Close
Ha minden jól alakul, saját Alcatraza lesz Olaszországnak

Ha minden jól alakul, saját Alcatraza lesz Olaszországnak

Itália nagyon reméli, hogy sikerül megalkotnia a turistamágnesként működő híres kaliforniai börtön olasz verzióját.

Santo Stefano egy védett tengeri parkon belül rejtőzik valahol Róma és Nápoly között.

Egykoron börtönként szolgált, ahová az 1930-as és 1940-es években a fasiszta kormány által az állam ellenségének tartott embereket zárták el. A börtön 1965-ös bezárását követően az ingatlan teljesen elhagyatottá vált, az apró vulkanikus szigetet ma már csak a kalandvágyó búvárok és a halászhajókon dolgozók látogatják.

A kormány most azt reméli, hogy egy 86 millió dolláros átalakítással sikerül egy Alcatrazhoz hasonló transzformációt végrehajtania, hogy aztán a korábbi börtön a kaliforniai sorstársához hasonlóan népszerű turisztikai célpontként működjön tovább.

Bár jelenleg akadnak ugyan vezetett túrák Santo Stefanóban, ám a körülmények meglehetősen távol vannak az ideálistól. – Nincs világítás, nincs folyóvíz. A hozzáférés nehézkes és trükkös – mondja Silvia Costa, az újjáépítési projektet felügyelő olasz tisztviselő. A szigetnek ráadásul kikötője sincs, vagyis még kenuval sem nagyon lehet megközelíteni, amikor a tenger a rosszabbik arcával kedveskedik.

A tervek viszont ígéretesek. Létrehoznak majd egy szabadtéri múzeumot, amely a börtön és a benne raboskodó emberek – köztük a korábbi olasz elnök, Sandro Pertini, és az Európai Unió egyik alapító atyja, Altiero Spinelli –  történetét meséli el. A Santo Stefano pékség pedig, ahol egykoron a foglyok sütötték a kenyeret, 2025-re egy gyönyörű teraszos kertté alakul át, ahol koktélokat lehet inni, és a tiszta égboltú estéken a Vezúvra és Ischia szigetére nyílik gyönyörű kilátás.

Négy éven át építették, akkoriban 27 millió dollárba került. Írtak hozzá szívhez szóló költeményt, tiszta időben az egész várost és az Alcatrazt is láttatni engedi. Naponta százezer autó halad át rajta, kétszáz embernek ad munkát. San Francisco és a világ talán legismertebb hídja a közelmúltban volt nyolcvanesztendős.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

börtön | turisztika | alcatraz | santo stefano | látványosság

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram