Close
Elhunyt Juliette Gréco, a legendás sanzonénekesnő

Elhunyt Juliette Gréco, a legendás sanzonénekesnő

Egy igazi ikontól búcsúzunk.

Kilencvenhárom éves korában, szeptember 23-án elhunyt Juliette Gréco, a francia sanzonok madame-ja, Léo Ferré, Jacques Prévert és Serge Gainsbourg dalainak előadója. Az énekesnő szerettei körében tért végső nyugalomra a délkelet-franciaországi Ramatuelle-ben lévő otthonában.

Gréco első dalszövegét Jean-Paul Sartre írta, az ötvenes és hatvanas években pedig a L’accordeon, a La Javanaise és a Deshabillez-moi című sanzonok tették világhírűvé. Juliette Gréco 1927-ben született Montpellier-ben, viszontagságokkal teli gyermekkor, elvált szülők és egy abúzív anyuka jutott a francia kislánynak, majd a háborúban csak kiskora miatt nem deportálták. A háború után színikurzusokra járt, volt néhány színpadi szerepe és rádiós előadása is.

Hamarosan megismerkedett a vad ifjúság Saint-German negyedi bohémjaival; olyan barátai voltak, mint Boris Vian, Albert Camus és Jean-Paul Sartre, aki az első dalszövegét is írta.

Barátai biztatására kezdett énekelni: dalainak a zene mellett a szöveg is erőssége volt, ezeket többek között Raymond Queneau, Boris Vian és Jacques Prevert jegyezte, és közülük többet Joseph Kosma zenésített meg. 1951-ben megjelent első albuma, amelynek legnagyobb slágere a Je suis comme je suis (Vagyok, aki vagyok) és a Je hais les dimanches (Gyűlölöm a vasárnapokat) lett.

Grécóra Hollywood is felfigyelt, olyan filmes nagyágyúkkal dolgozott együtt, mint John Huston és Orson Welles. Welles-szel például a  Richard Fleischer által rendezett Crack in the Mirror (1960) filmben látható.
A hatvanas évek elején hazatért, pályáján ettől kezdve a sanzon élvezett elsőbbséget, bár 1965-ben nagy sikert aratott a Belphégor című, akkor induló televíziós sorozatban, amelyet Magyarországon is bemutattak. Ezután Serge Gainsbourggel kezdett együtt dolgozni, a közös munkának rengeteg sláger lett az eredménye, ezek közül is kiemelkedett az 1963-ban felvett La Javanaise.

A siker ellenére a színésznő egyre mélyülő depresszióval küzdött, 1965-ben öngyilkosságot is megkísérelt. A hatvanas évek végén ismét teltházas koncerteket adott, világkörüli turnékra indult, majd megszületett egyik legnagyobb slágere, a Deshabillez-moi (Vetkőztess le) című dal.

Az örökifjú énekesnő 2004-ben legendás koncertet adott a párizsi Olympiában, és még a nyolcvanhoz közel is vállalkozott világ körüli turnékra. Új műfajokban is kipróbálta magát, készített dzsesszlemezt, és brazil zenészekkel is dolgozott együtt, Budapesten pedig majdnem fellépett 2016-ban, a Müpában, csak sajnos egészségügyi okokból le kellett mondania.

Juliette Gréco hazájában konkrétan intézménynek számít: kitüntetéseinek se szeri, se száma, a Becsületrendet 1984-ben vehette át, öröksége pedig óriási.

Nyugodjon békében!

Ez is érdekelhet:

franciaország | budapest | sanzonénekesnő | saint-germain | francia

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram