Close
Megmutatjuk, hogyan tudunk a leghatékonyabban bevásárolni

Megmutatjuk, hogyan tudunk a leghatékonyabban bevásárolni

Maszk és kesztyűk a helyükön, lista a kézben, arcizom sem rándulhat, irány a heti vadászat! Optimális esetben hetente, vagy még ritkábban merészkedünk el az üzletekbe, jól átgondolva, hogy hol nincsenek olyan sokan, hol a legbarátságosabb a környezet, és merre elégséges az árukészlet. Megtartjuk a szükséges távolságot a többi embertől, most nem tapogatunk össze semmit feleslegesen. De hogy lehetünk a leggyorsabbak, leghatékonyabbak? Mutatjuk!

Észszerű úti cél

Minél közelebbre megyünk, annál jobb, és érdemes már otthon, fejben megszervezni azt is, milyen logika alapján haladunk az üzletben. Valaki nem mondana le a hipermarketekről, de hiába nagybevásárlás, érdemes megfontolni, miért nem megyünk inkább egy kisebb, kevésbé frekventált, családi vállalkozásként működő élelmiszerüzletbe. Lehet, hogy nem kapunk meg mindent, de még mindig rendelhetünk máshonnan is. Minél kevesebb emberrel találkozunk, annál jobb, annál biztonságosabb.

Tervezés, tervezés, tervezés

Vannak közöttünk olyanok, akik a vírushelyzet előtt is akár egy hétre előre összeírták a heti étrendet. Nekik most könnyebb a helyzetük, már megszokták ezt a rendszert. Az ad hoc impulzusfőzők viszont nehezebben boldogulnak, persze pár hét alatt valamennyiünk fejlesztett már ezen, és egyre ügyesebben, változatosabban tervezzük a heti menüt. Figyeljünk az elégséges zöldség- és gyümölcsbevitelre, kerüljük az instant ételeket! Heti egy-két alkalommal érdemes valami újat kipróbálni, vagy legalább a fűszerezésen variálni kicsit. Öt-hét napra előre írjuk meg a menüt!

Írjunk listát!

Bizony, még azok is, akik sosem szoktak. Ez most más helyzet, itt nem jó, ha elfelejtünk valamit, nincs “csak leugrom fej fokhagymáért!” opció. Gondosan listázzunk mindent!

Appos segítség

Mindegy, hogy papírra vagy a telefonra írjuk a listát, megszokás kérdése, melyik a kényelmesebb. A papír előnye, hogy nem kell tapogatni a telefont (amit persze bevásárlás és kipakolás után gondosan fertőtlenítsünk!), viszont okos kis társunk azért jól jöhet. Olyan appok, mint az Anylist, a Smartlyst vagy a Mealime is jók lehetnek. Ezek javarészt tematizálnak, külön húsételre, tejtermékre, zöldségekre, szárazárura, így átláthatóbb lesz minden, és ki is tudjuk pipálni, ha valami már a kosárban van. Ha csak simán a telefon noteszébe írjuk, az is rendben van persze.

Megosztással, még gyorsabban

Amennyiben párban megyünk vásárolni (egy háztartásból), a telefonos bevásárlólistát meg is oszthatjuk egymással, és pipáhatunk. Felosztjuk a tematika szerint, hogy ki merre megy, akár tíz-húsz perceket is lefaraghatunk a vásárlási időből.

Hazai termékekkel

Amiből tudunk, próbáljunk meg itthon előállított, hazai holmikat választani! Magunkért, a gazdákért, termelőkért, márkákért, a locavore életérzés miatt. Ez most még fontosabb, mint valaha.

A megfelelő bevásárlókosárral

Teljesen felesleges túl nagy kosarat/kocsit vinni magunkkal, az csak további impulzusvásárlásra ösztönözhet, olyan dolgok megvásárlására, amikre nincs is szükség. A rövid lejáratú, akciós termékekre most inkább ne repüljünk rá.

Udvariasan, együttműködően

Ne feledkezzünk meg róla, hogy az üzletek dolgozói értünk is vállalják a nagy kockázatot, ezért extra kedvesség illeti meg őket. A mosoly ugyan nem látszik a maszkon át, de kedves szavakkal és türelmességet tanúsítva megmutathatjuk, hogy a karantén nem ölte még ki belőlünk a szolidaritást, sőt! Köszönjük meg a vásárlás végeztével, hogy áldozatot hoznak értünk. Ugyanígy, a vásárlótársainkat se sürgessük, ne gorombáskodjunk. Mindenki azért érkezett, hogy gyorsan végezhessen.

Pár perccel tovább

Hazaérkezve érdemes a zsákmányokat egytől egyig áttörölni fertőtlenítős langyos vízzel, erre a célra kitalált antibakteriális kendőkkel. Még ma sincs pontos adatunk arról, mely felületeken mennyi ideig lehet aktív a vírus. Pár perccel hosszabb lesz a kipakolás ugyan, de ez már legalább a biztonságot adó otthonban történik.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

bevásárlás | koronajárvány | koronavírus | hipermarket | bevásárlólista

FOLYTASD EZZEL

Meglepő dolog derült ki a koffeinmentes kávéról

Három isteni étel, amihez csak egy percnyi energiát kell használnod

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram