Close
99 év tiltás után mától újra szabad a tangózás Pécsen

99 év tiltás után mától újra szabad a tangózás Pécsen

Döntöttek az „erkölcstelen mozgásforma” szabad gyakorlásáról.

Nagyon érdekes közgyűlési előterjesztésre bukkant a HVG a pécsi önkormányzat honlapján, melynek az volt a címe, hogy

Szándéknyilatkozat a tangó korlátozásmentes gyakorlásáról.

Az előterjesztésből kiderült, hogy az 1920-as években a korabeli városi döntéshozók tiltással próbálták megállítani a modern táncok terjedését, mint „erkölcstelen mozgásformát”. Pécsett a farsangi szezon után, 1922 márciusa közepén a rendőrkapitányság betiltotta a tangót, a shimmyt, a one stepet, a two stepet és a foxtrottot. A hivatalos indoklás az volt, hogy

ezek a táncok „sértik az ízlést, a közerkölcsöt, mert az erotikát szolgálják és nem a szórakozást”.

A pécsi tánctanárok fellebbeztek a rendelet ellen. Arra hivatkoztak, hogy a régi táncokat mindenki ismeri, azokat nem szükséges tanítani, de különösen azt nehezményezték, hogy ez a tiltás csupán Pécset érinti. A vége az lett az ügynek, hogy a Magyar Tánctanítók Országos Egyesülete (MTOE) Budapesten megállapodott abban, hogy az országban egységesen, erotikamentesen tanítják a modern táncokat.

Végül egy bemutatón ismertették az elképzeléseiket, amelyen részt vett a belügyminiszter és a polgármesterek. A következő szezonban már taníthatták a táncokat az oktatók, ám csupán letompítva – olvasható az előterjesztésben.

Most pedig a Pécsi Tangó Ünnep közeledtével sor került a tilalom szimbolikus feloldására, a Szabad Pécs híre szerint a közgyűlés nagy egyetértéssel megszavazta a tánc “korlátozásmentes gyakorlását”.

(Forrás: HVG, fotók: Unsplash)

betiltás | gyakorlás | erkölcs | tánc | tango

FOLYTASD EZZEL

Tíz tipp, hogy túléld a karácsonyi őrületet

Bob Dylan jól átverte a rajongóit legújabb könyvében, de ők mégis rájöttek a csalásra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram