Close
Ilyen tojásokban lakhatnak a Marson az utódaink

Ilyen tojásokban lakhatnak a Marson az utódaink

Kutatókat költöztetne a Marsra a NASA, ezért első körben pályázatot hirdetett, amelyben nemcsak a fenntartható épületek tervezése volt feladat, de az építmény Földről Marsra szállításának megoldása is.

Ebben a körben öt győztest hirdetett az űrügynökség, de a játék még folytatódik, vagyis előbb-utóbb használat közben is megfigyelhetjük az épületeket.

Az első helyezett az arkansasi Zorpheus csapata lett, amely a terve szerint 3D-nyomtatással, emberi beavatkozás nélkül, helyben bányászott anyagokból építené fel a házat a Marson. Lényegében a nyomtatót lőnék fel a bolygóra, meg az anyagot begyűjtő robotokat.

A Zorpheus kunyhói

Hasonló módszert eszelt ki az AI SpaceFactory, amelynek Marsha nevű házikója a helyi sziklákból kinyert bazalt mellett újrahasznosítható bioplasztikból áll, így rendkívül kicsi az ökológiai lábnyoma.

A versenynek még több további fordulója lesz, az utolsóban, 2019-ben a két legjobb fej-fej mellett építi majd meg a maga házát.

Ez is érdekelhet:

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom