a fűszer előállításán dolgozó családokat innovatív eszközökkel is segítik. Annak érdekében ugyanis, hogy a sáfránytermelés minőségét megőrizzék, de a termelést jelentős mértékben tudják növelni, korszerű gyárakat húztak fel. Ennek ellenére a legtöbben továbbra is a klasszikus, évszázados múltra visszatekintő technikákat és módszereket alkalmazzák a növény szüreteléséhez és szárításához.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

ázsia | fűszer | sáfrány | gasztronómia | himalája

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram