Close
Itt épül és ilyen csodás lesz a világ legnagyobb geotermikus lagúnája

Itt épül és ilyen csodás lesz a világ legnagyobb geotermikus lagúnája

Az ember alkotta lagúna és az azt körülvevő birodalom energetikailag teljes mértékben önfenntartó lesz.

Ha geotermikus lagúnákra gondoltunk, eddig Izland jutott az eszünkbe. Ez azonban most garantáltan megváltozik, mivel Kanada a jég birodalmának babérjaira törve a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítményét tervezi megvalósítani. Ha minden a megfelelő menetrend szerint halad,

a lagúna egy több száz faházból álló fürdőfalu központi eleme lesz.

A geoLagon névre hallgató fejlesztés a québeci Charlevoix-ban kívánják megvalósítani és

mintegy harminchétezer négyzetméterrel nagyobb lesz, mint Izland híres Blue Lagoonja.

A vizet egész évben 38 fokon tartják, különösen kellemes lesz télen akkor, amikor a hőmérséklet éjszaka a fagypont alá csökken.

A geoLagúnát egy olyan rendszer fogja fűteni, ami geotermikus, biomassza, fotovoltaikus és napelemes elemeket is felhasznál a hő előállítására, amelyet aztán a lagúna alatt tárolnak majd.

A rendszer akár a környező területeket is képes lesz energiával ellátni, de ami biztosnak tűnik, hogy magát a lagúnát és a környező falut energetikailag önállóvá teszi.

A lagúnát napelemes nyaralók sora fogja körül venni, melyeket rövid távon bérbe is adnak.

A mesterséges lagúna kevesebb mint egy órányira található Québec városától, mely nyüzsgő kulturális élettel, kifinomult étkezési lehetőségekkel és számos szabadtéri tevékenységgel, például golfozással, síeléssel és bálnalessel várja a turistákat.

A geoLagon építése három szakaszból áll, amelyek közül az első jövő év márciusában kezdődik. Ekkor megépül a nyaralók fele, majd következik a lagúna, végül elkészül a többi nyaraló is.

A teljes projekt megvalósítása körülbelül tizennyolc hónapot vesz igénybe.

(Forrás: RobbReport, fotók: geolagon)

izland | kanada | geotermikus lagúna | lagúna

FOLYTASD EZZEL

Az illegálisan felhúzott házak súlyosbították a katasztrófát az olaszok népszerű üdülőszigetén

Ezt tenné a Mol, hogy ne alakuljon ki országos üzemanyaghiány

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram