Kiderült, mennyire számít erősnek a nemzetközi mezőnyben a magyar útlevél

Vannak olyan országok, ahol könnyű állampolgárságot szerezni, egyre több helyen kínálnak digitális nomád vízumot. Ahhoz azonban, hogy ezeket a kedvező lehetőségeket igénybe vegyük, nem árt egy erős útlevél.

A Henley Passport Index negyedévente rangsorolja az útleveleket erősségük alapján. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség azon adatai nyújtanak ebben segítséget, amelyek a legtöbb vízummentes beutazásra vonatkoznak.

Ezek alapján az első helyet ismét Japán szerezte meg, de idén a szigetországhoz Szingapúr, Spanyolország, Franciaország, Németország és Olaszország csatlakozik. Mindegyik útlevél ugyanis százkilencvennégy helyre történő belépést tesz lehetővé vízum igénylése nélkül.

Dél-Korea őrzi pozícióját a második helyen, hasonlóan Finnországgal és Svédországgal, amelyek útlevelével százkilencvenhárom országba lehet vízummentesen belépni. A rangsorban viszonylag az élen végzett az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok pedig a hetedik helyen áll.

Érdekesség, hogy tíz évvel ezelőtt ennek a két országnak az útlevele állt holtversenyben a lista élén.

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is Afganisztán bír a leggyengébb útlevéllel, csupán huszonnyolc országba lehet belépni vele vízumkérelem nélkül.

Íme, a teljes rangsor, zárójelben vízummentes országok számával:

  1. Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Szingapúr, Spanyolország (194)
  2. Finnország, Dél-Korea, Svédország (193)
  3. Ausztria, Dánia, Írország, Hollandia (192)
  4. Belgium, Luxemburg, Norvégia, Portugália, Egyesült Királyság (191)
  5. Görögország, Málta, Svájc (190)
  6. Ausztrália, Csehország (más néven Csehország), Új-Zéland, Lengyelország (189)
  7. Kanada, Magyarország, Egyesült Államok (188)
  8. Észtország, Litvánia (187)
  9. Lettország, Szlovákia, Szlovénia (186)
  10. Izland (185)

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty)

erősség | útlevél | vízum

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom