Close
El kell kapnom a covidot, hogy elmehessek Ausztriába?

El kell kapnom a covidot, hogy elmehessek Ausztriába?

A jelenlegi szabályok és az oltási koktélom miatt ugyanis nem marad más opció.

Ha Szputnyikkal oltottak, hagyj fel minden reménnyel

– körülbelül ez a helyzet most, ha Ausztriába szeretnénk utazni. A napokban ugyanis meghívást kaptam egy szakmai sajtóútra Ausztriába – tehát munka miatt utaznék az országba –, azonban nem tehetem ezt meg, méghozzá számomra teljesen felfoghatatlan és logikátlan szabályozások miatt. A helyzet, ami akár vicces is lehetne, ha nem lenne annyira tragi(komi)kus, ugyanis a következő:

Két Szputnyikkal oltottak májusban, majd novemberben egy Moderna volt a harmadik oltásom és az egész járvány óta nem kaptam el a covidot. Az országban nem az utolsó, hanem mindhárom oltás számít, így nem léphetek be a két Szputnyikom miatt, még PCR-teszttel sem az országba. Csak ha átestem a fertőzésen.

A decemberben életbe lépett 2G-szabály keleti vakcinával a következő: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem elfogadott vakcinával oltott személyek csináltassanak antitesttesztet, majd annak pozitív eredménye után kapjanak egy adagot egy EMA által engedélyezett mRNS-vakcinából (Pfizer vagy Moderna). A harmadik oltáshoz az előző oltási sorozat után legalább egy hónapos időköznek kell lennie. A két igazolás (antitest + oltás) együtt, csakis ebben a kombinációban érvényes a belépés igazolására minden olyan helyen, ahol a 2G-szabálynak kell megfelelni.

Tehát azzal, hogy október-november környékén nem csináltattam a harmadik oltásom előtt antitesttesztet, erről is lemaradtam (ha van valakinek egy DeLoreanja elfekvőben és visszautazhatok három hónapot a tesztért, szóljon!),

és lemaradt mindenki, aki a decemberben életbe lépett szigorítások előtt adatott be magának csak úgy egy harmadik oltást, plusz előtte utazási páriává tette magát Szputnyikkal.

A dolgot még érdekesebbé teszi, hogy azok, akik Ausztriába ingáznak munka miatt, beléphetnek Szputnyikkal, ha van tesztjük. Tehát azok, akik gyakran járnak az országba munka miatt, beléphetnek, aki pedig csupán öt napot töltene ott, szintén munka miatt, nem léphet be.

Fertőzőbb az egyszeri, ötnapos ott tartózkodásom, mint a gyakori?

Szintén izgalmas elem, hogy az oltatlan várandósok és az egészségügyi okoból nem olthatók is beléphetnek az országba teszttel. Én három oltással és teszttel sem léphetek be Ausztriába.

Plusz adalék még, hogy az Ausztriába történő beutazáshoz elfogadott oltások köre szélesebb annál, mint amelyet a szolgáltatások igénybe vételéhez (pl: szállások, sílift használata) is elfogadnak. A szolgáltatások csak a Pfizer, Astra Zeneca, Moderna és a Johnson and Johnson (Janssen) oltási igazolással vehetők igénybe – a beutazáshoz viszont jók még a következő oltások: Sinopharm, Sinovac, Covishield, Covaxin, Covovax és Novavax.

Ezekkel azonban gyakorlatilag beülhetsz egyedül egy izolált erdei faházba, de mást nagyon nem csinálhatsz az országban.

Én viszont a két Szputnyik plusz Moderna koktélommal még ezt sem tehetem meg.

Így végül, ha a járvány alatt nagyon-nagyon el szeretnék menni (például egy munkaútra) Ausztriába, egyetlen dolgot tehetek:

le azzal a maszkkal és félre minden elővigyázatossággal, gyere covid, hadd kapjalak el!

Remélem, még sikerül három oltás után megfertőződni és hogy nem lesz annyira szörnyű sem, csak átmegy rajtam, mint egy megfázás – mert természetesen ez egy sokkal logikusabb utazási feltétel, minthogy az ember háromszor oltatta magát, sorra negatív minden covid-tesztje és igyekezett mindig vigyázni, hogy ne kapja el a fertőzést. Zárásképp csak egy kérdésem maradt: vajon tényleg arról szól ez az egész, hogy vigyázzunk egymásra?

(Fotók: Unsplash)

ausztria | koronavírus | covid | korona | szigorítás

FOLYTASD EZZEL

Több mint 140 ezer forintra büntethetnek ezért az ártatlannak tűnő szokásért Brüsszelben

Így alakul idén az utazási kedv a járvány előttihez képest

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom