Close
Nem gondolnánk, de bizony a home office lehetősége új távlatokat nyit az utazások terén

Nem gondolnánk, de bizony a home office lehetősége új távlatokat nyit az utazások terén

A magyarok harmincnyolc százaléka dolgozik kizárólag vagy részben otthonról, és ez az arány némiképp tovább emelkedik a közeljövőben.

A Z generáció tagjai dolgoznak a legrugalmasabban, és ők azok is, akik a leginkább (hatvanegy százalék) úgy gondolják, hogy az utazás alatti munkavégzésnek pozitív hatása van a mentális egészségükre és a munkájukra is – derül ki a Kiwi.com friss reprezentatív kutatásából.

Meglehetősen riasztó képet fest az az adat, hogy a magyarok hat százalékának eszébe sem jutna utazás alatt dolgozni, mert képtelenek lazítani és abbahagyni a munkát, ha a laptopjuk a közelükben van.

A magyarok mintegy nyolc százaléka dolgozik távolmunkában, tízből hárman pedig hibrid rendszerben (részben otthonról). Míg a nemek tekintetében nincsen szignifikáns eltérés, addig korosztályok és iskolai végzettség alapján már megfigyelhetőek különbségek.

A kutatás alapján minél fiatalabb valaki, annál inkább jellemző rá az otthoni munkavégzés is. A friss reprezentatív kutatás alapján részben, vagy csak home office-ból dolgozik a Z generáció negyvenkét, az Y generáció harmincnyolc, az X generáció harmincnégy százaléka. Az érettségizettek közül minden harmadik, míg a diplomások közül minden második dolgozik otthonról.

A csak vagy részben otthonról dolgozók aránya némiképp emelkedni fog, hiszen akik eddig mindig bejártak, azok hat százaléka mondta, hogy átválthat távmunkára vagy hibrid munkavégzésre a közeljövőben.

A home office lehetősége az utazási szokásainkat is kezdi átírni

A már home office-ban is dolgozó magyarok harmincöt százaléka vallja, hogy az otthoni munkavégzés új távlatokat nyitott az utazásai terén, míg a home office-ra a közeljövőben váltók negyvenöt százaléka tervez többet utazni a szabadabb munkavégzés lehetősége által.

Így változtak meg a távmunkában vagy home office-ban is dolgozók utazási szokásai:

  • Minden ötödik többet utazik hétvégente azért, mert megspórolhatja a hazajutás idejét, és azonnal útra kelhet, amint abbahagyja a munkát
  • Minden tizedik választ hosszabb utazást, amikor bizonyos napokon nyaral, másokon pedig távmunkában dolgozik
  • Nyolc százalék szabit sem vesz ki, és úgy utazik külföldre: napközben dolgozik, délután és hétvégén pedig felfedezi a környéket
  • Három százalék rendszeresen dolgozik különböző országokból

A stresszoldó, inspiráló utazás jót tehet a munkavégzésnek is

A magyarok többsége (ötvenhat százalék) gondolja úgy, hogy az utazás alatti munkavégzés pozitív hatással lenne a mentális egészségére és a munkára is. Harmincöt százalék szerint új helyek felfedezése segít oldani a stresszt és boldogabbá is tesz, ami pozitívan hat a munkára is. Huszonkét százalék új ötleteket, ihletet vár az utazástól, harmincnyolc százalék nem tud egyszerre az utazásra és a munkára koncentrálni.

A magyarok hat százaléka pedig bevallja, hogy nem tud ellazulni és abbahagyni a munkát, ha a laptopja a közelében van.

Nemek és iskolai végzettség szerint nincsen szignifikáns eltérés, de generációk tekintetében mutatkoznak különbségek. Leginkább (hatvanegy százalék) a fiatal felnőttek, azaz a Z generációsok azok, akik az utazás alatti munkavégzést pozitívan kapcsolják össze a munkateljesítményükkel, de az Y generáció tagjai körében is jóval gyakoribb ez a vélemény (ötvennyolc százalék). Az X generációs munkavállalóknál már éppen csak átbillen a mérleg nyelve (ötvenegy százalék), körükben a legnagyobb azok aránya, akik nem tudnak egyszerre a munkára és az utazásra is koncentrálni.

(Fotók: Getty Images)

kutatás | utazás | home office | magyarok | szokás

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Új szabályokkal találkoznak a magyarok a nyáron az egyik kedvenc horvát városukban

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram