Close
Hihetetlen, mennyi minden megváltozik a királynő halála után az Egyesült Királyságban

Hihetetlen, mennyi minden megváltozik a királynő halála után az Egyesült Királyságban

II. Erzsébet királynő halála egy korszak végét jelzi, nem csoda, hogy számos változás várható.

Csütörtökön jelentette be a királyi család II. Erzsébet halálát, egyben hetven éves uralkodásának végét. Ez egyben azt is jelenti, hogy fia, Károly kerül a trónra, aminek következtében jelentős változások lépnek életbe. A néhai uralkodó portréja ugyanis érméken, bankjegyeken, bélyegeken köszön vissza, nevének kezdőbetűi pedig ottvannak az egyenruhákon és a postaládákon is.

Milyen változtatások várhatók a királynő halála után?

Érmék és bankjegyek

Az érméket a hagyományoknak megfelelően ki kell cserélni, ezeken az új király arcképe lesz látható. Az érméket és bankjegyeket meg kell tervezni, a terveket III. Károllyal jóvá kell hagyatni, majd le kell gyártani. II. Erzsébet saját érméi egy évvel a koronázása után, 1953-ban jelentek meg. A mostani érmék egyelőre biztosan használatban maradnak és fokozatosan fogják kicserélni őket.

Nemzeti himnusz

A Himnusz szavai „Isten óvja a királynőt”-ről „Isten óvja a királyt”-ra módosulnak a hagyomány szerint.

Útlevelek

A brit útlevelek is változnak. A hivatalos szerv neve ugyanis, amelyik kiállítja az úti okmányokat eddig “Her Majesty’s Passport Office” volt, ebben a nőnemű személyes névmásokat fogják átírni az új uralkodónak megfelelően hímneműre.

Monogram

Az új uralkodónak új úgynevezett Royal Cypher-re lesz szüksége, vagyis egy olyan monogramra, amit a hivatalos dokumentumokra nyomnak, de egyebek mellett ez látható a rendőrsisakokon és postaládákon is. A monogramban az angol királynők Szent Edward koronáját vagy annak egy változatát, a királyok hagyományosan a lekerekített Tudor koronát használják.

Károly aláírása

III. Károly aláírásának meg kell változnia, a neve mögé az „r” betű kerül, mint a rex , vagyis a király rövidítése.

Katonai érmek

A katonai érmeken is módosítani kell az új uralkodó miatt, hiszen azokon eddig a királynő képmása volt látható.

Zászlók

1960-ban készült el a királynő személyes zászlaja, amin kék alapon egy arany „E”-betű és egy rózsával körülvett korona volt látható. Ezt minden épületre, hajóra, autóra vagy repülőgépre fel kellett vinni, ha ott tartózkodott, vagy azzal utazott.

Mindezek mellett számos további változásra is sor kerülhet, előfordulhat, hogy például irodaszereket és névjegykártyákat is újra kell nyomtatni, hogy tükrözzék az uralkodóváltást.

(Forrás: wandsworthguardian, fotók: Getty Images)

london | gyászidőszak | egyesült királyság | II. Erzsébet

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ennél jobb hírt aligha kaphattunk, akár hatnapos hosszú hétvége is várhat ránk jövőre

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram