A festő, akinek titokzatos erők vezették a kezét

Hilma af Klint az absztrakt festészet előfutára, akinek páratlan életművét csak húsz évvel a halála után tárták fel, most pedig a Guggeinheim Múzeumban nyílt kiállítás belőlük.

Hilma af Klint festményeiből nyílt kiállítás a New York-i Guggenheim Múzeumban az ősszel. A svéd festőnő az absztrakt egyik előfutára volt, évekkel megelőzve a kortársait. Részben ezért nem lett híresebb: a nagyközönség még nem volt felkészülve a művészetére. Másrészt pedig a művei egy részét titokban készítette, és meghagyta az örökösöknek, hogy legkorábban húsz évvel a halála után hozhatják nyilvánosságra.

Amikor a hatvanas évek végén felnyitották a ládákat, csak nagyon kevesen értették, amit látnak.

Af Klint 1862-ben született Stockholmban, és csupán tizennyolc éves volt, amikor elvesztette a húgát. Akkor fordult a spiritualizmus felé, ami később meghatározóvá vált az életében.

Kitűnő eredménnyel végzett a Királyi Művészeti Akadémián, majd ott megismert művészekkel megalakította az Ötöst, azaz egy ötfős társaságot. Rendszeresen tartottak szeánszokat, af Klint pedig 1906-tól elkezdett absztrakt képeket festeni, és lassanként kialakított egy saját geometriai nyelvezetet. Vagyis inkább az erő, ami a kezét vezette, ahogy fogalmazott:

"a képeket általam festették, nagy erővel, bármiféle előrajzolás nélkül. Fogalmam sem volt, mit akarnak ábrázolni a képek, mindazonáltal gyorsan és biztosan dolgoztam, anélkül, hogy akár egyetlen ecsetvonáson is változtattam volna".

Hilma af Klint 1944-ben halt meg, 82 évesen, egy közlekedési baleset következményeiben. Munkái a stockholmi Moderna Museet-be kerültek, a róla elnevezett alapítvány vette gondozásba őket. A gyűjtemény absztrakt festményei több mint 1200 darabból állnak, és csak a nyolcvanas években kezdtek nemzetközileg is ismertebbé válni. A Guggenheim-beli kiállítás egy újabb mérföldkő ezen az úton.

 

absztrakt | festő | festészet | Hilma af Klint | video

FOLYTASD EZZEL

Exkluzív élmény vár a Bazilika lábánál – Megnyílt a The—Bar Giftshop Pop-up Store

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom