Close
Itt épül és ilyen csodás lesz a világ legnagyobb geotermikus lagúnája

Itt épül és ilyen csodás lesz a világ legnagyobb geotermikus lagúnája

Az ember alkotta lagúna és az azt körülvevő birodalom energetikailag teljes mértékben önfenntartó lesz.

Ha geotermikus lagúnákra gondoltunk, eddig Izland jutott az eszünkbe. Ez azonban most garantáltan megváltozik, mivel Kanada a jég birodalmának babérjaira törve a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítményét tervezi megvalósítani. Ha minden a megfelelő menetrend szerint halad,

a lagúna egy több száz faházból álló fürdőfalu központi eleme lesz.

A geoLagon névre hallgató fejlesztés a québeci Charlevoix-ban kívánják megvalósítani és

mintegy harminchétezer négyzetméterrel nagyobb lesz, mint Izland híres Blue Lagoonja.

A vizet egész évben 38 fokon tartják, különösen kellemes lesz télen akkor, amikor a hőmérséklet éjszaka a fagypont alá csökken.

A geoLagúnát egy olyan rendszer fogja fűteni, ami geotermikus, biomassza, fotovoltaikus és napelemes elemeket is felhasznál a hő előállítására, amelyet aztán a lagúna alatt tárolnak majd.

A rendszer akár a környező területeket is képes lesz energiával ellátni, de ami biztosnak tűnik, hogy magát a lagúnát és a környező falut energetikailag önállóvá teszi.

A lagúnát napelemes nyaralók sora fogja körül venni, melyeket rövid távon bérbe is adnak.

A mesterséges lagúna kevesebb mint egy órányira található Québec városától, mely nyüzsgő kulturális élettel, kifinomult étkezési lehetőségekkel és számos szabadtéri tevékenységgel, például golfozással, síeléssel és bálnalessel várja a turistákat.

A geoLagon építése három szakaszból áll, amelyek közül az első jövő év márciusában kezdődik. Ekkor megépül a nyaralók fele, majd következik a lagúna, végül elkészül a többi nyaraló is.

A teljes projekt megvalósítása körülbelül tizennyolc hónapot vesz igénybe.

(Forrás: RobbReport, fotók: geolagon)

geotermikus lagúna | lagúna | izland | kanada

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A budapesti taxisok elárulták, melyek a legnépszerűbb helyek a városban

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram