Close
Te is úgy választasz autót, ahogyan a magyar autósok többsége?

Te is úgy választasz autót, ahogyan a magyar autósok többsége?

Mi alapján választunk autót, kinek a tanácsára hallgatunk, hogyan döntünk a benzines és a dízel között? Többek közt ezekről kérdeztük a Roadster olvasóit, és a válaszokból érdekes tanulságokat vontunk le.

Az autóvásárlás elég összetett dolog, hiszen nem elég, hogy olyan típust válasszunk ki, ami megfelel az igényeinknek, megengedi a pénztárcánk, és még tetszik is, azt is el kell döntenünk, milyen üzemanyagot szeretnénk tankolni bele. A benzines és a dízelautóknak is megvannak a hívei, mindkét típus mellett erős érvek szólnak, és ma már a hibrid és elektromos autók is valós alternatívát jelentenek.

A dízeleknek nem volt túl jó híre az utóbbi időben, pedig nem lettek rosszabbak, csak éppen másra valók, mint a benzinesek: leginkább arra, hogy gazdaságosan tegyünk meg nagy távokat. A legújabb generációs dízelmotorokat úgy fejlesztik az autógyárak mérnökei, hogy az egyre szigorodó károsanyag-kibocsátási előírásoknak is megfeleljenek. Sok esetben túl is teljesítik azokat, ezért könnyen lehet, hogy a többszörös szűrőrendszerrel ellátott dízelek még tisztábbak is a benzines autóknál.

A vevők is tudják ezt, ezért az eladási adatokból úgy látszik, az utóbbi időben stabilizálódik a dízelek helyzete. Németországban, ami Európa legnagyobb autópiacának számít, ismét nőtt a dízelek eladása, de kíváncsiak voltunk arra, hogy Magyarországon hogyan választanak az autósok, ezért megkérdeztük az olvasókat. Több mint háromezren válaszoltak az autóvásárlási szokásokat firtató kérdéseinkre, amiből érdekes következtetéseket vonhatunk le.

A válaszokból egyértelműen látszik, hogy a magyar autósok többsége továbbra is bízik a dízelautókban.

A válaszadók közül tízből nyolcan vennének autót a következő három évben, főleg ötévesnél fiatalabbat. A legtöbben a dízelt választanák: 50,8 százalék venne ilyet, 45,9 százalék benzinest, 17,7 százalék a hibrid és 9,4 százalék az elektromos autókat választók aránya (itt lehetőség volt egyszerre többet is megjelölni). Aki nem venne dízelt, a karbantartási költségek miatt, vagy azért nem, mert egyszerűen nem éri meg neki.

Az új autókat vásárlók közül 48,7 százalék választana dízelt, 36,2 százalék benzinest, míg a használtat vásárlók 55,4 százaléka nézi a dízelt, és 46,9 százalék a benzinest (itt is lehetőség volt egyszerre többet megjelölni). A dízelt választók aránya nagyobb a vidéki településeken, mint Budapesten, de néhány százalékkal még a fővárosban is többen vennének dízelt, mint benzinest. Az alternatív hajtások népszerűségét mutatja, hogy az új autóban gondolkodók 25,6 százaléka már számításba veszi a hibridet, 14,5 százalék az elektromost is.

Az olvasók főleg a hibrid és elektromos autókat tartják környezetkímélőnek, a benzineseknek inkább semleges, a dízeleknek pedig megosztó a megítélése, a legtöbb válaszoló, 39,2 százalék szerint dízellel lehet a leggazdaságosabban autózni, ez még az elektromos (34,1%) és a hibrid (23,1%) autókat is megelőzi. Az autóvásárláskor pedig a fogyasztás minden második autósnál döntő szempontnak számít.

A fogyasztásnál csak két szempont számít fontosabbnak: 70,5 százalék megválasztja a márkát, és 69,2 százaléknál döntő az ár. Lényeges még a kényelem, a méret és a dizájn, ebben a sorrendben, a környezetvédelem és a szín már kevésbé fontos. A döntés során a legtöbben (78,2%) saját maguk tájékozódnak, 38 százalékuk ismerős szakember segítségét kéri, míg a családtagok, barátok és ismerősök véleménye kevésbé befolyásol.

Az eredményeket elnézve úgy tűnik, hogy a benzines és a dízelautókról mindenkinek határozott véleménye van, és ez a dízelnek kedvez.

A válaszadók 41,1 százaléka szerint a dízelek károsanyag-kibocsátása egyértelműen javult az elmúlt két évben, és szerintük a következő öt-tíz évben az új fejlesztésű motorokkal a dízelek száma ismét emelkedhet, csak 21,2 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét.

Arra a kérdésre, hogy melyik típusú autók a legnépszerűbbek, 62,9 százalék jelölte meg a benzines, 60,9 százalék a dízelautókat, a hibrid aránya 8,6 százalék, az elektromosé 2 százalék volt. Az arányok azonban ismét változóban vannak, a felmérésünk eredményei szerint a magyar autósok közül ismét egyre többen választanák a dízelt, akár új, akár használt autót keresnek.

Ez is érdekelhet:

fogyasztás | autó | dízelautó | elektromos autó | dízel

FOLYTASD EZZEL

Az Orient expressz tengerre száll, hogy megidézze a körutazások aranykorát

Ritkán találni ilyen hibátlan Ferrarit a pajtában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram