Close
A világ legnagyobb buddhista temploma egy ufót formáz

A világ legnagyobb buddhista temploma egy ufót formáz

A világ legnagyobb templomát Thaiföldön, Bangkokban, Khlong Luang kerületében találjuk. Az intézmény mintegy nyolcszáz hektáros területen terjeszkedik, és akik a Don Mueang reptérre érkeznek, láthatják is madártávlatból – bár elsőre nem vallási zarándokhelynek tűnik, hanem egy vakító aranykupolának és feltűnően rendezett környezetnek. A földről vizsgálva pedig fényes ufónak, holott a Dhammakaya Mozgalom legfontosabb központja. Miért lehet csak fehér ruhában érkezni, és miért támadják sokan a nem egészen a szokásos buddhizmus szent helyeire hajazó Wat Phra Dhammakayát?

Nem egy régi, ősi kegyhelyről beszélünk, hiszen az a buddhista ágazat, melynek origója a világ legnagyobb templomja, a tizes években alakult, a monumentális templom pedig 1970-re készült el Bangkokban. Sok támadás éri, aminek több oka is van: a kisebb, tradicionális thai templomok elveszítik a látogatóikat, másrészt több stadionnyi mérete és pompája sokak szerint szembemegy a buddhista tanokkal. Harmadrészt egészen sajátságos szabályrendszert követnek odabent, a rend megtartására, ami sokaknak visszatetsző, és nem a békés buddhizmussal hozzák összefüggésbe, hanem a jó pár ezer kilométerrel északra lévő ázsiai országgal.

A Dhammakaya Mozgalom jelenleg a leggyorsabban terjedő buddhista iskola.

Tudni kell, hogy Thaiföldön egyre kevesebben döntenek úgy, hogy a szerzetes létet választják, több mint ötezer olyan templomot jegyeznek, ahol már nem élnek szerzetesek. Ezzel a thai buddhisták száma jelentősen csökken, amin sokat segít ez a mozgalom. Méretes központra van szükség, ám a templom kritikusai megalománnak tartják a nyolcszáz hektár területnyi szent helyet, ahová a látogatók és a vallás gyakorlói is csak visszafogott, világos, lehetőleg fehér öltözetben léphetnek be, ezzel kifejezvén a tisztaságot.

Elvonatkoztatva a vitatott körülményektől, buddhistáknak és kíváncsi látogatóknak is igazán érdekes program lehet a templom látogatása – nagy a kontraszt például a 18. században épült Vat Arunnal, vagy akár a Smaragd Buddhát rejtő Nagy Palotával.

A háromszázezer embernagyságú ülő arany Buddhával borított sztúpa látványa és formavilága annyira meghökkentő, hogy simán megér egy látogatást a régi és hagyományos templomok mellett.

De miért az ufóformát választották? Hiszen az ismert sztúpák alakja egészen másmilyen.

Igazából a földönkívüli űrhajó csupán egy asszociáció, a sztúpa alakja a felkelő napot szimbolizálja.

A területen található, a méretekhez képest egészen visszafogott kápolna, mely ASA Architectural Awards építészeti díjat is nyert. Vakítóan fehér betonszerkezetéhez nem átlagos betont használtak: a Chao Phraya folyó partjáról a legfinomabb szemcséjű homokot hozatták, illetve a kavicsokat is gondosan, kézzel válogatták, méretük nem haladhatta meg egy rizsszem méretét.

Wat Phra Dhammakaya modern és különc, mégis olyan ima- és meditációs központ, ahová a vallás ezen iskolájának követői kényelmesen elférnek. Senki sem tud becsléseket, hányan férhetnek be meditálni a területre.

A templom és területének látogatása foglaláshoz kötött, a facebookos felületen tudunk egyeztetni a tervezett időpont előtt. Szervezett körbevezetést tartanak, nem fogunk céltalanul lófrálni az óriási területen, minden fontos helyszínt megmutatnak, és készséggel mesélnek az épületek történetéről.

Ez is érdekelhet:

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Pixabay)

Wat Phra Dhammakaya | ázsia | buddhista templom | építészet | thaiföld

FOLYTASD EZZEL

Új úti célt vett fel a kínálatába a Wizz Air

Akkora a felháborodás, hogy Párizs meggondolta magát az Eiffel-tornyot illetően

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram