Close
Kiderült, melyik teljesen alapélelmiszer drágult a legbrutálisabban tavaly óta: egészen 63 százalékkal Romániában

Kiderült, melyik teljesen alapélelmiszer drágult a legbrutálisabban tavaly óta: egészen 63 százalékkal Romániában

Két hónapnyi lassulás után megint 15,5 százalékra gyorsult az infláció februárban Romániában, egyes termékek árai pedig a szomszédban is kriminálisan megemelkedtek.

Romániában két hónapnyi lassulás után februárban ismét emelkedett az inflációs ráta, amely éves szinten elérte a 15,5 százalékot – közölte hétfőn az országos statisztikai intézet (INS).

A januári szinthez képest 0,98 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban, tavaly decemberhez képest 1,3 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex Romániában. Legnagyobb mértékben az élelmiszerárak nőttek az utóbbi egy évben, átlagosan 22,35 százalékkal, míg a nem élelmiszer jellegű termékek 12,73, a szolgáltatások pedig 10,38 százalékkal drágultak.

Az INS adatai szerint legnagyobb mértékben a cukor drágult, 63,56 százalékkal. A vaj 45 százalékkal került többe, mint tavaly februárban, a burgonya és tojás 35, a tej 32, az étolaj pedig 30 százalékkal drágult egy év alatt.

A februári inflációs adat 0,4 százalékpontos emelkedést jelent a januárban regisztrált 15,1 százalékhoz képest. Az éves infláció tavaly novemberben 16,8 százalékon tetőzött Romániában, az azt követő két hónapban lassulni kezdett. A fogyasztói árindex immár több mint fél éve (tavaly június óta) meghaladja a 15 százalékot, és most már az éves átlagos infláció is megközelítette ezt a szintet: az elmúlt 12 hónapban 14,9 százalékos volt az átlagos infláció Romániában.

A Román Nemzeti Bank (BNR) előrejelzése szerint az infláció az elkövetkező hónapokban is magas marad, csak a harmadik negyedévben csökken egyszámjegyűre.

(Fotók: Unsplash)

árak | cukor | infláció | románia | drágulás

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram