Close
Visszatér Budára mindenki kedvenc vén kujonja

Visszatér Budára mindenki kedvenc vén kujonja

A Vissza a feladónak! című színdarab Charles Bukowski: Posta című regénye alapján a Trip Hajón, október 26-án.

A nagy sikerre való tekintettel a Szegedi Nemzeti Színház elhivatott Bukowski-rajongó színészei, Bánvölgyi Tamás, Tóth Ádám és Hajdú Róbert harmadszor térnek vissza Budapestre, a Trip Hajóra, hogy bemutassák a kultikus és világszerte egyre népszerűbb amerikai író, Charles Bukowski első regénye, a Posta alapján készült egyfelvonásos, szórakoztató sztereodrámájukat, amelyet Pritz Péter fordítása nyomán Miklós Krisztián írt és Czene Zoltán rendezett. Az alkotók a háromszereplős, egyórás előadást „kevert műfajú” darabként jellemzik: egyszerre standup, önéletrajzi road movie és kocsmaszínházi produkció. A rendhagyó darab rendhagyó technikai megoldásaiért – az éterből további szereplők kapcsolódnak be az előadásba – Dancsó Krisztián hangmérnök felelt.

Mindannyiunk kedvenc vén kujonjának, Charles Bukowskinak hazai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy első regénye, az eredetileg 1971-ben (nálunk először 2006-ban) megjelent Posta 2019-ben már harmadik kiadását élte meg. A Szegedi Nemzeti Színház Bukowski-rajongó tagozatát is ez a regény ihlette meg annyira, hogy színházi elfoglaltságaik mellett nem létező szabadidejükben kitalálták, megírták, összepróbálták és színpadra vitték a Vissza a feladónak! című darabot.

Mint Bukowski összes többi írása, a Posta, és így a Vissza a feladónak! című előadás is – a permanens ivás és másnaposság, állandó nőzés, folyamatos munkahelyi őrület és egyéb viszontagságok mellett – örök érvényű dolgokat vet fel, és ugyanúgy szól a mű antihőséről, Henry Chinaskiról (Bukowski alteregójáról), mint rólunk és a magáról az életről. Olyannyira igaz ez, hogy a legutóbbi Trip hajós előadáson részt vett egy postás is, aki a nézők között a leghangosabban nevetett, és aki a darab végén elmondta: olyan volt, mintha Bukowski egyben az ő életéről is írt volna.

Vissza a feladónak – sztereodráma egy felvonásban
Trip Hajó, Budapest I.., Szilágyi Dezső tér, 2-es móló. Szereplők: Bánvölgyi Tamás, Hajdú Róbert, Tóth Ádám. Írta: Miklós Krisztián. Rendezte: Czene Zoltán. Fordította: Pritz Péter. Kiadó: Helikon.

Facebook-esemény és jegyek itt, további infó itt található.

(Fotó: Kiss Zsuzsanna)

charles bukowski | színdarab | trip hajó | pritz péter

FOLYTASD EZZEL

Száznál is több programmal készül Budapest a 150. születésnapjára 

Hétfő este nézz fel az égre, valami nagyon különlegeset fogsz látni!

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram