Mutasd a csuklód, megmondom, ki vagy – Híres cégvezetők és óráik

Egy szép óra, mint a férfi első számú és egyetlen igazi ékszere, nem pusztán kiegészítő. Lepcses szájjal árulkodik: ízlésről, korról, életstílusról, státuszról és pénztárcáról. Valószínűleg egy kész szociológiai tanulmányt le lehetne vezetni a férfi csuklóját ölelő időmérőről, de a szép órákban egy valami közös – megragadják a környezetük figyelmét is. Hát még, ha az egy befolyásos vezető csuklóját szorítja!

Kutattunk egy sort, hogy megnézzük, milyen órát hordanak a világ nagyvállalatainak híres és kevésbé híres, de mindenképp nagyhatalmú vezetői.

Doug McMillon, a Walmart vezérigazgatója: Citizen Skyhawk A-T JY0000-53Ekb. 100 ezer forint

Doug McMillon igazi arkansasi srác, akárcsak a Walmart. Az ötvenéves McMillon még diákmunkásként kezdett a mára hatalmasra nőtt cégnél, és hosszú évek alatt küzdötte fel magát a vezérigazgatói posztig.

Végtelen szerénysége és életstílusa az órájában is visszaköszön: a Citizen Skyhawk, amit visel, meglehetősen átlagos és sportos óra, amerikai viszonylatban pedig még olcsónak is mondanánk. Legutóbb a Walmartnál 389 dollárért, azaz alig több mint 100 ezer forintért kínálták.

Nem túl hivalkodó a vezetőtől, aki egy 11 529 üzletből álló láncot, és 2,3 millió alkalmazottat koordinál...

Jeffrey Immelt, a General Electric (GE) volt vezérigazgatója: Breitling Chronospace M78365 kb. 2 millió forint

A Harvardon végzett Jeggrey hamar belecsöppent a nagyvállalati életbe. Közvetlenül az egyetem mesterszakának elvégézése után került a céghez, és kőkeményen végigjárta a ranglétrát.

Az idei évvel bezárólag már közel két évtizede vezette a céget – jóban, rosszban, hol vezérigazgatóként, hol elnökségi tagként. A Barron’s amerikai hetilap három alkalommal választotta a világ egyik legjobb vezérigazgatójának, de a Financial Times-tól 2003-ban az Év embere címet is megkapta, a Time magazin pedig 2009-ben a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta. Számos alapítványt támogat, szociális ügyekért harcol – és úgy fest, hogy egyre több ideje lesz erre, hiszen október 2-án, a vártnál három hónappal korábban "nyugdíjba" vonult.

A sok kitüntetés és rang mellé vitathatatlanul komoly óra dukál: egy limitált szériás, klasszikus, elegáns Breitling Chronospace pont ilyen. Aki hasonlót keres, egymillió forint környékén már talál használtan, egy vadonatújért viszont 1,6 milliót biztos ki kell fizetnünk.

Mark Fields, a Ford korábbi vezérigazgatója: Jaeger LeCoultre Master Reserve de Marche Q1488104 kb. 2,8 millió forint

Az orosz-román zsidó családból származó Fields a Harvard elvégzése előtt és után megfordult pár komolyabb cégnél, de 1989 óta stabilan a Fordnál tevékenykedett. Tisztességgel kitaposta az utat hosszú évek alatt, néhány hónapja viszont már nem vezérigazgató a cégnél – elhibázott döntései miatt a befektetők bizalma megingott, és leváltották.

Az ízlésére viszont továbbra sem lehet panasz: a lassan 200 éves, svájci Jaeger LeCoultre nem a legpopulárisabb luxusóramárka laikus körökben. Az órakedvelők között viszont igazi kuriózum, ráadásul Fields órája már szinte a hárommillió forintos árajtón kopogtat.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója: Apple Watchkb. 100 ezer forint

Nagyon úgy fest, hogy Tim Cook nem tudja túlszárnyalni korábbi mesterét, Steve Jobst. A legújabb iPhone-okért nem őrül meg a nép, ettől függetlenül Cooknak vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy ma ott tart az Apple, ahol.

Mindenesetre nehéz lenne elképzelni, hogy épp az Apple vezérigazgatója ne viselné büszkén a cég okosóráját.
Cookot szinte sosem látni az Apple órája nélkül, ami talán a legszerényebb darabnak számít a listán, pár száz dolláros, azaz kb. 100 ezer forintos árával.

Tojoda Akio, a Toyota vezéigazgatója: Patek Philippe Calatrava 5119Gkb. 6,5 millió forint

Tojoda lassan két évtizede a Toyota igazgató-tanácsának tagja, ráadásul a családjának generációk óta foglalt helye van a japán autógyár felsővezetésében.

Tojodának nem csak a megjelenése, az órája is olyan, mint a világ legnagyobb autógyártójának vezetőjéhez illik. A Patek Philippe Calatrava az egyik legszebb, legletisztultabb darab a sorban, és a maga 15 és 21 ezer dollár közti, azaz 5-6,5 millió forint közötti árcédulájával az egyik legdrágább is.

Michael Corbat, a Citigroup vezérigazgatója: Jaeger LeCoultre Master Perpetual Calendar Q149242Akb. 3,5 millió forint

Corbat az a fickó, akinek az élete látványosan egybevág a lista többi nagyhatalmú vezetőjével. Diploma a Harvardon, komoly társadalmi szerepvállalás, mérhetetlen lojalitás és kitartás – hiszen ő is egész karrierje során a Citigroupnak dolgozott.

A bankárnak sem kell messze menni egy jó óráért, viszont úgy fest, ő is a kevésbé hivalkodó vonalat követi a Jaeger LeCoultre-rel. A Perpetual Calendart egyedül a 18 karátos rózsaarany tok teszi kirívóbbá, a 37 mm-es – egészen szolid méretű – tokba pedig az automata óramű mellett még holdfázis-mérő is került. Mindez még használtan is legalább hárommillió forintot jelent.

John Hammergren, a McKesson vezérigazgatója: Rolex Submariner 116610kb. 2,6 millió forint

Bár a McKesson legfeljebb annak ismerős, akit kapott már el valamilyen kórság Amerikában, úgy éreztük, hiba lenne nem megemlíteni a gyógyszeripari vállalat vezetőjét, John Hammergrent. Már csak azért is, mert ő az egyetlen ezen a listán, aki messzeföldön híres Rolex Submarinert visel.

A használtan is 8500 dollárt, azaz 2,2 millió forintot súroló óra az egyik legszebb és legklasszikusabb Rolex, amit még az is felismer, aki soha életében nem hordott órát a csuklóján.

Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója: Ulysse Nardin Dual Time 233-88-7kb. 2,3 millió forint

Nem is olyan rég érkezett a hír, hogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezérigazgatója a világ leggazdagabb embere, letaszítva a trónról Bill Gatest. Bár ehhez kellett az is, hogy Gates már több mint 32 milliárd dollárt adakozott, Bezos ezzel szemben csak 100 millió körül jár.

Egy biztos, a 90 milliárd dolláros vagyonába belefér egy (és még ki tudja hány) mutatós óra is. Az Ulysse Nardin időmérő kétmillió forint környékén kapható, és szokás szerint az egyszerűségével hódít.

A szubjektív listánk alapján úgy fest, hogy az óra, ha jól választják, nagyon is hasonlít a viselőjére. Mi legalábbis pont olyannak képzeljük ezeket a fickókat, mint amilyenek az időmérőik.

nagy sztori | Jeff Bezos | Toyota | óra | Amazon

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom