Lehet, hogy luxussá válik elnyalni egy gombóc fagylaltot?
Drágultak a tejtermékek és az energia is, ráadásul magas az áfakulcs, amivel dolgoznak, ezért
átlagosan már 450 forint is lehet egy gombóc fagyi.
Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke beszélt arról a Pénzcentrumnak, hogy mit hoz a 2022-es év a cukrászdák, fagyizók és vevőik számára. Elmondta, a fagylaltok árát egyszerre több tényező is befolyásolja.
A tejtermékek árai 50-100 százalékkal emelkedtek az utóbbi időben és emellett sokszor nincs is elég tejszín, vagy vaj. Az energiaárak a legtöbb helyen megháromszorozódtak.
A kedvezőtlen körülmények miatt idén nagyobb áremelés tapasztalható a fagylalt árában is, amíg tavaly 300-350 Ft körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, idén az átlagos ár valahol 400-450 Ft körül van. Ez már közelíti a lélektani határt
– mondta Erdélyi.
Nagy nehézséget okoz a szakember szerint a magas, 27-os áfa. Próbálják elérni, hogy a helyben készült fagylalt, tölcsérben történő értékesítésnél is lehessen alkalmazni az 5 százalékos Áfakulcsot.
(Forrás: HVG, fotók: Unsplash)
drágulás | ár | tejtermék | édesség | fagyiAz év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz
Ez a három ital segít elaludni és sokat javíthat az alvásod minőségén is

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!