Olyan whisky gyár épült a kanyargós patak partjára, aminek csodájára jár a világ

A Pernod Ricard számára készült létesítménynek az Emei-hegy adja a hátterét és csordogáló patak a szomszédja.

Hatalmas whisky gyár épült a kínai Szecsuán tartományban, az Emei-hegy szomszédságában. A monumentális épületet a sanghaji Neri&Hu stúdió tervezte. A Shan-Shui névre keresztelt létesítmény egy pazar, tizenhárom hektáros területen fekszik, melyet látványos hegyvonulatok és egy kanyargós patak vesz körül.

A tervezők célja az volt, hogy egy olyan épületet alkossanak meg, amely a természet kincseit ünnepli és egyben újraalkotja azt a világot, amiben élünk. A shan, vagyis a hegy és a shui, azaz a víz kettőse járta át a koncepciót. Míg előbbi az állandóságot képviseli, utóbbi az átalakulást hivatott szimbolizálni.

Miközben a két elem látszólag ellentétes, mégis tökéletesen kiegészítik egymást.

A whisky gyártó területek a telephely északi oldalán kaptak helyet három épületben. Egymással párhuzamosak, csodálatosan beleolvadnak a tájba, a tetőket pedig újrahasznosított agyagcserepek borítják.

Maguk az épületek betonból készültek, a népies kínai építészet modern értelmezéseként szolgálnak. Falaik kőborítást kaptak, azokat az anyagokat használták fel, amelyeket a helyszínen a tereprendezés során kinyertek a talajból.

A gyárhoz két látogatóközpont is tartozik, az egyik kör, a másik négyzet alakú.

A formavilág szintén utal a kínai filozófiára, melyben a kör és a négyzet a mennyet, illetve a Földet szimbolizálja. A részben földbe süllyesztett, kerek élményépületet egy kupolás, vízlépcsős udvar veszi körül és öt földalatti kóstolóterem található benne.

Egy szoborra hasonlító, koncentrikus téglagyűrűből álló építmény pedig kilátópontként szolgálhat a látogatóknak, akik innen nemcsak az épület egészére látnak rá, de a környék csodálatos panorámájában is gyönyörködhetnek.

Az épületegyüttesben helyet kapott egy étkező és egy terasz is.

Az anyaghasználat során a helyszínen megtalálható elemekre fordították a figyelmet, így a beton és a réz mellett a fa és a kő is dominál, ugyanakkor utal a hely funkciójára is, hiszen a tölgyfahordókra és a réz lepárlóedényekre is utal.

(Forrás: Dezeen, fotók: Chen Hao)

belsőépítészet | építészet | whisky | gyár | design

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom