Minden egy skiccel kezdődött ennél a BMW-nél

Félévszázados múltra tekint vissza a BMW kapcsolata a művészettel, és ennek alkalmából egy olyan pályázatot írt ki a márka szlovéniai képviselete, ahol a fejlett és fenntartható BMW iX-et lehetett vászonként használni.

A BMW a hetvenes években fűzte szorosabbra a kapcsolatát a művészettel, az Art Car kollekcióban neves alkotók álmodták újra a márka egyik modelljét. Az ötlet a francia autóversenyző Hervé Poulain fejéből pattant ki, aki felkérte művész barátját, Alexander Caldert, hogy formálja saját ízlésére versenyautóját. 1975-ben a 3.0 CSL-ből megalkotott első Art Car a 24 órás Le Mans-i futamon azonnal a közönség kedvencévé vált.

A következő évtizedek során olyan alkotók jegyeztek négykerekű műalkotásokat a BMW-nek, mint Andy Warhol, Frank Stella, Jeff Koons és Roy Lichtenstein. A művészettel ápolt csaknem félévszázados kapcsolat alkalmából ezúttal a BMW szlovéniai márkaképviselete hirdetett pályázatot RE:DESIGN iX címmel a 35 évnél fiatalabb alkotók számára, hogy

készítsék el a fenntarthatóság és mobilitás vízióját egy művész szemszögéből.

Az alkotáshoz a vásznat a BMW egyik legújabb elektromos autója, az iX szolgáltatta.

A kilencedik éve sikeres elektromos városi autóhoz, az i3-hoz hasonlóan az iX-nél is tiszta lappal kezdték a munkát a formatervezők. Nem egy korábbról ismert BMW-modellt alakítottak tehát elektromos hajtásúvá, hanem azt képzelték el, milyen lesz a jövő elektromos luxusautója, és hogyan lehet valóra váltani a jelenben, ami egy igazán különleges formát eredményezett.

A kezdeményezés ugyan Szlovéniából indult, de a legjobb kreatív megoldásokat nemzetközivé vált zsűri kereste,

a ljubljanai kurátorokon és képzőművészeken kívül ugyanis tagja volt Domagoj Dukec, a BMW vezető formatervezője is, aki szerint „a művészet és a technológia ötvözése érdekes és izgalmas eredményeket teremtett”. A pályázatra összesen 17 alkotással neveztek, ezek közül választották ki a három legjobbat.

Urban Klinkon, a pályázat győztese és Domagoj Dukec, a BMW vezető dizájnere

A fenntarthatóság, a művészet és a mobilitás kapcsolatának legjobb értelmezését Urban Klinkon készítette, a ljubljanai Képzőművészeti és Design Akadémia mesterszakos hallgatója, az egyedi ruhába bújt BMW iX-et pedig a Roadster magazin is megnézhette egy különleges helyszínen,

a ljubljanai Cukrarnában, egy cukorgyárból kialakított modern művészeti térben,

ahol az állandó kiállítások mellett hétfőnként a rendezvényeké a főszerep.

A munkájára méltán büszke, de egyébként szerény és szimpatikus alkotó a Roadsternek elmondta, hogy

a Sketch című alkotása a művészet alapelemeinek segítségével közelítette meg a témát.

Minden alkotás egy szkeccsel kezdődik, véli Urban, aki a spektrum alapszíneit választotta, hogy vizuálisan még izgalmasabbá tegye a különleges vonalvezetésű, de fehér alapszínű autót. A friss és merész külsővel pedig kifejezi az elektromos mobilitás fenntarthatóságát is.

„A természetben, az életben, a minket körülvevő világban minden lépés, cselekvés, akár művészi megnyilvánulás is számít.

Így hát visszatértem az alapokhoz, hogy kiemeljem a jelentőségüket.

A három alapszínből indultam ki, egy olyan művészi alapelemmel, az ecsetvonással, amely minden további vonással több értelmet, új életet kapott. A munkámat Sketch-nek neveztem el, mivel minden alkotás itt kezdődik” – mutatta be pályázatát Urban Klinkon.

Urban azt is elmondta, hogy szívesebben festette volna fel saját kezével a művét az autóra, mint az Art Car sorozatban alkotó neves elődei, de a rendkívül látványos minta végül fóliaként került fel az iX-re. A BMW négy keréken gördülő műalkotása a következő hetekben különböző helyszíneken, hotelekben, galériákban, márkakereskedésekben lesz látható Szlovéniában, megjelenésével a fenntarthatóság fontosságára hívja fel a figyelmet.

Limitált szériás művészet

A szlovéniai kezdeményezéssel egyszerre a BMW nemzetközi téren is merészet lépett, amikor felkérte Jeff Koonst, hogy alkosson egyedi külsőt a megújult 8-as sorozatra. Az M850i xDrive Gran Coupéra épülő művet pedig nem csak egy példányban készítik el, hanem limitált szériában gyártásba is adják. A művész által szignózott első példányt pedig nemrég 475 ezer dollárért adták el a Christie’s aukcióján.

nagy sztori | bmw | alkotó | bmw ix | művészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom