Close
A világ legnagyobb buddhista temploma egy ufót formáz

A világ legnagyobb buddhista temploma egy ufót formáz

A világ legnagyobb templomát Thaiföldön, Bangkokban, Khlong Luang kerületében találjuk. Az intézmény mintegy nyolcszáz hektáros területen terjeszkedik, és akik a Don Mueang reptérre érkeznek, láthatják is madártávlatból – bár elsőre nem vallási zarándokhelynek tűnik, hanem egy vakító aranykupolának és feltűnően rendezett környezetnek. A földről vizsgálva pedig fényes ufónak, holott a Dhammakaya Mozgalom legfontosabb központja. Miért lehet csak fehér ruhában érkezni, és miért támadják sokan a nem egészen a szokásos buddhizmus szent helyeire hajazó Wat Phra Dhammakayát?

Nem egy régi, ősi kegyhelyről beszélünk, hiszen az a buddhista ágazat, melynek origója a világ legnagyobb templomja, a tizes években alakult, a monumentális templom pedig 1970-re készült el Bangkokban. Sok támadás éri, aminek több oka is van: a kisebb, tradicionális thai templomok elveszítik a látogatóikat, másrészt több stadionnyi mérete és pompája sokak szerint szembemegy a buddhista tanokkal. Harmadrészt egészen sajátságos szabályrendszert követnek odabent, a rend megtartására, ami sokaknak visszatetsző, és nem a békés buddhizmussal hozzák összefüggésbe, hanem a jó pár ezer kilométerrel északra lévő ázsiai országgal.

A Dhammakaya Mozgalom jelenleg a leggyorsabban terjedő buddhista iskola.

Tudni kell, hogy Thaiföldön egyre kevesebben döntenek úgy, hogy a szerzetes létet választják, több mint ötezer olyan templomot jegyeznek, ahol már nem élnek szerzetesek. Ezzel a thai buddhisták száma jelentősen csökken, amin sokat segít ez a mozgalom. Méretes központra van szükség, ám a templom kritikusai megalománnak tartják a nyolcszáz hektár területnyi szent helyet, ahová a látogatók és a vallás gyakorlói is csak visszafogott, világos, lehetőleg fehér öltözetben léphetnek be, ezzel kifejezvén a tisztaságot.

Elvonatkoztatva a vitatott körülményektől, buddhistáknak és kíváncsi látogatóknak is igazán érdekes program lehet a templom látogatása – nagy a kontraszt például a 18. században épült Vat Arunnal, vagy akár a Smaragd Buddhát rejtő Nagy Palotával.

A háromszázezer embernagyságú ülő arany Buddhával borított sztúpa látványa és formavilága annyira meghökkentő, hogy simán megér egy látogatást a régi és hagyományos templomok mellett.

De miért az ufóformát választották? Hiszen az ismert sztúpák alakja egészen másmilyen.

Igazából a földönkívüli űrhajó csupán egy asszociáció, a sztúpa alakja a felkelő napot szimbolizálja.

A területen található, a méretekhez képest egészen visszafogott kápolna, mely ASA Architectural Awards építészeti díjat is nyert. Vakítóan fehér betonszerkezetéhez nem átlagos betont használtak: a Chao Phraya folyó partjáról a legfinomabb szemcséjű homokot hozatták, illetve a kavicsokat is gondosan, kézzel válogatták, méretük nem haladhatta meg egy rizsszem méretét.

Wat Phra Dhammakaya modern és különc, mégis olyan ima- és meditációs központ, ahová a vallás ezen iskolájának követői kényelmesen elférnek. Senki sem tud becsléseket, hányan férhetnek be meditálni a területre.

A templom és területének látogatása foglaláshoz kötött, a facebookos felületen tudunk egyeztetni a tervezett időpont előtt. Szervezett körbevezetést tartanak, nem fogunk céltalanul lófrálni az óriási területen, minden fontos helyszínt megmutatnak, és készséggel mesélnek az épületek történetéről.

Ez is érdekelhet:
Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Pixabay)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom