Magyarosra hangolt tapasbár nyílt az Andrássy úton

A magyaros tapasbár szóösszetétel elsőre szinte provokációnak hangozhat, de az Andrássy Food and Wine az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt hónapokban a fővárosi gasztroszcénában történt.

Régen volt, amikor a spanyol tapasbárok újdonságnak számítottak a fővárosban, és szerencsére közülük néhánynak sikerült mélyen gyökeret eresztenie a város gasztrotalajába. Ezek a hispán konyha által ihletett helyek értelemszerűen kizárólag a spanyol kulinária remekeit kínálják, de a kétezres évek második évtizedére eljutottunk oda, hogy egy magyaros csavarral prezentált tapasbár is megjelenjen a fővárosban.

Ez az étterem nem más, mint az egykori Klassz helyén megnyitott Andrássy Food and Wine, ami a magyar és spanyol konyhát tökéletesen elegyítő, friss szellemiséget képviselő hibrid.

Nem véletlenül említettem a magyaros jelzőt, hiszen ha átfutjuk az étlapot, egytől egyig hazai ihletésű tételekkel találkozhatunk: van káposztás derelye, rántott gomba, sárgaborsó főzelék császárral vagy szarvasragu nudlival. Az ételekkel és azok elnevezéseivel nincs flancolás, a fogások egyszerűek, de – ahogy azt mondani szokás – nagyszerűek.

Szerencsém volt több előételt is megkóstolni, például a csülök terrine-t, ami a hozzáadott tormahabbal igazi mestermunka. Nem vagyok nagy rajongója a terrine-eknek, de a csülkös verziót muszáj volt kipróbálnom, és csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. A mellé kínált tormahab meglepő húzás volt, de a maga légies és könnyed állagával hibátlannak éreztem.

Főételekből kötelező volt tesztelni a sárgaborsó főzeléket, pedig ez a fogás a gyerekkori élmények miatt sokakban nem éppen pozitív emlékként él. Az itt kóstolható malaccsászárral megspékelt verzió viszont annyira jó, hogy ezzel kellene edukálni a jövő nemzedékét, akkor garantáltan senki sem viseltetne ellenséges érzelmekkel ez iránt a fogás iránt. Mentségemre legyen mondva, hogy felnőtt fejjel már beláttam, hogy a sárgaborsó ilyen formában – is – egyszerűen mesés, de az Andrássy Food and Wine-ban a kísérőként felszolgált malacsággal még sikerült emelniük az élményen.

A személyes kedvencem a főzelék lett, még úgy is, hogy a másik főétel egy szarvasragu volt. Ez a fogás engem erősen emlékeztetett egy klasszikus boeuf bourguignon-ra, amit szerencsére szintén nagyon kedvelek. Mondjuk nudlit én még egyszer sem tettem köretként a burgundi marha mellé, de az igazság az, hogy rendkívül dukált a szarvasraguhoz, szóval követendő példa!

Restellem, de több ételre nem jutott energiám. Különösen azért sajnálom, mert az étlapot lapozgatva a reggeli szelekció iránt is feltámadt az érdeklődésem. A reggeli menünek is a hazai vonal adja a gerincét, szóval még visszatérek pótolni a hiányosságokat.

A hely nevéből adódóan az ételek mellett a borokra is nagy figyelem jut – végül is egy tapas mellé a bor elengedhetetlen –, és természetesen ebben az esetben is a hazai produktumok számítanak dominánsnak. A magyar borok hangsúlyossága az étterembe lépve egyből arcon csapja az embert, ugyanis az enteriőrt borospalackokkal díszítették, így senkiben sem maradhat kérdés, hogy milyen italt is válasszon a finomságok mellé.

Izgalmas, új és eredeti koncepciót képvisel az Andrássy Food and Wine: ami egyszerre bisztró és lounge, ami tökéletesen alkalmas baráti összejövetelre, egy üzleti megbeszélésre, vagy egy randira. Örülünk, hogy már ilyen hely is akad a városban.

(Fotó, videó: Bodor Tamás)

andrássy | bor | tapas | andrássy food and wine

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom