Close
Ez a nyolc program garantáltan kizökkent a megszokottból az idei Budapest Ritmón

Ez a nyolc program garantáltan kizökkent a megszokottból az idei Budapest Ritmón

Eddig is rendre meghatározó szerep jutott a főváros tavaszi zsongásában a Budapest Ritmo fesztiválnak, ami idén először nem csupán a világzene javát hozza el a lüktető belváros szívébe.

Az ősi zenékből építkező műfajok, fúziós stílusok, váratlan kulturális keveredések, a frissítően új hangszerek, technikák és ötletek mellett  újdonságként filmprogram, szakmai konferencia, zeneipari beszélgetések, showcase program és kapcsolatépítési lehetőségek is várják a közönséget április 7-10. között.

Három rendhagyó atmoszférájú helyszínt lesz érdemes megcélozni: az Akváriumot, a Szimpla Kertet és a Toldit (a nagy esemény után pedig az országosan megrendezendő Ritmo Piknik valamelyikét).

Itt pedig ajánlunk nyolc programot az idei fesztiválról.

Amadou & Mariam

A Maliból származó házaspár a Budapest Ritmo egyik fő fellépője. Játszottak már egy színpadon a U2-val és a Coldplayjel is, lemezeik producere Manu Chao volt.

Zenéjük Mali fővárosának, Bamakónak jellegzetes kulturális mixét idézi meg fülbemászó dalokkal.

Bővebb információ

Divanhana

Hallottál már a sevdahról? Ha nem, akkor irány április 9-én az Akvárium Klub, ahol a bosznia-hercegovinai Divanhana a balkán zenét dzsesszel, popzenével és modern klasszikus zenével keveri.

Szívszorító és felemelő lesz!

Bővebb információ

Sutari

Réges-régi népdalok és saját szerzemények váltják egymást a repertoárjukban.​​ A lengyel népzenében utazó Sutari formációban három énekhang kísérletezve keresi a mély gyökerű dallamok útját a mai közönség füleihez és szívéhez.

Újító hozzáállásuk minden dalukban visszatükröződik: különböző technikákkal, polifonikus énekkel, hagyományos dalokkal tartják hatásuk alatt a közönséget.

Bővebb információ

Liraz

A varázslatos hangú izraeli–perzsa énekesnő a Budapest Ritmo headlinere, akit a színpadon kívül amerikai filmekben és a Teherán (2021) című kémfilmsorozat főhőseként is megismerhettünk.

Az énekes-dalszerző a modern izraeli zenét ötvözi perzsa gyökereivel – Rumi-versektől altatódalokon át a táncparkettet megőrjítő dalokig.

Bővebb információ

Uljana Quartet x Korom Anna x Fecske Flóra

Idén először filmprogrammal bővül a Budapest Ritmo: magyar rendezők és zenészek közös filmjeinek premierjei, zenés dokumentumfilmek is láthatók.

Az Uljana Quartet, Korom Anna rendező és Fecske Flóra operatőr közös alkotása egy többgenerációs család lakásába invitál.

A zenés film az együttélés apró rezdüléseit és az élet nagy fordulópontjait a maguk drámaiatlanságában és gyönyörűségében viszi vászonra.

Bővebb információ

Hannah James & Toby Kuhn

A brit folk szcéna fényes csillagai zenélve mesélő, párbeszédszerű dalaikkal pillanatok alatt bevonják a hallgatót.

A cselló és a harmonika izgalmas textúrájú, végtelenül kombinálható hangzásvilágot ad, ami kiemeli Hannah James tiszta hangját és őszinte, vallomásos dalait.

Bővebb információ

Agonia

A Tomasz Knittel által rendezett Agonia a világhírű énekest és zenészt, Adam Strugot követi. A film célja egyrészt a hagyomány lassú elfeledésének dokumentációja, másrészt viszont talán az idő megállítása is.

Az Agonia road movie stílusban forgatott izgalmas, sokrétű zenei dokumentumfilm.

Bővebb információ

Rodenice

A szerb formáció tagjai hátborzongatóan izgalmas,  zsigeri hatást kiváltó, ősi a cappella énekmódot választottak arra, hogy a legmodernebb témákkal foglalkozzanak: saját nőiségükkel, a fiatal felnőttkor identitásválságával.

Feszes előadásaik hosszú ideig a közönséggel maradnak.

Bővebb információ

(Fotók: Piotr Spigiel, Bezzeg Gyula)

fesztivál | film | ajánló | világzene | koncert

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram