Close
A Capa Központból rántották le a leplet Wes Anderson gyökereiről

A Capa Központból rántották le a leplet Wes Anderson gyökereiről

Kicsit többet tudhatunk meg a kultikus amerikai filmrendezőről.

Nem titok, hogy szeretjük Wes Anderson filmjeit, sajátos esztétikáját, történetmesélési stílusát, a kordnadrágokat, a diszfunkcionális családokat és a furcsa testtartású főszereplőket. Rajongásunk odáig megy, hogy nemcsak a filmjeit nézzük szívesen, hanem szívesen olvasunk is róla. Így aztán örömmel láttuk, milyen remek posztot írt a Capa Központ Wes Andersonról, és egyik korai inspirációs forrásáról, Jacques Henri Lartigue-ről.

Anderson már a legelső filmje kapcsán nyíltan elismerte, hogy Lartigue munkássága kreatív inspirációként szolgált számára. Az első, talán kevésbé ismert Rushmore (magyar címe: Okostojás, 1998) című filmjének sajtóanyagában a rendező ezt írta:

„Azt akartuk, hogy olyasmi érzés legyen, mint egy mese, azt hiszem. És meg akartuk mutatni azt, ahogyan Max [a Rushmore nevű iskola egyik diákja, a film főszereplője – G.B.] látja Rushmore-t, a helyet, amit mindennel együtt végtelenül szeret. És folyton korszakos filmeken gondolkodtam. Powell és Pressburgertől a Blimp ezredes élete és halála (1943), Az ártatlanság kora (Martin Scorsese, 1993) és a Két angol lány és a kontinens (1971) című Truffaut-film. Természetesen, a Rushmore nem egy korszakos film. De ez tűnt a megfelelő ötletnek. Úgyhogy az operatőröm, Bob Yeoman, a produkciós tervező, David Wasco és én együtt megnéztük ezeket a filmeket. És megnéztünk néhány képet Jacques Henri Lartigue-tól, aki engem Maxra emlékeztet, és ez a része lett”.

Jacques Henri Lartigue: Maurice Lartigue (Zissou), Rouzat, 1911

A folytatás még ennél is érdekesebb, érdemes elolvasni itt. Ráadásul még szeptember elsejéig látható egy remek Lartigue-kiállítás a Capa Központban.

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom