Close
Magyarosra hangolt tapasbár nyílt az Andrássy úton

Magyarosra hangolt tapasbár nyílt az Andrássy úton

A magyaros tapasbár szóösszetétel elsőre szinte provokációnak hangozhat, de az Andrássy Food and Wine az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt hónapokban a fővárosi gasztroszcénában történt.

Régen volt, amikor a spanyol tapasbárok újdonságnak számítottak a fővárosban, és szerencsére közülük néhánynak sikerült mélyen gyökeret eresztenie a város gasztrotalajába. Ezek a hispán konyha által ihletett helyek értelemszerűen kizárólag a spanyol kulinária remekeit kínálják, de a kétezres évek második évtizedére eljutottunk oda, hogy egy magyaros csavarral prezentált tapasbár is megjelenjen a fővárosban.

Ez az étterem nem más, mint az egykori Klassz helyén megnyitott Andrássy Food and Wine, ami a magyar és spanyol konyhát tökéletesen elegyítő, friss szellemiséget képviselő hibrid.

Nem véletlenül említettem a magyaros jelzőt, hiszen ha átfutjuk az étlapot, egytől egyig hazai ihletésű tételekkel találkozhatunk: van káposztás derelye, rántott gomba, sárgaborsó főzelék császárral vagy szarvasragu nudlival. Az ételekkel és azok elnevezéseivel nincs flancolás, a fogások egyszerűek, de – ahogy azt mondani szokás – nagyszerűek.

Szerencsém volt több előételt is megkóstolni, például a csülök terrine-t, ami a hozzáadott tormahabbal igazi mestermunka. Nem vagyok nagy rajongója a terrine-eknek, de a csülkös verziót muszáj volt kipróbálnom, és csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. A mellé kínált tormahab meglepő húzás volt, de a maga légies és könnyed állagával hibátlannak éreztem.

Főételekből kötelező volt tesztelni a sárgaborsó főzeléket, pedig ez a fogás a gyerekkori élmények miatt sokakban nem éppen pozitív emlékként él. Az itt kóstolható malaccsászárral megspékelt verzió viszont annyira jó, hogy ezzel kellene edukálni a jövő nemzedékét, akkor garantáltan senki sem viseltetne ellenséges érzelmekkel ez iránt a fogás iránt. Mentségemre legyen mondva, hogy felnőtt fejjel már beláttam, hogy a sárgaborsó ilyen formában – is – egyszerűen mesés, de az Andrássy Food and Wine-ban a kísérőként felszolgált malacsággal még sikerült emelniük az élményen.

A személyes kedvencem a főzelék lett, még úgy is, hogy a másik főétel egy szarvasragu volt. Ez a fogás engem erősen emlékeztetett egy klasszikus boeuf bourguignon-ra, amit szerencsére szintén nagyon kedvelek. Mondjuk nudlit én még egyszer sem tettem köretként a burgundi marha mellé, de az igazság az, hogy rendkívül dukált a szarvasraguhoz, szóval követendő példa!

Restellem, de több ételre nem jutott energiám. Különösen azért sajnálom, mert az étlapot lapozgatva a reggeli szelekció iránt is feltámadt az érdeklődésem. A reggeli menünek is a hazai vonal adja a gerincét, szóval még visszatérek pótolni a hiányosságokat.

A hely nevéből adódóan az ételek mellett a borokra is nagy figyelem jut – végül is egy tapas mellé a bor elengedhetetlen –, és természetesen ebben az esetben is a hazai produktumok számítanak dominánsnak. A magyar borok hangsúlyossága az étterembe lépve egyből arcon csapja az embert, ugyanis az enteriőrt borospalackokkal díszítették, így senkiben sem maradhat kérdés, hogy milyen italt is válasszon a finomságok mellé.

Izgalmas, új és eredeti koncepciót képvisel az Andrássy Food and Wine: ami egyszerre bisztró és lounge, ami tökéletesen alkalmas baráti összejövetelre, egy üzleti megbeszélésre, vagy egy randira. Örülünk, hogy már ilyen hely is akad a városban.

(Fotó, videó: Bodor Tamás)

bor | andrássy food and wine | andrássy | tapas

FOLYTASD EZZEL

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram