Close
99 év tiltás után mától újra szabad a tangózás Pécsen

99 év tiltás után mától újra szabad a tangózás Pécsen

Döntöttek az „erkölcstelen mozgásforma” szabad gyakorlásáról.

Nagyon érdekes közgyűlési előterjesztésre bukkant a HVG a pécsi önkormányzat honlapján, melynek az volt a címe, hogy

Szándéknyilatkozat a tangó korlátozásmentes gyakorlásáról.

Az előterjesztésből kiderült, hogy az 1920-as években a korabeli városi döntéshozók tiltással próbálták megállítani a modern táncok terjedését, mint „erkölcstelen mozgásformát”. Pécsett a farsangi szezon után, 1922 márciusa közepén a rendőrkapitányság betiltotta a tangót, a shimmyt, a one stepet, a two stepet és a foxtrottot. A hivatalos indoklás az volt, hogy

ezek a táncok „sértik az ízlést, a közerkölcsöt, mert az erotikát szolgálják és nem a szórakozást”.

A pécsi tánctanárok fellebbeztek a rendelet ellen. Arra hivatkoztak, hogy a régi táncokat mindenki ismeri, azokat nem szükséges tanítani, de különösen azt nehezményezték, hogy ez a tiltás csupán Pécset érinti. A vége az lett az ügynek, hogy a Magyar Tánctanítók Országos Egyesülete (MTOE) Budapesten megállapodott abban, hogy az országban egységesen, erotikamentesen tanítják a modern táncokat.

Végül egy bemutatón ismertették az elképzeléseiket, amelyen részt vett a belügyminiszter és a polgármesterek. A következő szezonban már taníthatták a táncokat az oktatók, ám csupán letompítva – olvasható az előterjesztésben.

Most pedig a Pécsi Tangó Ünnep közeledtével sor került a tilalom szimbolikus feloldására, a Szabad Pécs híre szerint a közgyűlés nagy egyetértéssel megszavazta a tánc “korlátozásmentes gyakorlását”.

(Forrás: HVG, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Újabb várost hódítottak meg a monumentális tetovált márványszobrok
„Ami stabilan az enyém, az én magam vagyok” – Lakatos Márk-portré
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom