Close
Íme, két dizájnpozitív halászfalu, amire felfigyelt a világ

Íme, két dizájnpozitív halászfalu, amire felfigyelt a világ

Néhány napon belül két kínai halászfalu is feltette magát a térképre, de teljesen más történettel: Houtouwan a kilencvenes években elnéptelenedett, mára szellemvárossá lett, míg Jiangshanban éppen a hanyatlást próbálják megelőzni nagyszabású újratervezéssel.

Jiangshan és Houtouwan – két kínai halászfalu, két külön történet

Jiangshan revitalizálására többlépcsős tervet dolgozott ki a MiX Architects: első körben az üresen álló régi házak renoválása mellett új közösségi épületeket emeltek.

A felújításkor igyekeztek maximálisan megőrizni a régi házak külső jellegzetességeit, hangsúlyozandó a helyi sajátosságokat és a kulturális örökséget.

Ugyanakkor a belső tereket átszabták, és új funkciókat rendeltek hozzájuk. Így csomagoltak könyvespolcot a teraszra, és így készült egy udvarra néző üveg teapavilon.

Ezzel nem csupán kiemelt térbe helyezték az említett tevékenységeket, de elmosták a határokat kint és bent között, ami egyébként is jellemző törekvés a modern építészetben, de a régi házaknál különösen fontos beengedni a napfényt és a természetet.

Meglepő módon a középületek egyik legfontosabbika a falu bejáratához, illetve a ligetbe helyezett nyilvános vécé lett, amelyeket az ott élők munka közben is tudnak használni.

A legalapvetőbb formák és építészeti eljárások modern esztétikát varázsoltak még egy kevésbé tőkeerős, öreg faluba is. A projekt első fázisát év végén lezárták, azóta a helyiek valóban használni kezdték az új funkciókat, bebizonyítva, hogy a dizájn jelentősége időnként túlmutat az építészeti formákon.

Houtouwan egészen más történet: társával ellentétben ez a halászfalu nem a szárazföldi Kínában található, hanem egy néhány kilométer átmérőjű kis szigeten Sanghajtól mintegy 60 kilométerre.

Bár a falu lakosságát kitelepítették a 90-es években, koránt sem lett belőle nyomasztó, stalkeres maradvány, inkább emlékeztet egy szabadtéri múzeumra.

Nem véletlen, hogy a videós Joe Nafis is egy reklámforgatásra érkezett először a faluba. Egészen megdöbbentette a falakra, tetőkre felkúszó növényzet látványa, vissza is ment később, és újabb csodákban lett része.

Az egykor nyüzsgő, kétezer fős település megélhetése ellehetetlenült, miután a Sanghajból érkező óriási halászhajók lehalászták a helyi állományt. Houtouwan elnéptelenedése után az anyatermészet megmutatta az erejét.

„Húsz éve lakatlan a település, amelyet sokkal jobban benőttek a növények, mint gondoltam volna – magyarázta Nefis a Lonely Planetnek. – Enyhén szólva is furcsa volt. Mintha néhányan még ott laknának, hogy hétvégenként kinyissanak pár boltot a turistáknak. De aztán ott maradtunk hétfőn, rajtunk kívül egy teremtett lélek nem járt az utcákon, tökéletes csend honolt.”

A szigeten vannak még települések, a szellemfalu hétvégi árusai vélhetően azokból vándorolnak át hétvégenként. És mint Nefis példája is mutatja, divatfotózásokat is tartanak ott.

A szigetre rendszeresen szerveznek hajókirándulásokat. Bár az időjárás nagyon is élhetővé tenné, a terepviszonyok egyáltalán nem: jellemző, hogy a 400 Shengsi-sziget közül csupán 18 lakható. És ott is olyan sorsra jut néhány település, mint Houtouwan.

Érdemes megnézni a faluról készült drónvideót is:

(A jiangshani képeket a MiX Architects, a houtouwaniakat Joe Nefis készítette.)

FOLYTASD EZZEL
Vihar által kitépett fákból épült ez a Dolomitokra néző ház
Ezért a magyar ékszertervezőért rajonganak New Yorkban
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Négy különleges whisky a whiskykészítés bölcsőjéből, a hűvös Skóciából...
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom