Close
Magyarosra hangolt tapasbár nyílt az Andrássy úton

Magyarosra hangolt tapasbár nyílt az Andrássy úton

A magyaros tapasbár szóösszetétel elsőre szinte provokációnak hangozhat, de az Andrássy Food and Wine az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt hónapokban a fővárosi gasztroszcénában történt.

Régen volt, amikor a spanyol tapasbárok újdonságnak számítottak a fővárosban, és szerencsére közülük néhánynak sikerült mélyen gyökeret eresztenie a város gasztrotalajába. Ezek a hispán konyha által ihletett helyek értelemszerűen kizárólag a spanyol kulinária remekeit kínálják, de a kétezres évek második évtizedére eljutottunk oda, hogy egy magyaros csavarral prezentált tapasbár is megjelenjen a fővárosban.

Ez az étterem nem más, mint az egykori Klassz helyén megnyitott Andrássy Food and Wine, ami a magyar és spanyol konyhát tökéletesen elegyítő, friss szellemiséget képviselő hibrid.

Nem véletlenül említettem a magyaros jelzőt, hiszen ha átfutjuk az étlapot, egytől egyig hazai ihletésű tételekkel találkozhatunk: van káposztás derelye, rántott gomba, sárgaborsó főzelék császárral vagy szarvasragu nudlival. Az ételekkel és azok elnevezéseivel nincs flancolás, a fogások egyszerűek, de – ahogy azt mondani szokás – nagyszerűek.

Szerencsém volt több előételt is megkóstolni, például a csülök terrine-t, ami a hozzáadott tormahabbal igazi mestermunka. Nem vagyok nagy rajongója a terrine-eknek, de a csülkös verziót muszáj volt kipróbálnom, és csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. A mellé kínált tormahab meglepő húzás volt, de a maga légies és könnyed állagával hibátlannak éreztem.

Főételekből kötelező volt tesztelni a sárgaborsó főzeléket, pedig ez a fogás a gyerekkori élmények miatt sokakban nem éppen pozitív emlékként él. Az itt kóstolható malaccsászárral megspékelt verzió viszont annyira jó, hogy ezzel kellene edukálni a jövő nemzedékét, akkor garantáltan senki sem viseltetne ellenséges érzelmekkel ez iránt a fogás iránt. Mentségemre legyen mondva, hogy felnőtt fejjel már beláttam, hogy a sárgaborsó ilyen formában – is – egyszerűen mesés, de az Andrássy Food and Wine-ban a kísérőként felszolgált malacsággal még sikerült emelniük az élményen.

A személyes kedvencem a főzelék lett, még úgy is, hogy a másik főétel egy szarvasragu volt. Ez a fogás engem erősen emlékeztetett egy klasszikus boeuf bourguignon-ra, amit szerencsére szintén nagyon kedvelek. Mondjuk nudlit én még egyszer sem tettem köretként a burgundi marha mellé, de az igazság az, hogy rendkívül dukált a szarvasraguhoz, szóval követendő példa!

Restellem, de több ételre nem jutott energiám. Különösen azért sajnálom, mert az étlapot lapozgatva a reggeli szelekció iránt is feltámadt az érdeklődésem. A reggeli menünek is a hazai vonal adja a gerincét, szóval még visszatérek pótolni a hiányosságokat.

A hely nevéből adódóan az ételek mellett a borokra is nagy figyelem jut – végül is egy tapas mellé a bor elengedhetetlen –, és természetesen ebben az esetben is a hazai produktumok számítanak dominánsnak. A magyar borok hangsúlyossága az étterembe lépve egyből arcon csapja az embert, ugyanis az enteriőrt borospalackokkal díszítették, így senkiben sem maradhat kérdés, hogy milyen italt is válasszon a finomságok mellé.

Izgalmas, új és eredeti koncepciót képvisel az Andrássy Food and Wine: ami egyszerre bisztró és lounge, ami tökéletesen alkalmas baráti összejövetelre, egy üzleti megbeszélésre, vagy egy randira. Örülünk, hogy már ilyen hely is akad a városban.

(Fotó, videó: Bodor Tamás)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom