Emberközpontú fenntarthatóság: az MSD új irodája, ahova jó bejönni

A világ egyik legnagyobb innovatív gyógyszeripari vállalata, az amerikai központú MSD több mint 30 éve van jelen Magyarországon, budapesti székhellyel, 200 munkatárssal. A Millenium Gardensben lévő új irodájának kialakításánál alapvető kritérium volt, hogy rugalmasan tudja kiszolgálni a különböző részlegeket és eltérő munkastílusokat, továbbá meg kellett felelnie az MSD magas szintű nemzetközi standardjainak, és a WELL környezettudatos minősítés elveinek is.

Egy irodatér átalakítása rendkívül komplex folyamat: nemcsak a beköltöző cég fő tevékenységével, de az adott épület sajátosságaival, műszaki kérdésekkel, és mindenekelőtt a dolgozói jóllét szempontjaival is számolni kell. Az MSD ezért odafigyelt, hogy a munkatársakat is bevonja a teljes folyamatba, így az irodát az ő igényeik figyelembevételével tervezték és kivitelezték. Erről a folyamatról mesélt az MSD Magyarország facility managere, Koncz Gabriella, a Finta Stúdió interior designerei, Sara Aliakbari, Kutyifa ÁgnesTóth Petra, Faezeh Soltani Nejad és Kulcsár Zoltán, valamint az Ahrend Hungary ügyvezető igazgatója, Medvedovszky Gergely.

Mik voltak a fő elképzelések, irányvonalak az iroda belső tereinek megtervezésekor?

MSD: Legyen színes, vidám, otthonos, modern, kényelmes és funkcionális. Rugalmasan szolgálja a kollégáink munkavégzési igényeit, de legyen közösségépítő ereje is. Az egész tervezés és költözés során kiemelten figyeltünk a kollégák véleményére, tájékoztatására. „Hot desk” rendszerű nyitott iroda volt a cél sok különböző méretű tárgyalóval, fókuszszobával, telefonfülkével, eltérő célú egyéni és csoportos elvonulási lehetőségekkel, online és offline kollaborációt segítő terekkel, felszerelésekkel. Az eltérő típusú munkastílusok kiszolgálására egy csendes zóna kijelölését is kitűztük. Emellett nagy elvárásokat támasztottunk a levegő minőségével, a hőkomforttal, a megvilágítással és az akusztikával kapcsolatban is.

Finta Stúdió: Mivel a világjárvány megváltoztatta a munkahelyekről alkotott képünket, célunk az volt, hogy produktív és kényelmes belső teret teremtsünk. Hiszünk abban, hogy a rugalmasság a munkahelyhez kapcsolódó terek és környezetek jövőjének egyik kulcsfontosságú eleme. Az intelligens és jól megtervezett irodahelyiségek ösztönzik az innovációt és reményt adnak.

A félig nyitott szintek koncepciója sokféle módon megkönnyíti a napi munkavégzést, miközben szem előtt tartja a magánéletre és a koncentrált munkára szükséges idő igényét.

Ahrend: Fontos volt a WELL standardoknak mindenben megfelelő iroda kialakítása, ami 10 témakörben fogalmaz meg alapkövetelményeket, melyek fókuszában mindig az ember áll.

Ilyen például a levegő minősége, a hőkomfort, a világítás, az ergonómia vagy az akusztika. Ezeket több esetben sikerült túl is szárnyalnunk, hiszen a legmodernebb technológiai megoldások kerültek be az MSD új irodájába.

Hogyan zajlott a közös munka, az iroda bútorainak kiválasztása?

MSD: A bútorokat a Finta Stúdió javasolta, majd a Capastone Managementtel kiválasztottuk a színeket és az anyagokat a Finta által leadott látványterv alapján. Fontos szempont volt az ergonómia: minden munkaállomásnál állítható magasságú asztal, és a munkaállomások felénél dupla monitor található.

Finta Stúdió: A bútorválasztásnál alkalmazott megközelítésünk középpontjában a rugalmasság állt, preferálva a termelékenységet. Ez a folyamat arra kényszerített bennünket, hogy átgondoljuk, hagyományosan mivel töltjük a munkaidőnket, és ennek megfelelően innovatív módszereket találjunk, szem előtt tartva azt is, hogy a munkavállalók többsége az otthoni kényelmes munkavégzésből tér vissza.

Mik jelentették a legnagyobb kihívást a projekt során?

MSD: A kétfázisú költözés: május végén elhagytuk a régi irodát, átköltöztünk egy ideiglenes, szolgáltatott irodába, majd az eredeti szeptember eleji költözés helyett végül október 10-én vehettük át az új irodánkat az építtetőktől. Ezután egy hét állt rendelkezésre, hogy az irodát berendezzük és funkcionálissá tegyük (bútorok, virágok, IT, AV, security, takarító csapat közös munkájával, összesen közel 14 alvállalkozó együttes erőfeszítésével.)

Finta Stúdió: Az egyik tervezési kihívás az volt, hogy a tereket elkülönítsük egymástól, miközben megőrizzük az iroda nyitott koncepcióját. Külön kérés volt, hogy egy olyan tér is jöjjön létre, ahol a munkatársak megőrizhetik és megoszthatják egymással az itt együtt töltött évek során szerzett szép emlékeiket. E két koncepciót integráltuk, és egy olyan rugalmas, mégis átlátható elválasztó elemet hoztunk létre, amely sok-sok emléknek adhat otthont az évek során.

Ahrend: A szállítás/telepítés az eredetileg tervezetthez képest kevesebb, mint fele idő alatt kellett megvalósuljon. Ez komoly kihívás elé állított minket, de nagy erőkkel felvonulva, a további, helyszínen még javában dolgozó szakágakkal együttműködve sikerült a tereket határidőre berendezni.

A projekt melyik pillanatára, mozzanatára emlékszik vissza a legszívesebben?

MSD: Az épület tulajdonosától való átvétel időpontja meghatározó volt, amikor végre valósággá vált a több mint egyéves projekt; illetve amikor az összes bútor végre a helyére került, és az iroda megtelt színekkel és formákkal.

Finta Stúdió: Az egyik elsődleges célkitűzés az volt, hogy egy színes és élettel teli, vibráló munkakörnyezetet teremtsünk, aminek eredményeként úsztunk a színek, minták és anyagok végtelen variációjában.

Az a lelkesedés és szenvedély, amellyel ebből a rengeteg lehetőségből egy színes, mégis harmonikus légkört akartunk teremteni, az egyik kedvenc emlékünk erről a projektről.

Ahrend: Számomra az átadás napját megelőző vasárnap délután volt igazán meghatározó. Amikor már a berendezés minden eleme, minden szék, növény és kép a helyére került. Amikor minden összeállt, és a sok különböző szín-anyag-forma végül egységes egészet alkotott.

Hogy értékeli az elkészült irodai teret?

MSD: Elégedettséggel tölt el minket, hogy öt hónappal a régi iroda elhagyása után egy ilyen modern és szép irodába költözhettünk. Az irodánk nemcsak nagyszerű elhelyezkedéssel, különleges térkialakítással, ergonomikus bútorokkal és magas színvonalú technikai megoldásokkal büszkélkedhet, de az MSD magas szintű nemzetközi standardjainak is megfelel. Különlegessége például a privát elvonulást biztosító baba-mama/rekreációs szoba, ahol a pelenkázóasztal mellett egy masszázsfotel is helyet kapott. Sok pozitív visszajelzés érkezik a kollégáktól, és a már jól megszokott „home office” után egyre többen kapnak kedvet arra, hogy bejöjjenek az irodába hetente többször is.

Finta Stúdió: A belsőépítészetet szenvedélyesen szerető építészként nagyon szívesen dolgoznék az általunk létrehozott irodában, ami szerintem sokat elmond arról, hogy mit gondolunk az elkészült irodahelyiségekről – ez még annál is több, mint amit reméltünk.

A projekt résztvevői:
Ingatlantulajdonos: TriGranit Fejlesztési Kft.
Tervezés/belsőépítészet: FintaStudio
Design&build: Capstone Management
Irodabútor: Ahrend Hungary
Kivitelezés: Újlaki Építő Kft.
Projektmenedzsment: CBRE és Sodexo Services Hungary
Szoftver cégek: AVI-SPL és Vergesense
IT szolgáltató: Siemon
Biztonsági cég: Frontline Security Solutions
Energiatudatos irodaház: Harmathy Green Building Consulting Kft. és Rewell Consulting Kft. - Kurucz Regina

(Fotók: Artium Studio)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Ahrend.

iroda | finta stúdió | msd | ahrend

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom