Close
Highlights of Hungary podcast – Tömegkultúra ikonjai vs. galeristák kincsei

Highlights of Hungary podcast – Tömegkultúra ikonjai vs. galeristák kincsei

Avagy merre tendál Magyarországon a képzőművészetek iránti érdeklődés? Műtárgykereskedelemről, műtárgypiacról és azok online és offline térben való dinamikájáról beszélgettünk a Highlights of Hungary podcast következő adásában Jakab Lucával, az ArtConscious alapítójával, Bencze Péterrel, az Everybody Needs Art alapítójával, és Sáfár Zoltánnal, a Godot Kortárs Művészeti Intézet ötletadójával és vezetőjével.

Műtárgynak tekinthető a bolhapiacon egy tájkép, vagy csak a galériákban találkozhatunk művészeti alkotásokkal? A műtárgypiac is egy ipar? “Bár keveredik a dizájn és az iparművészet, a műtárgy egy egyedi műalkotás, ha egy kis sorozat része is. Az ipar ebben az értelemben itt különválik, hiszen nincs direkt visszahatás a gyártóra. Míg az iparnál előfordulhat az, hogy az igény diktálja az iramot, műtárgyak esetén a művész alkotói szabadsága érvényesül. A műalkotás az egyedi, magáért az élményért jön létre. Egy múzeumba betérve pedig őszintén, nyomás nélkül lehet befogadni azt a mondanivalót, amit egy műtárgy közöl” – vallja Sáfár Zoltán.

Bár Magyarországon az összes szereplő azon dolgozik, hogy demokratizálja és minél szélesebb körhöz eljuttassa a művészetet, egyelőre több alapvetőbb gátja is van annak, hogy az emberek kortárs tárgyakat vegyenek.

Az anyagiak mellett az edukáció és a művészek támogatásának a hiánya is szerepet játszik abban, hogy a műtárgyak vásárlása nem kap kellő hangsúlyt az emberek életében.

Művészetre, kultúrára mindenkinek szüksége van, és galeristáink missziója az, hogy erre lehetőséget, platformot teremtsenek a fizikai térben és online is.

A Godot Galéria sikeres fennállásának huszadik évfordulója alkalmából a Godot Kortárs Művészeti Intézet október elején megnyílt ezerszáz négyzetméteres összterületével biztosít új kiállítási teret művészek, kurátorok és az érdeklődő nagyközönség számára egyaránt. Bencze Péter a Budafoki úton unikális módon egy lakóházból kialakított kiállítótérben várja a műtárgyak kedvelőit, Jakab Luca pedig weboldalával hidat képez a helyi művészek és a külföldi felvevőpiac között, illeszkedve ezzel a 21. századi “millennials” korosztály életmódjába is.

A következő adás november 26-án jelenik meg.

A podcastet ide kattintva lehet meghallgatni, a hatodik epizód errefelé található.

Ez is érdekelhet:

highlights of hungary | Sáfár Zoltán | Everybody Needs Art | Jakab Luca | vita

FOLYTASD EZZEL

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Öt csodás gasztrokönyv karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram