Close
Gyönyörű acélkiegészítést kapott ez a 19. századi tasmán villa

Gyönyörű acélkiegészítést kapott ez a 19. századi tasmán villa

Föderáció-korabeli ház találkozik a 21. századdal. És nagyon tetszenek egymásnak.

Tasmánia fővárosának vonzáskörzetében, a Hobarthoz tartozó Mount Stuartban épült és újult meg ez a fantasztikusan szép villa. Az eredetileg 19. században épült, piros téglás, faverandás házhoz 1973-ban csatoltak egy üvegházat: ez alakult át most teljesen a Bence Mulcahy építészstúdió jóvoltából.

A hihetetlenül világos, nagy belmagasságú térből csodás kilátás nyílik a fákra és a virágzó kertre. Az eredeti ház délkeleti részén elhelyezkedő, kétszintes kiterjesztés a bejárattól a ház hátsó részén lévő nagy terasz felé halad. Az indusztriális feketeacél- és üvegtoldalékban egy konyhát, egy étkezőrészt, egy öltözőt és egy emeleti panorámás teret alakítottak ki.

Habár stílusában nagyon eltérő az eredeti háztól, a házrész vizuálisan mégis tökéletesen kiegészíti a történelmi alapot. A villa téglafalához közvetlenül csatlakoznak a feketeacél részek, melyek a veranda fekete fáját hozzák vissza színben és hatásában. A polcok kapcsolódnak a külső acélszerkezethez, és úgymond becsomagolják az új konyhát és az étkezőt. A térben elhelyezett nagy asztallapok és a beépített tárolóegységekkel ellátott asztalok pedig az acélra rímelve szintén sötét fából készültek.

Az emeleten található az öltözőrész, melyhez a csodás látkép miatt egyfajta kilátószobát is csatoltak, ami után jön a már jóval intimebb térigényű hálószoba. A szomszédos fürdőszobában ez a magánszféra pedig száznyolcvan fokot fordul, ugyanis a stílusos kádat közvetlenül az ablaknál helyezték el, így fürdőzés közben a lakók gyönyörködhetnek a csodálatos kertben. A terekben gyakran használt réz és homokkő pedig az építészek szerint kifejezetten szép patinát fog kapni idővel.

“A kézzel készített részletek és anyagok elmossák a régi és az új közti különbséget, valamint a minta és a textúrák folytonosságát is biztosítják a térben”

– véli a 2014-ben alapított tasmán építészstúdió két tervezője, Sophie Bence és Shamus Mulcahy. Szerintünk gyönyörű és elegáns találkozás – nem véletlenül jelölték két építészeti díjra is Ausztráliában –, melyben tökéletesen egyesül az építészeti átgondoltság, a hagyomány iránti tisztelet, valamint a régi és a modern stílusok közt ügyesen életre hívott harmónia.

ház | tasmánia | tasmán | villa | ausztrália

FOLYTASD EZZEL

Jim Carrey harminc év után eladja elképesztő álomotthonát

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram