Close
Paprikás krumpli még nem volt ilyen vad — A füredi Sparhelt Bistróban jártunk

Paprikás krumpli még nem volt ilyen vad — A füredi Sparhelt Bistróban jártunk

Néhány évvel ezelőtt, mikor Budapesten már gombamód nőttek a jobbnál jobb éttermek, a fővárosiak nyári rezidenciáját, Balatonfüredet is elérte a változás szele.

Ebben az időben elsők között nyílt meg a Sparhelt Bistro, ráadásul nem két lángosos között, a Tagore sétányon, hanem merészet húzva, a város felső részén, a Vörös templom szomszédságában. Egy kezdeti, gyors tulajdonosváltást követően már három éve, hogy változatlan formában, stabil csapattal üzemel a hely – ráadásul nem a tóparton divatos, “megszedjük magunkat nyáron, aztán mindenki egyen, ahol akar” filozófiával, hanem egész évben nyitva tartva, megújulva, építkezve.

És ahogy egy jó étteremben megszokott, a hely lelke itt is a séf, Elek Balázs, aki az új tulajdonosokkal együtt érkezett az konyhára. Korábban megjárta a budapesti Kempinskit, és volt konyhafőnök egy budakeszi borbisztróban is, az igazi áttörést viszont az az időszak jelentette, amikor a Magas-Tátrában üzemelő Kempinskiben dolgozott. Ott volt lehetősége a salzburgi Ikarus Hangar 7-ből – a világ egyik top étterméből, amely ma két Michelin-csillagos – érkező Gabriel Kocák séftől tanulni.

Azóta, mint minden jó séfnek, neki is van saját stílusa, amit ő maga egy szóval jellemez: változó. De ez egy olyan konyhán, ahol havonta a teljes étlapot lecserélik, pont jól jön. A Sparheltben az alapanyagok szezonalitása a mérvadó, a többi csak kreativitás kérdése, nincs szoros koncepció. A minőségben viszont nem ismernek kompromisszumot, a frissesség a fő cél, még ha a húsokat és a halakat gyakran a párizsi piacról vagy Olaszországból kell is hozni. Perspektíva viszont ezen a téren is akad, hiszen az éttermet üzemeltető tulajdonos házaspár a vendéglátás mellett saját gazdaságot épített a közelben, ahol ma még csak zöldség és gyümölcs terem, de hamarosan az állattenyésztés is elindul.

Paprikás krumpli, sült kolbásszal

Az októberi étlap egyik legsikeresebb fogása a paprikás krumpli, sült kolbásszal, ami még szép, hogy egy kis csavarral készül.

Az alap egy teljes egyszerű paprikás krumpli, amit Balázs thermo-mixerrel, sok szalonnával és kolbásszal együtt pürésít. A többi hozzávaló pedig már totálisan elemeire van bontva: három különböző fajta krumpli készül, különböző módon elkészítve – egy chipsként, a lilaburgonya pirítva, egy pedig zsírban sütve. Ezek mellé kolbászt süt, aminek a “masszája” is saját recept, szalonnával, füstölt pirospaprikával, kínai ötfűszerrel, fokhagymával – aztán mindezt briktésztába tekeri. Végül teljesen natúran sütött mangalicaszűz kerül a tányérra.

Szerintünk bőven megér egy utat Füredre, de ha valaki mégis inkább otthon készítené el, Balázs elárulta a receptet is – a mennyiségeket viszont mindenkinek a fantáziájára és az ízlésére bízza.

Hozzávalók:
A paprikáskrumpli-krémhez:
  • kacsazsír
  • mangalicaszalonna
  • füstölt kolbász
  • hagyma
  • fokhagyma
  • sárgaburgonya
  • pirospaprika
  • egész köménymag
  • bors
A hús:
  • mangalicaszűz
A kolbászhoz:
  • sertés dagadó/ darált mangalica hús
  • mangalicaszalonna
  • kínai ötfűszer
  • füstölt pirospaprika
  • fokhagyma
  • briktészta/réteslap
A burgonyavariációkhoz:
  • parázsburgonya
  • lilaburgonya
  • édesburgonya

Klasszikus, magyaros paprikás krumplit főzünk a hozzávalókból, majd leturmixoljuk, és átszűrjük egy finom lyukú szűrőn. A dagadót a szalonnával ledaráljuk, ebbe keverjük a fűszereket, és a masszát briktésztába tekerjük, majd bő mangalicazsírban megsütjük. A mangalicaszüzet forró serpenyőben lekérgezzük, és 160 fokos sütőben sütjük (nem nagyon szárazra). Előfőzzük a parázsburgonyát, szintén bő mangalicazsírban megsütjük, a lilaburgonyát előfőzzük és serpenyőben megpirítjuk, az édesburgonyát pedig konyhai gyalun vékony szeletekre vágjuk, majd ugyanúgy mangalicazsírban chipset készítünk belőle.

A tálalás pedig már tényleg csak kreativitás kérdése, de mutatjuk, hogy készítik a Sparheltben.

Érdemes megpróbálkozni vele, de aki nem érzi hozzá az elszántságot, annak irány Balatonfüred és a Sparhelt Bistro.

FOLYTASD EZZEL
Elképesztő vegán ételeket kínál ez a légitársaság a vegánuár ideje alatt
Hat ok, amiért kezdj el már ma gyömbér teát inni
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom