Close
A festő, akinek titokzatos erők vezették a kezét

A festő, akinek titokzatos erők vezették a kezét

Hilma af Klint az absztrakt festészet előfutára, akinek páratlan életművét csak húsz évvel a halála után tárták fel, most pedig a Guggeinheim Múzeumban nyílt kiállítás belőlük.

Hilma af Klint festményeiből nyílt kiállítás a New York-i Guggenheim Múzeumban az ősszel. A svéd festőnő az absztrakt egyik előfutára volt, évekkel megelőzve a kortársait. Részben ezért nem lett híresebb: a nagyközönség még nem volt felkészülve a művészetére. Másrészt pedig a művei egy részét titokban készítette, és meghagyta az örökösöknek, hogy legkorábban húsz évvel a halála után hozhatják nyilvánosságra.

Amikor a hatvanas évek végén felnyitották a ládákat, csak nagyon kevesen értették, amit látnak.

Af Klint 1862-ben született Stockholmban, és csupán tizennyolc éves volt, amikor elvesztette a húgát. Akkor fordult a spiritualizmus felé, ami később meghatározóvá vált az életében.

Kitűnő eredménnyel végzett a Királyi Művészeti Akadémián, majd ott megismert művészekkel megalakította az Ötöst, azaz egy ötfős társaságot. Rendszeresen tartottak szeánszokat, af Klint pedig 1906-tól elkezdett absztrakt képeket festeni, és lassanként kialakított egy saját geometriai nyelvezetet. Vagyis inkább az erő, ami a kezét vezette, ahogy fogalmazott:

“a képeket általam festették, nagy erővel, bármiféle előrajzolás nélkül. Fogalmam sem volt, mit akarnak ábrázolni a képek, mindazonáltal gyorsan és biztosan dolgoztam, anélkül, hogy akár egyetlen ecsetvonáson is változtattam volna”.

Hilma af Klint 1944-ben halt meg, 82 évesen, egy közlekedési baleset következményeiben. Munkái a stockholmi Moderna Museet-be kerültek, a róla elnevezett alapítvány vette gondozásba őket. A gyűjtemény absztrakt festményei több mint 1200 darabból állnak, és csak a nyolcvanas években kezdtek nemzetközileg is ismertebbé válni. A Guggenheim-beli kiállítás egy újabb mérföldkő ezen az úton.

 

festő | absztrakt | festészet | video | Hilma af Klint

FOLYTASD EZZEL

Egy egyetemista készítette el a világ legkreatívabb útifilmjét

Ide nem nyaralni, hanem inspirációért jön az ember

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram