Horror áron talált gazdára a világ talán leghátborzongatóbb könyve

Mary Shelley Frankenstein-je olyan irodalmi klasszikus, amely óriási hatást gyakorolt ​​a kultúra egészére. Az  elsőként 1818-ban megjelent kötetnek egy 1881-es kiadását árverezték el nemrégiben. A könyvritkaság az elmúlt közel másfél évszázadot gyönyörű állapotban élte túl, nem csoda, hogy egy aukción 1,17 millió dollárt (kb. 365 millió forintot) fizettek érte. 

A gótikus horror remekművének tartott Frankenstein-t 1816 esős nyarán írta meg Mary Shelly a Genfi-tó partján akkor, amikor a szerző és Percy Shelley Lord Byronnal múlatta az időt.

Az 1831-es kiadás előszavában Mary Shelley azt írta, olyan történetet akart kigondolni, amely

legbelső félelmeinket kelti életre, és rémületet ébreszt az olvasóban, akinek így megdermed a vére, és felgyorsul a szívdobogása. 

Az 1818. január 1-jén névtelenül, ötszáz példányban megjelent első kiadásában az előszót Percy Shelley-nek címezte, a dedikáció pedig a szerző apjának, William Godwinnak szólt.

Az általa megalkotott Frankenstein olyan mitikus kulturális szereplővé vált az idők folyamán, mint Don Quijote és Robinson Crusoe.

A korabeli recenziók azonban vegyesek voltak, a Quarterly Review felháborodott cikkében nem tudta eldönteni, hogy a könyv szerzőjének feje vagy szíve a legbetegebb. Ezzel szemben Walter Scott az író zsenialitását, a költői képzelőerő szokatlan erejét dicsérte. 

(Forrás és fotó: christies.com)

könyvritkaság | könyv | árverés | aukció | Christie’s

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom