Close
Te is úgy választasz autót, ahogyan a magyar autósok többsége?

Te is úgy választasz autót, ahogyan a magyar autósok többsége?

Mi alapján választunk autót, kinek a tanácsára hallgatunk, hogyan döntünk a benzines és a dízel között? Többek közt ezekről kérdeztük a Roadster olvasóit, és a válaszokból érdekes tanulságokat vontunk le.

Az autóvásárlás elég összetett dolog, hiszen nem elég, hogy olyan típust válasszunk ki, ami megfelel az igényeinknek, megengedi a pénztárcánk, és még tetszik is, azt is el kell döntenünk, milyen üzemanyagot szeretnénk tankolni bele. A benzines és a dízelautóknak is megvannak a hívei, mindkét típus mellett erős érvek szólnak, és ma már a hibrid és elektromos autók is valós alternatívát jelentenek.

A dízeleknek nem volt túl jó híre az utóbbi időben, pedig nem lettek rosszabbak, csak éppen másra valók, mint a benzinesek: leginkább arra, hogy gazdaságosan tegyünk meg nagy távokat. A legújabb generációs dízelmotorokat úgy fejlesztik az autógyárak mérnökei, hogy az egyre szigorodó károsanyag-kibocsátási előírásoknak is megfeleljenek. Sok esetben túl is teljesítik azokat, ezért könnyen lehet, hogy a többszörös szűrőrendszerrel ellátott dízelek még tisztábbak is a benzines autóknál.

A vevők is tudják ezt, ezért az eladási adatokból úgy látszik, az utóbbi időben stabilizálódik a dízelek helyzete. Németországban, ami Európa legnagyobb autópiacának számít, ismét nőtt a dízelek eladása, de kíváncsiak voltunk arra, hogy Magyarországon hogyan választanak az autósok, ezért megkérdeztük az olvasókat. Több mint háromezren válaszoltak az autóvásárlási szokásokat firtató kérdéseinkre, amiből érdekes következtetéseket vonhatunk le.

A válaszokból egyértelműen látszik, hogy a magyar autósok többsége továbbra is bízik a dízelautókban.

A válaszadók közül tízből nyolcan vennének autót a következő három évben, főleg ötévesnél fiatalabbat. A legtöbben a dízelt választanák: 50,8 százalék venne ilyet, 45,9 százalék benzinest, 17,7 százalék a hibrid és 9,4 százalék az elektromos autókat választók aránya (itt lehetőség volt egyszerre többet is megjelölni). Aki nem venne dízelt, a karbantartási költségek miatt, vagy azért nem, mert egyszerűen nem éri meg neki.

Az új autókat vásárlók közül 48,7 százalék választana dízelt, 36,2 százalék benzinest, míg a használtat vásárlók 55,4 százaléka nézi a dízelt, és 46,9 százalék a benzinest (itt is lehetőség volt egyszerre többet megjelölni). A dízelt választók aránya nagyobb a vidéki településeken, mint Budapesten, de néhány százalékkal még a fővárosban is többen vennének dízelt, mint benzinest. Az alternatív hajtások népszerűségét mutatja, hogy az új autóban gondolkodók 25,6 százaléka már számításba veszi a hibridet, 14,5 százalék az elektromost is.

Az olvasók főleg a hibrid és elektromos autókat tartják környezetkímélőnek, a benzineseknek inkább semleges, a dízeleknek pedig megosztó a megítélése, a legtöbb válaszoló, 39,2 százalék szerint dízellel lehet a leggazdaságosabban autózni, ez még az elektromos (34,1%) és a hibrid (23,1%) autókat is megelőzi. Az autóvásárláskor pedig a fogyasztás minden második autósnál döntő szempontnak számít.

A fogyasztásnál csak két szempont számít fontosabbnak: 70,5 százalék megválasztja a márkát, és 69,2 százaléknál döntő az ár. Lényeges még a kényelem, a méret és a dizájn, ebben a sorrendben, a környezetvédelem és a szín már kevésbé fontos. A döntés során a legtöbben (78,2%) saját maguk tájékozódnak, 38 százalékuk ismerős szakember segítségét kéri, míg a családtagok, barátok és ismerősök véleménye kevésbé befolyásol.

Az eredményeket elnézve úgy tűnik, hogy a benzines és a dízelautókról mindenkinek határozott véleménye van, és ez a dízelnek kedvez.

A válaszadók 41,1 százaléka szerint a dízelek károsanyag-kibocsátása egyértelműen javult az elmúlt két évben, és szerintük a következő öt-tíz évben az új fejlesztésű motorokkal a dízelek száma ismét emelkedhet, csak 21,2 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét.

Arra a kérdésre, hogy melyik típusú autók a legnépszerűbbek, 62,9 százalék jelölte meg a benzines, 60,9 százalék a dízelautókat, a hibrid aránya 8,6 százalék, az elektromosé 2 százalék volt. Az arányok azonban ismét változóban vannak, a felmérésünk eredményei szerint a magyar autósok közül ismét egyre többen választanák a dízelt, akár új, akár használt autót keresnek.

Ez is érdekelhet:

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom