Close
Gyönyörű acélkiegészítést kapott ez a 19. századi tasmán villa

Gyönyörű acélkiegészítést kapott ez a 19. századi tasmán villa

Föderáció-korabeli ház találkozik a 21. századdal. És nagyon tetszenek egymásnak.

Tasmánia fővárosának vonzáskörzetében, a Hobarthoz tartozó Mount Stuartban épült és újult meg ez a fantasztikusan szép villa. Az eredetileg 19. században épült, piro stéglás, faverandás házhoz 1973-ban csatoltak egy üvegházat: ez alakult át most teljesen a Bence Mulcahy építészstúdió jóvoltából.

A hihetetlenül világos, nagy belmagasságú térből csodás kilátás nyílik a fákra és a virágzó kertre. Az eredeti ház délkeleti részén elhelyezkedő, kétszintes kiterjesztés a bejárattól a ház hátsó részén lévő nagy terasz felé halad. Az indusztriális feketeacél- és üvegtoldalékban egy konyhát, egy étkezőrészt, egy öltözőt és egy emeleti panorámás teret alakítottak ki.

Habár stílusában nagyon eltérő az eredeti háztól, a házrész vizuálisan mégis tökéletesen kiegészíti a történelmi alapot. A villa téglafalához közvetlenül csatlakoznak a feketeacél részek, melyek a veranda fekete fáját hozzák vissza színben és hatásában. A polcok kapcsolódnak a külső acélszerkezethez, és úgymond becsomagolják az új konyhát és az étkezőt. A térben elhelyezett nagy asztallapok és a beépített tárolóegységekkel ellátott asztalok pedig az acélra rímelve szintén sötét fából készültek.

Az emeleten található az öltözőrész, melyhez a csodás látkép miatt egyfajta kilátószobát is csatoltak, ami után jön a már jóval intimebb térigényű hálószoba. A szomszédos fürdőszobában ez a magánszféra pedig száznyolcvan fokot fordul, ugyanis a stílusos kádat közvetlenül az ablaknál helyezték el, így fürdőzés közben a lakók gyönyörködhetnek a csodálatos kertben. A terekben gyakran használt réz és homokkő pedig az építészek szerint kifejezetten szép patinát fog kapni idővel.

“A kézzel készített részletek és anyagok elmossák a régi és az új közti különbséget, valamint a minta és a textúrák folytonosságát is biztosítják a térben”

– véli a 2014-ben alapított tasmán építészstúdió két tervezője, Sophie Bence és Shamus Mulcahy. Szerintünk gyönyörű és elegáns találkozás – nem véletlenül jelölték két építészeti díjra is Ausztráliában –, melyben tökéletesen egyesül az építészeti átgondoltság, a hagyomány iránti tisztelet, valamint a régi és a modern stílusok közt ügyesen életre hívott harmónia.

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom