Close
Art Fair mustra 2018 – Művészeti vásárok Bécstől Párizsig

Art Fair mustra 2018 – Művészeti vásárok Bécstől Párizsig

Néhány éve jelentősen megugrott azoknak a száma, akik ingatlanok vagy tőzsdepapírok helyett képzőművészeti alkotásokba fektetnek be. Éppen ezért Európában és a tengerentúlon egyaránt népszerűvé váltak a kortárs művészeti vásárok, amiken végig haladva a nagyközönség megismerkedhet azokkal a művészekkel, akik munkáikkal felforgatják az aktuális piacot.

Bár a 2018-as év első felében túl vagyunk már néhány jelentős művészeti vásáron – ilyen volt az ARCO Madrid az év elején, az Art Paris áprilisban vagy az Art Basel néhány héttel ezelőtt- a hátralévő néhány hónap is tartogat még meglepetéseket. Ezek közül válogattunk.

Art Berlin (Szeptember 27-30)

A német fővárosban idén hetedszerre rendezik meg a Berlin Art Weeket, szeptember utolsó hetében. Ehhez kapcsolódva nyitja meg kapuit az Art Berlin, ami ugyan még friss a művészeti vásárok listáján – tavaly ősszel rendezték meg először -, olyan csemegéket tartogat a kortárs művészet kedvelőinek, amiket kár lenne kihagyni. Berlinre megéri hallgatni, ha az ember tehetségeket keres – ez a város mindig „up to date”.

A vásár csütörtökön nyílik majd hivatalosan, rengeteg szakmai programmal, péntektől vasárnapig viszont délelőtt 11-től egészen estig lehet majd elmerülni a műtárgyak tengerében.

Vienna Contemporary (Szeptember 27-30)

A híres és hírhedt bécsi művészeti vásárt ezúttal az Art Berlinnel egy időben lehet majd meglátogatni, ezért érdemes ezen a hétvégén mindkét várost bejelölni a térképen. Huszonnégy ország száz galériája vonul majd fel, nincs szükség meghívóra és mindössze kilenc eurót kell fizetni a napi belépőért.

Frieze London (Október 4-7)

A Frieze utolsó állomása lesz idén London – New York és Los Angeles után. Ezúttal is a londoni lokálpatrióták és a turisták körében egyaránt népszerű Regent’s Park válik majd négy napra a kortárs művészet központjává.

A hangsúly idén a szobrászatra kerül és a szervezők állítólag egy alkalmazást is készítenek ehhez kapcsolódóan. Ajánlott figyelni a vásár honlapját, mert itt rengeteg kulisszatitkot, vásárlási tanácsot és az eseményhez kapcsolódó információt tudhatunk meg, igényes tálalásban.

FIAC Paris (Október 18-21)

A FIAC Paris idén negyvenötödik alkalommal mutatja be közel harminc ország galériáit és művészeit. A Grand Palais illusztris tereiben megrendezett vásár nem csak a kereskedelemre, hanem a kísérőprogramokra is nagy hangsúlyt fektet: filmvetítésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel és különböző performanszokkal várják az érdeklődőket. A modern- és a kortársművészet szerelmeseinek Wakandája ez, ahova bárki betérhet a harmincnyolc eurós programjegy ellenében. Érdemes odafigyelni az installációkra!

Art Basel Miami (December 6-9)

Ha a művészeti vásároknak létezne királya, az egészen biztosan az Art Basel lenne. Nívóban, kínálatban és felkészültségben is magasan listavezetők a Baselben, Miamiban és Hongkongban megrendezett események – nem véletlen, hogy a szakma bakancslistáján ezek kerülnek az első helyekre.

Az Art Basel minden évben vaskos katalógusokat ad ki a kiállító galériákról, nem csak fotókkal illusztrálva, hanem az elérhetőségeket is feltüntetve, vagyis a kapcsolatépítés olyan ugródeszkája ez, ami minden művészeti menedzser álma. Ha pedig Miamiról beszélünk, azért a környezet sem mellékes szempont.

Ez is érdekelhet:

frieze | miami | art fair | kortárs művészet | art basel

FOLYTASD EZZEL

Nem csak az utazásra és az éttermekre éheztünk ki a covid alatt: történelmi rekorddal zárt a világ legnagyobb művészeti fesztiválja

A pandémia óta először rendezik meg a magyarok egyik legkedveltebb karácsonyi vásárát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram