Íme, két dizájnpozitív halászfalu, amire felfigyelt a világ

Néhány napon belül két kínai halászfalu is feltette magát a térképre, de teljesen más történettel: Houtouwan a kilencvenes években elnéptelenedett, mára szellemvárossá lett, míg Jiangshanban éppen a hanyatlást próbálják megelőzni nagyszabású újratervezéssel.

Jiangshan és Houtouwan - két kínai halászfalu, két külön történet

Jiangshan revitalizálására többlépcsős tervet dolgozott ki a MiX Architects: első körben az üresen álló régi házak renoválása mellett új közösségi épületeket emeltek.

A felújításkor igyekeztek maximálisan megőrizni a régi házak külső jellegzetességeit, hangsúlyozandó a helyi sajátosságokat és a kulturális örökséget.

Ugyanakkor a belső tereket átszabták, és új funkciókat rendeltek hozzájuk. Így csomagoltak könyvespolcot a teraszra, és így készült egy udvarra néző üveg teapavilon.

Ezzel nem csupán kiemelt térbe helyezték az említett tevékenységeket, de elmosták a határokat kint és bent között, ami egyébként is jellemző törekvés a modern építészetben, de a régi házaknál különösen fontos beengedni a napfényt és a természetet.

Meglepő módon a középületek egyik legfontosabbika a falu bejáratához, illetve a ligetbe helyezett nyilvános vécé lett, amelyeket az ott élők munka közben is tudnak használni.

A legalapvetőbb formák és építészeti eljárások modern esztétikát varázsoltak még egy kevésbé tőkeerős, öreg faluba is. A projekt első fázisát év végén lezárták, azóta a helyiek valóban használni kezdték az új funkciókat, bebizonyítva, hogy a dizájn jelentősége időnként túlmutat az építészeti formákon.

Houtouwan egészen más történet: társával ellentétben ez a halászfalu nem a szárazföldi Kínában található, hanem egy néhány kilométer átmérőjű kis szigeten Sanghajtól mintegy 60 kilométerre.

Bár a falu lakosságát kitelepítették a 90-es években, koránt sem lett belőle nyomasztó, stalkeres maradvány, inkább emlékeztet egy szabadtéri múzeumra.

Nem véletlen, hogy a videós Joe Nafis is egy reklámforgatásra érkezett először a faluba. Egészen megdöbbentette a falakra, tetőkre felkúszó növényzet látványa, vissza is ment később, és újabb csodákban lett része.

Az egykor nyüzsgő, kétezer fős település megélhetése ellehetetlenült, miután a Sanghajból érkező óriási halászhajók lehalászták a helyi állományt. Houtouwan elnéptelenedése után az anyatermészet megmutatta az erejét.

„Húsz éve lakatlan a település, amelyet sokkal jobban benőttek a növények, mint gondoltam volna – magyarázta Nefis a Lonely Planetnek. – Enyhén szólva is furcsa volt. Mintha néhányan még ott laknának, hogy hétvégenként kinyissanak pár boltot a turistáknak. De aztán ott maradtunk hétfőn, rajtunk kívül egy teremtett lélek nem járt az utcákon, tökéletes csend honolt.”

A szigeten vannak még települések, a szellemfalu hétvégi árusai vélhetően azokból vándorolnak át hétvégenként. És mint Nefis példája is mutatja, divatfotózásokat is tartanak ott.

A szigetre rendszeresen szerveznek hajókirándulásokat. Bár az időjárás nagyon is élhetővé tenné, a terepviszonyok egyáltalán nem: jellemző, hogy a 400 Shengsi-sziget közül csupán 18 lakható. És ott is olyan sorsra jut néhány település, mint Houtouwan.

Érdemes megnézni a faluról készült drónvideót is:

Tökéletes a csend ebben a gyönyörű szellemvárosban

Houtouvan házfalaira, tetőire felkúszott a növényzet, a természet húsz év alatt visszavett szinte mindent, ami egykor az övé volt.

(A jiangshani képeket a MiX Architects, a houtouwaniakat Joe Nefis készítette.)

kultúra | falu | dizájn | építészet | road trip

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom