Close
Highlights of Hungary podcast – Tömegkultúra ikonjai vs. galeristák kincsei

Highlights of Hungary podcast – Tömegkultúra ikonjai vs. galeristák kincsei

Avagy merre tendál Magyarországon a képzőművészetek iránti érdeklődés? Műtárgykereskedelemről, műtárgypiacról és azok online és offline térben való dinamikájáról beszélgettünk a Highlights of Hungary podcast következő adásában Jakab Lucával, az ArtConscious alapítójával, Bencze Péterrel, az Everybody Needs Art alapítójával, és Sáfár Zoltánnal, a Godot Kortárs Művészeti Intézet ötletadójával és vezetőjével.

Műtárgynak tekinthető a bolhapiacon egy tájkép, vagy csak a galériákban találkozhatunk művészeti alkotásokkal? A műtárgypiac is egy ipar? “Bár keveredik a dizájn és az iparművészet, a műtárgy egy egyedi műalkotás, ha egy kis sorozat része is. Az ipar ebben az értelemben itt különválik, hiszen nincs direkt visszahatás a gyártóra. Míg az iparnál előfordulhat az, hogy az igény diktálja az iramot, műtárgyak esetén a művész alkotói szabadsága érvényesül. A műalkotás az egyedi, magáért az élményért jön létre. Egy múzeumba betérve pedig őszintén, nyomás nélkül lehet befogadni azt a mondanivalót, amit egy műtárgy közöl” – vallja Sáfár Zoltán.

Bár Magyarországon az összes szereplő azon dolgozik, hogy demokratizálja és minél szélesebb körhöz eljuttassa a művészetet, egyelőre több alapvetőbb gátja is van annak, hogy az emberek kortárs tárgyakat vegyenek.

Az anyagiak mellett az edukáció és a művészek támogatásának a hiánya is szerepet játszik abban, hogy a műtárgyak vásárlása nem kap kellő hangsúlyt az emberek életében.

Művészetre, kultúrára mindenkinek szüksége van, és galeristáink missziója az, hogy erre lehetőséget, platformot teremtsenek a fizikai térben és online is.

A Godot Galéria sikeres fennállásának huszadik évfordulója alkalmából a Godot Kortárs Művészeti Intézet október elején megnyílt ezerszáz négyzetméteres összterületével biztosít új kiállítási teret művészek, kurátorok és az érdeklődő nagyközönség számára egyaránt. Bencze Péter a Budafoki úton unikális módon egy lakóházból kialakított kiállítótérben várja a műtárgyak kedvelőit, Jakab Luca pedig weboldalával hidat képez a helyi művészek és a külföldi felvevőpiac között, illeszkedve ezzel a 21. századi “millennials” korosztály életmódjába is.

A következő adás november 26-án jelenik meg.

A podcastet ide kattintva lehet meghallgatni, a hatodik epizód errefelé található.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Franciaországban életbe lépett a csak három oltással érvényes oltottsági igazolás, amit mindenhol be kell mutatni
Utazz Finnországba a Toldi moziban! Jönnek a Finn Filmnapok
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom