Close
Három ország, amelynek turistái ellepték idén nyáron Magyarországot

Három ország, amelynek turistái ellepték idén nyáron Magyarországot

Látványosan bővült a top három közeli küldőország beutazása idén július végéig. Mind a bázisévnek számító 2019-hez, mind pedig 2022-höz viszonyítva több vendég kereste fel hazánkat.

A tavalyi azonos időszakhoz képest Lengyelországból harmincegy százalékkal, Csehországból huszonöt százalékkal, Romániából huszonhárom százalékkal többen látogattak Magyarországra, de Románia esetében még a 2019-es rekordév adatait is több mint tíz százalékkal szárnyalták túl az idei vendégforgalmi adatok. Mindhárom ország turistáiban közös, hogy keresik a vidéki turisztikai attrakciókat, szívesen szállnak meg vidéki településeken, ahol a szállodákon kívül előnyben részesítik a magánszálláshelyeket is.

A lengyel, cseh és román turisták elsősorban a kulturális látnivalók, a gasztronómia, a fürdők, valamint az aktív turisztikai lehetőségek miatt választják hazánkat.

A fiatalabbak elsősorban Budapestre, míg az idősebb generáció tagjai inkább vidékre utaznak nagyobb számban.

A cseh beutazók vendégéjszakáik huszonhárom százalékát foglalják le fővárosi, hetvenhét százalékát vidéki szálláshelyeken, a lengyeleknél ez az arány harmincöt és hatvanöt százalék, míg a román turisták esetében harmincnyolc százalék száll meg Budapesten, hatvankét százalékuk pedig a vidéki Magyarországon.

A vidékre utazó csehek több mint negyede a Bük-Sárvár turisztikai térséget célozta,

a román vendégek főként Debrecen és térségét, valamint Gyula és térségét keresték fel szívesen, de a negyvennégy év alattiak körében népszerű volt Hajdúszoboszló és Szeged is. Debrecen és térsége volt a kedvelt úti célja a lengyel turistáknak is. Közülük a harmincöt-negyvennégy, illetve negyvenöt-ötvennégy éves korosztály a főváros és Debrecen mellett szívesen kereste fel Hajdúszoboszlót és Egert is, valamint körükben volt a legmagasabb a gyerekekkel érkező családok aránya is.

Míg a cseh és román turisták elsősorban a szállodákat preferálják − a Csehországból és Romániából érkezőknek is több mint fele foglalt hotelszobát −

a lengyelek szívesebben választják a magán- és egyéb szálláshelyeket.

A Lengyelországból érkező foglalások harminckilenc százaléka szólt ebbe a szegmensbe, míg szállásfoglalásaik mindössze harmadát regisztrálták hotelek.

Érdemes kiemelni, hogy a lengyel turisták kedvelik leginkább a kempingeket, foglalásaik tizennyolc százaléka ide érkezett. Ugyanakkor számos cseh és román vendéget is köszönthettek a hazai magánszálláshely-üzemeltetők, hiszen a Csehországból érkező foglalások huszonhárom százalékát, a Romániából érkezők harmincegy százalékát ők regisztrálhatták.

Idén júliusig még a 2019-es rekordév azonos időszakához képest is tizennyolc százalékkal több, összesen 294 ezer vendég érkezett Romániából, hét százalékkal többen, mintegy 255 ezren Csehországból és öt százalékkal többen, közel 265 ezren Lengyelországból. A vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma hasonló arányban emelkedett, és meghaladta a kétmilliót. Mindezek eredményeként a hazai turizmusban tekintélyes volument képviselő top három közeli küldőpiac jelentős bevételt eredményez a hazai szálláshelyeken.

(Forrás: MTÜ, fotók: Getty)

statisztika | mtü | beutazó turizmus | utazó | Lengyelország

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram