Close
Hat dolog, amire rájöttem a Costes kiszállítós menüjének elkészítése közben

Hat dolog, amire rájöttem a Costes kiszállítós menüjének elkészítése közben

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Michelin-csillagos Costes április 20-ától átállt menükiszállításra. Megkóstoltam, milyen is a három fogásból álló, nagyjából 15 ezer forintos ételsor, és közben több tanulságot is levontam.

1.

Amikor a barátaimmal focizom kispályán, és amikor a Juventus és az Inter összecsap egymással az olasz bajnokság rangadóján, azt mindkét esetben labdarúgásnak hívják. A két szint között a különbség azonban hatalmas. Amikor én elkezdem a konyhámban összerakni a Costes menüjét, az is főzés, de én amatőr szinten vagyok, a Costes séfjei pedig a Bajnokok Ligájában játszanak. Soha nem vált számomra nyilvánvalóbbá ez a tény, mint akkor, amikor a kis zacskókban érkező ételeket kibontottam, és elkezdtem „főzni”.

2.

A háromfogásos menüsorral jól lehet lakni. Nagyon jól. A nyúlhoz (Párolt nyúl, “Escabeche” mártás és tavaszi zöldségek) annyi hús érkezett, hogy két emberre is elég lett volna, és a báránnyal (Roston sült nádudvari báránylapocka, újburgonya és rizseshús) ugyanez volt a helyzet.

Balra tenger gyümölcsei “Massada” dunai fogassal, jobbra a bárány

3.

Otthon elfogyasztani egy Costes-menüt nem lesz ugyanaz, mint ugyanezt megtenni a Costes étteremben. Hiányzik az a színház, amit az étterembe járás jelent. Az, hogy a saját konyhámban a saját serpenyőmben melegítem a zsüt az egyenruhámmá vált melegítőmben, majd ülök le a nappaliban, és sorozatnézés közben lapátolom magamba a Coelho em Escabeche-t, nem ugyanaz, mint amikor az asztalomhoz sorban érkeznek ezek a fogások, amelyeket igazi mesteremberek állíttottak össze. Mindez nem a menü hibája, a jó éttermek atmoszféráját nem lehet becsomagolni, kiszállítani és otthon kinyitni – tulajdonképpen ezért is járunk éttermekbe.

Mangalicahús és kagyló, savanyított zöldségek és sült burgonya, balra a nyúl

4.

A menühöz ajándékba érkezett az étterem saját kenyere és vaja, illetve két apró és érzéki trüffel. Figyelmes gesztus, díjaztam.

5.

Vieira elkezdte, én befejeztem. Pusztán gasztronómiai szempontból nézve ez egy remek alkalom, hogy kicsit bepillantsunk a kulisszák mögé, hogyan is áll össze egy Michelin-csillagos étterem menüsora. A bárányhoz készült rizshez például kellett salottahagyma, fokhagyma, babérlevél, kakukkfű és alaplé (ezek mind érkeztek kis zacskókba porciózva), illetve még fehérbor. Ez volt a köret, ami nagyjából megfelel annak az energiának, amit az ember egy rizottó készítésébe tesz bele. és nyilván a take away menünél Miguel Rocha Vieiráék igyekeztek egyszerűsíteni, kicsit butítani a recepteket, hogy egy szimpla, polgári konyhában is el lehessen őket készíteni. Vagyis lenyűgöző, mennyi gondolkodás és technikai tudás megy bele ezekbe a fogásokba egy normális hétköznapon.

6.

Összességében érdemes kipróbálni a Costes menüsorát, ami sokszínű, kiemelkedő minőségű és sziporkázó. Teljes éttermi élményre értelemszerűen ne számítsunk, de azért egy kis Michelin-csillagos ragyogást képes becsempészni a karanténnapok végtelen egyhangúságába.

étterem | menü | costes restaurant | miguel rocha vieira | michelin-csillag

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram