Close
A világ legnagyobb buddhista temploma egy ufót formáz

A világ legnagyobb buddhista temploma egy ufót formáz

A világ legnagyobb templomát Thaiföldön, Bangkokban, Khlong Luang kerületében találjuk. Az intézmény mintegy 800 hektáros területen terjeszkedik és akik a Don Mueang reptérre érkeznek, láthatják is madártávlatból — bár elsőre nem vallási zarándokhelynek tűnik, hanem egy vakítóan arany kupolának és feltűnően rendezett környezetnek. A földről vizsgálva pedig fényes UFO-nak, holott a Dhammakaya Mozgalom legfontosabb központja. Miért lehet csak fehér ruhában érkezni ide és miért támadják sokan a nem egészen a “szokásos” buddhizmus szent helyeire hajazó Wat Phra Dhammakaya-t?

Nem egy régi, ősi kegyhelyről beszélünk, hiszen az a buddhista ágazat melynek origója a világ legnagyobb templomja, a ’10-es években alakult, a monumentális templom pedig 1970-re készült el Bangkokban. Sok támadás éri, aminek több oka is van: egyrészt a kisebb, tradicionális thai templomok elveszítik a látogatóikat, másrészt több stadionnyi mérete és pompája sokak szerint szembemegy a buddhista tanokkal, harmadrészt egészen sajátságos szabályrendszert követnek odabent, a “rend” megtartására, ami sokaknak visszatetsző és nem éppen a békés buddhizmussal hozzák összefüggésbe, hanem a jó pár ezer kilométerrel északra lévő ázsiai országgal.

A Dhammakaya Mozgalom jelenleg a leggyorsabban terjedő buddhista iskola.

Tudni kell, hogy Thaiföldön egyre kevesebben döntenek úgy, hogy a szerzetes létet választják, több, mint 5000 olyan templomot jegyeznek, ahol már nem élnek szerzetesek. Ezzel a thai buddhisták száma jelentősen csökken, amin sokat segít ez a mozgalom. Méretes központra van szükség, ám a templom kritikusai megalománnak tartják a 800 hektár területnyi szent helyet, ahová a látogatók és a vallás gyakorlói is csak visszafogott, világos, lehetőleg fehér öltözetben léphetnek be. Ezzel kifejezvén a tisztaságot.

Elvonatkoztatván a vitatott körülményektől, buddhistáknak és kíváncsi látogatóknak is igazán érdekes program lehet a templom látogatása — nagy a kontraszt például a 18. században épült Vat Arun-nal, vagy akár a Smaragd Buddhát rejtő Nagy Palotával.

A 300 000 embernagyságú ülő arany Buddhával borított sztúpa látványa és formavilága annyira meghökkentő, hogy simán megér egy látogatást a régi és hagyományos templomok mellett.

De miért az UFO formát választották? Hiszen az ismert sztúpák alakja egészen másmilyen.

Igazából a földön kívüli űrhajó csupán egy asszociáció, a sztúpa alakja a felkelő napot szimbolizálja.

A területen található, a méretekhez képest egészen visszafogott kápolna, mely ASA Architectural Awards építészeti díjat is nyert. Vakítóan fehér, beton szerkezetéhez nem átlagos betont használtak: a Chao Phraya folyó partjáról a legfinomabb szemcséjű homokot hozatták, illetve a kavicsok is gondosan, kézzel lettek válogatva. Méretük nem haladhatta meg egy rizsszem méretét.

Wat Phra Dhammakaya modern és különc, mégis olyan ima és meditációs központ, ahová a vallás ezen iskolájának követői elég kényelmesen elférnek. Senki sem tud becsléseket, hogy hányan férhetnek be meditálni a területre.

A templom és területének látogatása foglaláshoz kötött, a Facebookos felületen tudunk egyeztetni a tervezett időpont előtt. Szervezett körbevezetést tartanak, így nem fogunk céltalanul lófrálni az óriási területen, minden fontos helyszínt megmutatnak és készséggel mesélnek az épületek történetéről.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Pixabay)

Close